Det er dog også netop i mødet med patienter, at han ser en af de største, fremtidige udfordringer for hele lægestanden. Sebastian Leicht von Huth mener, at læger generelt er ved at miste den naturlige autoritet, de havde tidligere. Og fremover kan ingen læge regne med, at patienten har ukritisk tillid til lægen og følger dennes anvisninger.
De store mængder information på internettet betyder, at patienter i dag i vid udstrækning er velinformerede og har gjort sig mange tanker om deres symptomer inden mødet med lægen. På den positive side stiller denne udvikling høje krav til lægernes faglighed og forudsætter, at de kontinuerligt opdaterer deres viden. Samtidig fremhæver Sebastian Leicht von Huth det problematiske i udviklingen.
»Man taler om det postfaktuelle samfund, hvor lægens ord lige pludselig ikke er mere værd end en tilfældig YouTube-video. Vi har set det f.eks. med HPV-vaccinen, og jeg tror, at patienter i fremtiden i højere grad vil søge alternative informationskilder. Til at løse den udfordring håber jeg, at jeg kan gøre brug af den medmenneskelige kunnen, som jeg bilder mig ind, at jeg har. Men jeg tror, at det bliver en kæmpe udfordring, og at det vil kunne opleves frustrerende nogle gange«, siger Sebastian Leicht von Huth.
Den svære work-life-balance
Med drømme om både klinikarbejde og forskning er Sebastian Leicht von Huth udmærket klar over, at han fremover vil komme til at arbejde noget mere end 37 timer om ugen. Det er også et emne, som han og hans hustru af og til taler om. For det er en udfordring at få arbejds- og privatliv til at balancere, når man har en lille datter, hus og have og så lidt mere end to fuldtidsjob oveni.
»Min kone har lige nu konferencer, nogle gange i den anden ende af landet, hvor hun også må overnatte. Lige nu klarer vi det, fordi jeg ikke indgår i et vagtskema, men den dag jeg måske sidder i Kolding og ikke kan gå som planlagt kl. 15.30, hvem henter så lige vores datter? For os kan det lade sig gøre, fordi vi har nogle gode bedsteforældre tæt på. Mine svigerforældre henter allerede ofte, og når mine forældre inden længe går på pension, vil de også gerne komme og hjælpe, selvom de bor i Nordsjælland«, siger han og fortsætter: »Men det er selvfølgelig ikke optimalt, at man er afhængig på den måde. Allerede nu kan det være rigtig hårdt de dage, vi må hente sent. Hvis vi en dag først kan hente kl. 16.00, og vores datter så allerede skal i seng kl. 19.30, så er det ikke megen vågentid, man har sammen«, siger Sebastian Leicht von Huth.
Han insisterer dog på at se på muligheder frem for begrænsninger og påpeger, at der også er fordele ved at indgå i et vagtskema, fordi der vil være hverdage, hvor man har fri og kan hente børn tidligt.
»Men vi har fået vores datter og vil få fremtidige børn for at være sammen med dem, og idealet hjemme hos os er ikke en au pair-pige. Vi har talt om, at min kone måske engang kan gå ned i tid – det bliver bare ikke lige nu. For mit eget vedkommende tænker jeg ikke deltid – det, tror jeg, ville blive rigtig svært. Men så må vi i stedet være gode til at få kvalitetstid, når vi så har fri«, siger Sebastian Leicht von Huth.
Læs alle artiklerne fra sommertillægget i Ugeskriftets arkiv