Skip to main content

»En af patienterne har hjertesvigt«

Osama Hammid er speciallæge i kardiologi og overlæge på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers. I dag er der hjerte-CT på programmet. En opgave, som han er særlig glad for i sit arbejde, fordi der er tid til patienterne.
Foto: Martin Dam Kristensen
Foto: Martin Dam Kristensen

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk

4. okt. 2022
3 min.

05.50. Vækkeuret ringer, jeg tager et hurtigt bad og vækker mine to børn på 12 og 15 år. De får morgenmad og tager derefter selv bussen i skole. Min kone kører tidligt, hun arbejder som lektor i Odense.

07.00. Jeg kører fra huset i Aarhus mod Randers. Vi har tre medicinske sengeafsnit, hvor den ene er hjertemedicinsk med 20 senge. Vi har også ambulatorium med et stort flow, hvor der kommer mange patienter dagligt. Vi laver forskellige undersøgelser: ekkokardiografi og transøsofageal ekkokardiografi, en ultralyd af hjertet til at vurdere klapperne. Jeg laver alt på afdelingen. I dag er en typisk dag, hvor jeg skal lave CT af hjertet. Den opgave er en ekstra bonus ved Randers. Det er den bedste opgave, jeg laver. Der er god tid til patienterne, vi har tid til at forklare grundigt om sygdomsforløb, hvad vi har af behandlingsmuligheder. Så patienterne forstår deres sygdom.

07.50. Jeg er fremme. Første bølge af patienter møder allerede 7.30. De skal lige gøres klar, før de skannes. Der bliver lagt venflon i albuebøjningen, før de bliver skannet, fordi de skal have kontrastmiddel. Jeg starter programmerne op, hilser på sygeplejersker og radiografer. Hvis der er behov for, at jeg giver medicin for at få pulsen ned, gør jeg det. Når vi er færdige, kommer patienterne ind til mig enkeltvis, vi kigger på billederne, jeg viser, hvad vi har gjort, og hvad resultaterne er på CT-skanningen. Hvis undersøgelsen er normal, bliver patienten afsluttet på stedet. Vi afslutter op til 70 procent af vores patienter der. Og vi har en del, som skal videre til andre undersøgelser, blandt andet kranspulsåreundersøgelser eller belastningsundersøgelser.

09.00. Anden bølge patienter er klar fra skanneren og kommer bagefter ind til mig. Patienterne kommer ofte med symptomer fra hjertet, har smerter i brystet, eller hvis de har problemer med at få luft. Og andre tilfælde med hjerterytmeforstyrrelser eller patienter med hjertesvigt.

10.30. En af patienterne har hjertesvigt. Vi sikrer, at der ikke er forsnævringer i kranspulsåren, som medfører hjertesvigt. Vi kigger på billederne, så han kan forstå, hvad vi ser. Hjertet er i 3D, og imens jeg viser ham billederne, undersøger jeg kranspulsåren og kigger efter forsnævringer og forkalkninger. Hovedpunktet er at se, hvor meget kalk der er.

12.00. Jeg laver diktater på dagens patienter. Ni patienter blev skannet, syv blev afsluttet, en blev henvist til belastningstest, en til fortsat kontrol i svigtambulatorium.

13.00. Jeg indberetter data til vores database. Vi indberetter alle resultater fra hjerte-CT, og det gælder hele Danmark.

14.00. Derefter er der lidt administrationstid. Jeg kigger på prøvesvar og andre opgaver. Jeg ser ikke flere patienter den dag, vi ser op til ti patienter sådan en dag.

15.30. Jeg kører mod Aarhus og henter børn på vejen.

16.30. Vi kommer hjem, min kone kommer lidt efter os og tager efter et hvil ned og træner.

17.00. Jeg laver aftensmad til børnene. Jeg laver en ret, som jeg aldrig har lavet før. Med ris og rejer. Det gør jeg ikke igen. Børnene kan ikke lide det, måske fordi jeg er for dårlig til at følge opskriften. Jeg spiser selv alt og kan nogenlunde lide det.

20.00. Min kone kommer hjem fra træning, og vi sidder lidt sammen. Min yngste søn kommer i seng, jeg børster hans tænder. Min ældste søn, som læser medicin, kigger forbi. Han har haft sin første dag med dissektion, hvor man snitter ligene op og kigger på organerne. Han syntes, at det var spændende, heldigvis, og vi taler lidt om det. Mange dropper ud, når de døde mennesker kommer på bordet. Men han kan altså godt holde til det.

22.00. Jeg læser lidt, både faglige ting og nyheder fra hele verden.

23.30. Vi går i seng, min søn sover hos os og kører de yngste i skole næste dag.

#GALLERY