Skip to main content

En dag i ortopædkirurgernes avancerede knoglesnedkeri

For anden gang på et par måneder har Regionshospitalet Viborg inviteret kommende ortopædkirurger til workshop for på plastikknogler at øve operationer i forskellige former for knoglebrud. Nu arbejdes der på at gøre dette tilbud til en fast del af uddannelsen

”Det er vigtigt at tage uddannelsesmæssige initiativer som denne workshop – også i sparetider”, mener 1. reservelæge Marianne Toft Vestermark, der her instruerer Julie N. Jensen. Foto: Jørgen Ploug.
”Det er vigtigt at tage uddannelsesmæssige initiativer som denne workshop – også i sparetider”, mener 1. reservelæge Marianne Toft Vestermark, der her instruerer Julie N. Jensen. Foto: Jørgen Ploug.

Af Kurt Balle Jensen www.ps-presse.dk

14. jan. 2016
5 min.

”Og så er det jo vigtigt lige at finde den rigtige vinkel …”

Stangen gennem lårbensknoglen er kommet på plads, og der skal nu bores ud, så der kan skrues op gennem lårbenshalsen. Instruktøren vejleder, og der er stor koncentration blandt de yngre læger, der er i gang med at isætte et marvsøm på baggrund af en hoftenær fraktur.

Vi er til workshop i mødelokale 22 på Regionshospitalet Viborg. Deltagerne har været i gang hele dagen, nu er det godt hen op eftermiddagen og tid for sidste praktiske øvelse: Efter oplæg med film om hoftenær fraktur skal deltagerne i gang med osteosyntese. Der foretages en række operationer på én gang, og patienterne er begrænset til at være lårbensknogler i plastik. Men hvad er idéen med workshoppen, og hvad går det hele ud på?

”Vi synes jo, det er en god idé at lade kommende ortopædkirurger ”operere” på plastikknogler først”, siger 1. reservelæge Marianne Toft Vestermark fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Viborg, der har arrangeret workshoppen.

Vi synes jo, det er vigtigt at holde uddannelsens fane højt i en tid, hvor der ellers skæres på ressourcerne alle steder. 1. reservelæge Marianne Toft Vestermark. Workshop-arrangør

”På denne måde kan de lære operationsmetoder uden noget forstyrrende, for her er hverken muskler, hud eller blødninger, der kan komplicere indgrebet. Og vi må sige, at deltagerne har været motiveret og fra dagens start villet have det mellem hænderne”.

Sys H. Svensson - mener, at alle kommende ortopædkirurger bør have mulighed for at øve avancerede operationsmetoder på kunstige knogler. Foto: Jørgen Ploug.

Avanceret udstyr

Tidligere på dagen er der blevet øvet i operation af ankelnært brud og af albuenært brud. Firmaet Synthes har stillet udstyr og sawbones til rådighed sammen med en instruktør, og derudover er tre undervisere fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Viborg med til at føre workshoppens deltagere trygt igennem de noget avancerede operationsmetoder. Her efter eftermiddagskaffen er det så hoftenært brud, der skal opereres for:

”Dem er der 6.500 af i Danmark om året, og det er ofte ældre mennesker, det rammer. Hvis de ikke hurtigt kommer op og i gang igen, kan det få fatale konsekvenser. Faktisk skal de helst opereres inden for 12 timer, ellers stiger dødeligheden over de efterfølgende 30 dage”, siger Marianne Toft Vestermark.

Det handler altså om at få patienterne på højkant med det samme. De skal ikke ligge seks uger, mens bruddet heler, og derfor er det med at skabe en løsning, så patienten kan gå og samtidig give bruddet fred og ro til at hele.

Fakta

Fakta

Deltagerne i workshoppen fræser ud i plastikken, så der kan placeres et marvsøm gennem lårbensknoglen, og derefter skabes der plads til fastholdende skrue op gennem lårbenshalsen. Når patienten herefter går, ledes vægtbelastningen uden om bruddet.

”Halvdelen af de patienter, der får hoftenær fraktur, skal have denne operation, mens den anden halvdel får protese. Det er en operation, der redder liv. Alle ved, hvor afgørende det er for ældre mennesker hurtigt at blive mobile igen. De skal op og ud og røre sig”, siger Marianne Toft Vestermark.

Hold uddannelsens fane højt

Workshoppen er et tilbud til kommende ortopædkirurger i regionerne Midtjylland og Nordjylland, og det var anden gang, der blev arrangeret workshop i Viborg. Det bliver ikke sidste gang, og det er der flere grunde til, siger Marianne Toft Vestermark:

”Vi synes jo, det er vigtigt at holde uddannelsens fane højt i en tid, hvor der ellers skæres på ressourcerne alle steder. Derfor arrangerer vi disse workshops, der også henvender sig til andre læger og lægestuderende end vore egne. Det er i sig selv godt at give kommende ortopædkirurger viden og øvelse i operationsmetoder, men derudover vil vi gerne sende et signal om, at vi her på regionshospitalet fortsat gerne vil tage nødvendige initiativer på uddannelsens vigtige område. Det er jo som så meget andet et spørgsmål om prioritering, og det er ikke særlig fremtidsorienteret at lade uddannelse betale prisen, når der skal spares”.