Skip to main content

En kæmper i PLOs bestyrelse

Birgitte Ries Møller er nyvalgt i PLOs bestyrelse. Udsigten til turbulente forhandlinger trækker. Det er de store perspektiver for fremtiden for almen praksis, hun brænder for.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

5. dec. 2014
3 min.

Birgitte Ries Møller blev kendt i en bredere offentlighed, da hun som formand for PLO i Region Syddanmark skulle tage den faglige diskussion med regionen i efterspillet efter en vagtlæges fejldiagnosticering, der resulterede i et dødsfald.

De to parter fandt frem til, at vagtlægen havde arbejdet for meget og hvilet for lidt. En regelændring, så det ikke længere var muligt at tage dobbeltvagter, blev konsekvensen. Også honorarstrukturen blev ændret, så vagtlægerne ikke har økonomisk incitament til at afslutte patienterne i telefonen frem for at sende dem videre i systemet.

” ”Vi kan ikke have den mistanke siddende på os, at vi træffer beslutninger om patienten ud fra hvilket honorar, det udløser,” sagde Birgitte Ries Møller, til Ugeskriftet.dk.

Den lokale modpart var blandt andre den regionale sundhedsudvalgsformand, Bo Libergren, V. Han siger:

”Birgitte er meget engageret i, hvad der påvirker vilkårene ude i praksis. Perioden, hun har siddet i, har været udfordrende. Men hun er både over for eget bagland og har viljen til at finde løsninger. Der er meget, det er lykkedes os at finde løsninger på. Men det er også sket, at diskussionerne er endt med, at vi ikke kunne blive enige. Her har den pragmatiske løsning så været, at være enige om at vi er uenige.”

Skelsættende overenskomst

Med skridtet ind i PLOs bestyrelse bevæger Birgitte Ries Møller sig også ind i om ikke løvens hule så en nok så velvoksen udfordring, når PLO til foråret sætter sig til forhandlingsbordet med regionernes centrale forhandlere.

Spørger man hende, hvorfor hun vil ind i PLOs bestyrelse i en periode med udsigt til turbulens, siger hun:

”Netop derfor. Den næste overenskomst bliver skelsættende, fordi her skal vi sætte kursen for, hvordan vi skal indrette os med de nye supersygehuse. Der skal være et integreret samarbejde med almen praksis som udgangspunkt og som tovholdere skal vi have flere handlemuligheder. Vi skal sørge for at undgå dobbeltarbejde, hvor praksis og sygehus foretager de samme undersøgelser fordi vi ikke har tillid til hinandens undersøgelser. Der er lavet en plan for sygehusene. Men ikke for praksis. Den mangler og den skal vi tage hul på.”

Henrik Dibbern, praktiserende læge i Region Syddanmark, tidligere PLO formand og helt nyvalgt til repræsentantskabet, siger om Birgitte Ries Møller:

”Hun er en engageret og fagpolitisk dygtig kollega og som forhandler har hun lokalt været god til at tale vores sag i Region Syddanmark.”

Han erklærer, at ”der er mere, han og Birgitte Ries er enige om, end uenige.” Men den uenighed, de så har, er ret markant, siger Henrik Dibbern, der er stifter af SPRAL (Selvstændigt praktiserende læger).

”Birgitte har sagt, at SPRAL er noget af det værste, der er sket for PLO. Og jeg synes jo, det er noget af det bedste,” siger han.

Spørger man Birgitte Ries Møller, hvordan hun ser sig selv som forhandler, siger hun:

”Som en god blanding af sønderjysk vedholdenhed og en interesse i at komme tilbage til forhandlingssporet. Dog ikke for enhver pris. Alle skal kunne se sig selv i et resultat og vi skal have gode, ordentlige aftaler, så man betaler for den tid opgaven tager.”

Der er fuld tillid fra den mangeårige veninde, praktiserende læge og næstformand i PLO, Anna Mette Nathan:

”Det skal hun nok klare. Når hun først har dannet sig sin egen mening, så står hun fast,” siger hun, der som de andre i Birgitte Ries’ personkreds vælger ordet ”engageret” som det første i karakteristikken. Dernæst følger energisk, ærlig og en god og sjov veninde.

Birgitte Ries Møller er gift og har tre hel- og halvstore børn. Samt en hund.