Skip to main content

En klog og underholdende læseoplevelse om kvinders underliv

»Kh underlivet« giver vulva, og hvad dertil hører, masser af opmærksomhed. Fra orgasme gap til udflåd, menstruation, smerter og helt til feminisme dækker bogen fint ind, skriver anmelder og pensioneret speciallæge i gynækologi og obstetrik Charlotte Wilken-Jensen.

Cover: Gønningen 1

Charlotte Wilken-Jensen, pensioneret speciallæge i gynækologi og obstetrik. Interessekonflikter: Ingen.

18. dec. 2023
3 min.

Fakta og vurdering

Kh underlivet

Emma Libner har skrevet en veloplagt, informativ og underholdende bog om store og små udfordringer, som opleves med de kvindelige kønsorganer: underlivet.

Det er en bog, der burde være en fast gave til ethvert 14-15 årigt menneske, for den er klog, letlæst og god at blive klogere af.

Og ikke kun de 14-15-årige bør læse bogen. Det bør alle – måske specielt de, der er født med en vulva, men også hver eneste gynækolog på hospital eller i gynækologisk praksis kan have god gavn af bogen.

Bogen er en veloplagt blanding af selvoplevede fænomener, konkrete beretninger fra andre med et underliv og oplysninger fra historie og forskning. De to sidstnævnte er beskrevet i et letforståeligt sprog og meget informativt. Alle emner er behandlet med kærlig humor og i et frisk sprog, som giver stor læsetilfredshed. Man er konstant interesseret i at læse og lære mere.

»Bogen er en veloplagt blanding af selvoplevede fænomener, konkrete beretninger fra andre med et underliv og oplysninger fra historie og forskning«Charlotte Wilken-Jensen, pensioneret speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Emma Libner har delt bogen op i tre hovedafsnit »Udenpå«, »Indeni« og »Rundtom«, og den inddeling fungerer godt. Der er gode beskrivelser af det anatomiske og funktionelle, der er en lang række opgør med myter og vrangforestillinger, og frem for alt er bogen præget af et stort ønske om at få mennesker med en vulva til at holde af denne.

Det er en kæmpeudfordring i samfundet, at mens mennesker, der er født med en penis typisk er glade og stolte over den, gør det modsatte sig gældende med mennesker, der er født med en vulva. Det er noget, der tydeligt mærkes i gynækologien: Vulvaen skal helst gemmes væk mellem samlede ben og ikke skabe opmærksomhed.

Men i »Kh underlivet« får vulva, og hvad dertil hører, masser af opmærksomhed. Fra orgasme gap til udflåd, menstruation, smerter og helt til feminisme dækker bogen fint ind.

Emma Libner er subjektiv i sine beskrivelser og har holdninger til de fleste emner, men det skjules ikke, og når hun når derud, hvor det 100% er hendes egen holdning (f.eks. i forhold til p-piller og intimkirurgi – to områder, hvor jeg personligt er uenig med forfatteren) deklarerer hun sig tydeligt med et: »Det er min mening om dette – derfor behøver det ikke at gælde for andre«. Det er forfriskende og afvæbnende og tilføjer bogen charme.

I eksemplet med p-piller giver hun en fin og nærmest kærlig beskrivelse af en af hovedmændene bag pillerne, amerikaneren Margaret Sanger, samtidig med hun helt klart ikke selv synes, at p-piller er værd at bruge.

Emma Libner refererer eksemplarisk til forskningsresultater som SEXUS-undersøgelsen, undersøgelsen af størrelsen på de små kønslæber fra Sygehus Lillebælt og flere andre relevante undersøgelser, og det gøres elegant, korrekt og aldrig kedeligt.

Så hermed en uforbeholden anbefaling af en klog og nødvenlig bog, som man læser med interesse, udbytte og glæde.