”Ved udvælgelsen reagerer vi ikke på, hvorvidt der ligger et afvigende ordinationsmønster bag eller ej. Vi ved godt, at der kan være årsager til, at man ordinerer mere morfika end andre. Det kunne f.eks. være, fordi man har flere patienter end andre. Formålet er alene at afprøve, om det at stå på denne liste er en risikoparameter”, fastslår Charlotte Hjort.
Endelig oplyser Charlotte Hjort, at der udvælges tilfældige stikprøver i forbindelse med tilsyn på sygehusene. For at få indblik i patientforløb, hvor sygehusene er i den ene ende af patientforløbet og praksislæger i den anden ende, udtages ti journaler på patienter, hvis praksis får tilsyn.
Og så beklager hun, hvis der er praksis, der ikke har fået ”et godt svar ” på, hvorfor de er udvalgt til tilsyn.
”Vi har fra første færd gjort meget ud af at oplyse i varslingsbrevet, hvorfor den enkelte praksis er udvalgt. Men mange har måske ikke kunnet forstå begrundelsen og har f.eks. været bange for, at vi nu ville komme og indlede et individtilsyn i forlængelse af en for længst afsluttet klagesag. Vi forbedrer løbende vores kommunikation, og det skulle nu være tydeligt, hvis en praksis er udvalgt som afprøvning af en indikator”, siger Charlotte Hjort.
”Diffus kontrol” og ”overflødig opgave”
I lighed med PLO er også DSAM kritisk. I sit høringssvar beskriver DSAM tilsynet som ”en diffus kontrol med uklarhed over, hvad der skal undersøges og hvorfor, og hvad konsekvensen er”. Selskabet advarer mod, at tilsynet ”kan blive højfutilt ift. udbrænding af praktiserende læger”, og forudser i høringssvaret ligefrem, at mange vil se tilsynet som endnu en grund til at forlade sektoren før tid: ”Det vil udgøre en risiko af helt andre dimensioner end de risici, tilsynet søger at afdække”.
Og den profeti har vist sig ikke at være helt ved siden af. I hvert fald i Hasse Kristensens praksis.
”Vi har lagt flere hundrede arbejdstimer i, at vi i september 2016 kunne blive akkrediteret. Og at vi nu – kort tid efter – skulle bruge tid på det her også, har bestemt ikke givet god mening. I påsken og de efterfølgende dage overvejede jeg alvorligt, om jeg skulle arbejde et andet sted end i almen praksis i Danmark. Jeg har tidligere arbejdet et år i Sverige, så den tanke lå lige for. Vi praktiserende læger er efterspurgte kapaciteter, og man skal ikke jagte os ret meget, førend vi trækker os”, lyder det fra Hasse Kristensen
Han og hans praksiskolleger har imidlertid ikke noget at sige tilsynsfolkene på.
”Vi kontaktede Styrelsen inden for at få oplyst, hvem der kom, og hvilken faglig baggrund de havde. Det undrede de sig vist over, men vi fandt det professionelt, at vi på forhånd vidste, hvem der dukkede op. Tonen var god i den tid, de var her, og der var fokus på fagligt relevante forhold. De kommer med en ærlig opgave, som er at sikre, at kvaliteten er i orden. Fordi lovgivningen siger, de skal. Men det ændrer ikke på, at det var en tre en halv time lang og hård mundtlig eksamen, som efter min bedste overbevisning er overflødig for akkrediterede praksis. Der var stor parallelitet mellem de målepunkter, Styrelsen har udvalgt, og akkrediteringen – så vi var godt klædt på. Vi skulle udvælge patienter med KOL og depression og forberedte os på, at formkravene var i orden. Og de skulle se vores instrukser for uddelegering af lægeligt arbejde”.
Netop den høje grad af sammenfald mellem de målepunkter, der bliver brugt i tilsynet, og den akkreditering, der som en del af OK 2014 parallelt gennemføres i alle praksis, er blevet påpeget af PLO. Herunder journalføring, behandling af kronikere og opfølgning på prøvesvar.
I det omfang, IKAS allerede har akkrediteret en praksis, vil målepunkterne ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed blive gennemgået på forhånd, ved at tilsynet rekvirerer og læser IKAS-rapporten – overlappende målepunkter vil kun blive undersøgt i de tilfælde, hvor de har givet problemer ved akkrediteringen.
”Er ens praksis allerede akkrediteret uden væsentlige bemærkninger, kan man forholde sig nogenlunde afslappet. Og som sagt: De områder, der er fokus på i tilsynet, er absolut relevante. Sagen er bare, at vi har været igennem dem i forbindelse med akkrediteringen”, siger Hasse Kristensen.
Er jeres patienter i tryggere og mere sikre hænder efter tilsynet?
”De har hele tiden været i sikre hænder. Vi har korrigeret proceduren en smule i forbindelse med informeret samtykke. Det er det”.
PLO er da også af den grundlæggende holdning, at tilsynet bygger på en forkert præmis, idet det at konsultere sin egen læge kun indebærer en minimal risiko for den enkelte borger og er ”helt usammenligneligt med de procedurer og indgreb, der foregår på et sygehus”, som det fremgår af PLO’s nyhedsbrev fra februar.
Lægehuset i Hasseris har fået sin ”karakter”: Det blev til næstbedste kategori med ”få forhold af mindre betydning for patientsikkerheden”.