Skip to main content

En skovl er en skovl

Marianne Mørk Mathiesen kom en ordentlig tur i mediemøllen, da hun sidst i oktober i et debatindlæg gav udtryk for, at patienter er pivede og at læger skriver for mange sygemeldinger.

Anne Steenberger, as@dadl.dk
7. nov. 2014
03 min

Fire dage efter at praktiserende læge Marianne Mørk Mathiesen havde skrevet et debatindlæg i netavisen Altinget.dk, under overskriften ”Folk sygemelder sig uden grund,” noterede hun på Facebook:

”Nu sidder jeg hjemme i min sofa og nyder en kold øl, efter mit livs mest hektiske døgn med tre radiointerviews, fem avisinterviews, to forsidehistorier og en tv-optræden. ”

I debatindlægget, som udløste turen i medierne, havde hun skrevet, at en del patienter ønsker en sygemelding ”for tilstande, jeg personligt ikke opfatter som sygdomme” og at en del læger giver efter og skriver sygemeldinger uden at der er sygdom.

”Det var måske kontroversielt sagt, men jeg føler, at jeg udtrykker flertallets mening,” siger hun til Ugeskriftet ”og jeg er nu engang sådan at jeg kalder en skovl for en skovl.”

Den vane var medvirkende til, at hun gik ind i politik. Det begyndte for et par år siden. Marianne Mørk Mathiesen levede et ellers regelmæssigt og meget virksomt liv med børn og solopraksis og bridge i fritiden i Esbjerg. Men så flyttede de nu voksne børn hjemmefra og det faldt sammen med at hun solgte halvdelen af sin praksis til en partner. Så sad hun der i sofaen om aftenen og så ”Der Kommisär” i fjernsynet. Da var det børnene opfordrede hende til at gå ind i politik, hun som ”altid sad og diskuterede med politikerne i fjernsynet.”

Det gjorde hun. Hun stillede op til regionsvalget for Liberal Alliance og kom ind tre måneder senere. Det var sidste år.

Blandt mærkesagerne var, at regionerne skulle nedlægges:

”Nedlæg regionerne. 100 mia kroner administreres af fritidspolitikere uden specielle kompetencer i økonomi eller sundhedspolitik,” skrev hun i sin kampagne.

Beder man hende beskrive, hvad der ellers kendetegner hende politisk – udover at hun kalder en skovl en skovl, siger hun:

”Jeg er ingen medløber. Og jeg er de små samfundsstøtters fortaler – slagteriarbejderen, stilladsarbejderen og kassedamens – de, der går på arbejde hver dag.”

Formanden for regionsrådet Region Syddanmark, Carl Holst fik en som han siger ”usleben politiker” ind:

”Hun kom ind politisk uskolet på godt og ondt. Hun stiller spørgsmål og ser med friske øjne på tingene. Hun har en faglig indsigt og nogle politiske visioner og nogle gange blander hun det sammen, og det kan godt være irriterende, men hun er også et frisk pust.”

Marianne Mørk Mathiesen indrømmer blankt, at hun ikke havde forudset, hvor meget virak, hendes debatindlæg på Altinget.dk ville skabe:

”Jeg er totalt nybegynder som debattør, og jeg var ikke forberedt på at det ville give så meget furore, ” siger hun.

Flere læger har deltaget i den efterfølgende debat og mange har taget afstand fra hendes synspunkter. Også hendes egen fagforening, PLO

Birgitte Ries-Møller, som er formand for PLO Region Syddanmark, siger:

”Jeg er ikke enig med Marianne i det hun siger om sygemeldinger. Jeg synes, det er forkert, når hun siger at folk kommer til lægen og vil sygemeldes uden at være syge. Sådan oplever jeg det ikke. Jeg oplever, at de fleste helst ikke vil sygemeldes, de vil blive på arbejde. Jeg mener også, at praktiserende læger kun sygemelder, når der er behov for det.”

Birgitte Ries-Møller ser fordele i at have fået en fagfælle ind i regionsrådet:

”Mariannes faglige indsigt og viden gør, at hun som regionspolitiker kan få politikerne til at se tingene fra de praktiserende lægers synspunkt,” siger hun.

Det er ikke bare i politik, at Marianne Mørk Mathiesen har faste holdninger. Det gælder også driften af klinikken, fortæller partner Charlotte Godske.

”Hun er bestemt og principfast, hun er energisk og har sine meninger om tingene. Fx bliver vanedannende medicin kun udskrevet ved personligt fremmøde og altid lægeordineret. Det er alle patienter måske ikke lige glade for, men her holder man fast.”

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen