Skip to main content

En svær pille at sluge

Næstformand for Lægeforeningen Yves Sales

17. feb. 2012
3 min.



Det er trist at erfare, at Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) snart er fortid. Instituttet har i 13 år leveret højt kvalificerede og uvildige analyser og anbefalinger af lægemidler. Anbefalingerne fra IRF har lettet lægers arbejde med at vælge de lægemidler, som samlet set har den største effekt og de færreste og mindst alvorlige bivirkninger til den lavest mulige behandlingspris. IRF's nyhedsbrev er blandt de mest læste udgivelser om lægemidler overhovedet.

Nu skal der spares i Sundhedsministeriet med tilhørende styrelser, og det betyder, at IRF fremover bliver en del af Sundhedsstyrelsen. Lægeforeningen vil kraftigt opfordre til, at styrelsen sætter kræfter af til at fortsætte det uundværlige arbejde, som IRF har udført, og at det sker i samme ånd.

Der er brug for en vagthund, som kan give industrien kvalificeret modstand, som har tid og ekspertise til at gå i dybden med sammenligning af forskellige lægemidlers effekt, også i forhold til nonfarmakologisk behandling, og som kan påpege, at det er gammel vin på nye flasker, når firmaer lancerer velkendte lægemidler i nye og dyrere udgaver, f.eks. i plaster- eller sugetabletversioner. IRF-tilgangen til vurdering af lægemidler er uundværlig. Forhåbentlig forstår Sundhedsstyrelsen det. Det er helt afgørende, at disse opgaver ikke drukner i et stort hus med mange andre gøremål.

Tværtimod vil det være oplagt at benytte lejligheden til at skabe et stærkt videncenter for lægemidler. Lægeforeningen har tidligere peget på fordelene ved at samle ekspertisen om lægemidler i et sådant videncenter ved en sammenlægning af IRF, Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler (UVKL), regionernes Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), indkøbsorganisationen Amgros, Medicintilskudsnævnet og dele af Sundhedsstyrelsen.

En stærk og uvildig formidling af viden om lægemidler er nødvendig. At ordinere den rigtige medicin bliver stadig mere komplekst. Nye lægemidler kan være små mirakler. Men de kan også vise sig at være en variation over velkendte lægemidler - blot til en højere pris. I de vurderinger har læger brug for at kunne læne sig op ad eksperter af den slags, som hidtil har bemandet IRF.

Det gælder også her og nu i lægers dagligdag. F.eks. skal den praktiserende læge mange gange om dagen tage stilling til, hvilket lægemiddel en patient er bedst tjent med. Også andre sundhedsprofessionelle har brug for en nem og brugervenlig tilgang til opdateret viden om lægemidler. Promedicin.dk er det mest brugte elektroniske opslagsværk om lægemidler. Et videncenter bør også kunne varetage den opgave, som promedicin.dk udfører i dag. Det er et godt og professionelt værktøj, men signalværdien ved, at et så vigtigt værktøj er ejet af lægemiddelindustrien, er helt skæv.

Lægers samarbejde med medicinalindustrien er et højaktuelt emne - i pressen, blandt politikere og ikke mindst blandt læger. Regeringen har besluttet at gennemanalysere lægers og industriens relationer i en arbejdsgruppe. At lukke IRF uden at etablere et mindst lige så stærkt alternativ er ude af trit med de strømninger mod større uvildighed og åbenhed, som også internationalt får større kraft. Patienter vil have uafhængig information om lægemidler. Det vil læger også.