Skip to main content

Endnu en overlæge forlader omstridt børneafdeling i Viborg

Uroen fortsætter på børne- og ungeafdelingen på Regionshospitalet Viborg, men den lægefaglige direktør er overbevist om, at arbejdsmiljøet nok skal komme på plads. »Det arbejder vi på hver eneste dag«, siger han. Overlægernes tillidsrepræsentant mangler dog at se resultater af ledelsens indsats
Regionshospitalet i Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalet i Viborg. Foto: Hospitalsenhed Midt

Kurt Balle Jensen

8. jan. 2020
7 min.

Kort før jul blev det seneste kapitel skrevet om den uro, der har ramt børne- og ungeafdelingen på Regionshospitalet Viborg. Det skete, da en meget erfaren overlæge, der arbejder med de svært hjerneskadede børn, sagde op.

»Hermed er tre overlæger og en speciallæge enten væk eller på vej væk, og det er selvfølgelig meget bekymrende«, siger tillidsrepræsentant for overlægerne, anæstesiolog Lisbeth Liboriussen.

»Det er en meget trist at være tilskuer til, at en tidligere velrenommeret afdeling i den grad har mødt modstand og problemer. Vi er nok ikke helt enige om retningen, men der er gjort et stort stykke arbejde fra hospitalsledelsens side for at få det her til at gå. Indtil videre mangler vi dog at se resultaterne«, siger tillidsrepræsentanten.

Den seneste opsigelse skyldes først og fremmest, at overlægen har fået et tilbud fra Aalborg Universitetshospital, han ikke kan sige nej til. Til Viborg Stifts Folkeblad siger han imidlertid, at de arbejdsmiljøproblemer, der tidligere har været beskrevet, efter hans mening stadig er til stede på afdelingen. Også den tidligere ledende overlæge, der har passeret pensionsalderen, har nu valgt at sige op frem for at fortsætte et års tid mere som ellers planlagt.

Det er klart, at det har været en meget turbulent tid for den nye afdelingsleder, og man kan jo altid i bagklogskabens lys gå ind og vurdere, om hospitalsledelsen skulle have været mere ind over. Lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, Claus Brøckner

Uroen tog for alvor fart i efteråret 2019. Pr. 1. maj var der blevet ansat en ny ledende overlæge, og i den kommende tid opstod der diverse samarbejdsproblemer. Midt i september indgik overlæge Birgitte Hertz en fratrædelsesaftale med hospitalsledelsen, og det blev modtaget med stor beklagelse fra både kolleger og forældre. Overlægen har været på hospitalet i 20 år og bliver betegnet som et fyrtårn inden for dansk børnediabetes. Også udefra blev nyheden modtaget med undren. Således sendte flere kolleger fra Rigshospitalet og Herlev Hospital et brev til hospitalsledelsen på Hospitalsenhed Midt, hvor de udtrykte undren og bekymring over fritstillingen af Birgitte Hertz. Overlægen havde siden begyndelsen af juli været sygemeldt på grund af det, hun selv betegnede som mistrivsel.

»Fratrædelsen var ikke et ønske fra min side. Det var ledelsen, der ikke ønskede, at samarbejdet skulle fortsætte«, siger Birgitte Hertz, der af sin fagforening er blevet frarådet at kommentere situationen nærmere ud over det faktuelle.

»Vi er alle dybt ulykkelige«

Uroen fik i november ti læger på børneafdelingen til at skrive et brev til politikerne i regionsrådet. Her hed det blandt andet, at: »Vi er alle dybt ulykkelige og bekymrede for, hvad der sker med den afdeling, som tidligere har været en af landets bedste børneafdelinger. Vi synes, vi har haft en meget velfungerende afdeling, som på nuværende tidspunkt er i gang med hastig ødelæggelse alene grundet dårlig ledelse«.

I brevet giver lægerne udtryk for, at der med den nye afdelingsledelse er sket mange forandringer, der berører mange ansatte og mange områder i negativ retning. Lægerne mener også, at den nye ledelse benytter sig af »management by fear«.

Og det fortsatte. Speciallæge Ann-Margrethe Rønholt sagde op med fratrædelse den 1. januar 2020 og var sygemeldt til sin fratrædelse. Hun har været ansat på hospitalet i 11 år, afbrudt af ophold på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital, hvor hun havde specialiseret sig i diabetes- og hormonsygdomme. Kort før jul kom så den seneste fratrædelse fra lægegruppen, og hvordan forholder den øverste ledelse sig til, at kompetente læger på den måder vælger at forlade hospitalet?

»Arbejdsmiljøet skal stabiliseres«

Lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, Claus Brøckner, erkender, at hospitalsledelsen måske nok skulle have været på banen på et tidligere tidspunkt, selvom der allerede var tæt kontakt efter fem uger, da der begyndte at komme betydende problemer efter ansættelse af en ny afdelingsledelse. Han er på den anden side sikker på, at der nok skal blive rettet op, så arbejdsmiljøet igen bliver godt på afdelingen.

Nu har en overlæge, der arbejder med svært hjerneskadede børn, sagt op kort før jul. Børn og Unge i Viborg har længe haft ry for at være blandt landets bedste. Hvor længe kan I holde til, at stærke og erfarne kræfter forlader jer?

»Det er jo ikke ualmindeligt, at overlæger forlader os og får arbejde på et universitetshospital. Det skal vi kunne håndtere. Heldigvis passes neuroområdet af to dygtige overlæger, og afdelingsledelsen er i dialog med dem begge for at sikre, at arbejdet med børnene ikke påvirkes. Der ses blandt andet på, hvordan man eventuelt kan rokere om på nogle funktioner. Men det er klart, at vi er udfordret, og vi skal have subspecialiseret en ny hurtigt, så det kommer ikke til at gå ud over behandlingen. Det er det vigtigste. Vi har lige sagt goddag til en ny overlæge inden for hormonsygdomme, hvor der har været en opsigelse, og vi skal have endnu en overlægestilling slået op. Vi har aftaler med de øvrige regionshospitaler, så vi kan trække på hjælp derfra, og med universitetshospitalet har vi lavet aftale om, at vi kan sætte turbu på specialuddannelse, hvis vi får behov for det«.

Hvordan er det kommet så vidt? Fik den nye hospitalsledelse den rigtige indføring i arbejdet? Var det for eksempel en fejl at lade en ledende sygeplejerske rejse til Silkeborg, netop som den nye ledelse skulle introduceres til arbejdet?

»Det er klart, at det har været en meget turbulent tid for den nye afdelingsleder, og man kan jo altid i bagklogskabens lys gå ind og vurdere, om hospitalsledelsen skulle have været mere ind over. Jeg tror nok, vi er kommet til den konklusion, at det skulle vi måske nok, men allerede efter fem uger med den nye ledende overlæge var jeg med ind over i de svære samtaler, vedkommende skulle have i forbindelse med de samarbejdsudfordringer, der var. Vi havde ikke haft fornemmelsen af, at det ville være så svært at komme ind i afdelingen som ny ledende overlæge, som det har vist sig at være. Det overraskede os meget«.

Hvad gør hospitalsledelsen konkret for at få rettet op på arbejdsmiljøet, så ikke flere rejser? Og hvad gør man ved den bekymring, forældre har givet udtryk for, og som ti læger fra afdelingen har givet udtryk for i et brev til regionsrådet?

»Vi har ansat støtte i form af en AC-fuldmægtig i tre måneder, så der kan aflastes i det administrative arbejde, der skal udføres af afdelingsledelsen. Og vi har HR-konsulenter fra regionen med ind over for at se, hvad det er for nogle ting, der skal rettes op på, og hvordan den ny børneafdeling skal organiseres, hvordan der kan holdes involveringsmøder osv. Vi tager de tiltag, der skal tages, og vi trækker dem ind, der er behov for i denne proces. Vi skal have arbejdsmiljøet stabiliseret, så det bliver et sted, hvor der er rart at være for alle«.

Hvordan vil I genopbygge/fastholde det gode ry, afdelingen har haft i mange år?

»Vi har startet en proces, der går tilbage til før efterårsferien, og vi er overbevist om, at der nok skal komme et godt arbejdsmiljø igen, og at afdelingen forsat kommer til at være en velfungerende og rigtig god børneafdeling. Vi har været udfordret af, at tre overlæger er holdt op. Det er stillinger, der jo skal besættes, og det er vi i fuld gang med. Jeg vil så også sige, at vi har talt med alle personalegrupper, og at uroen specielt har været centreret om et par afsnit og speciallægegruppen. Det smitter naturligvis af på alle afsnit og faggrupper, så derfor har vi fokus på alle afsnit og alle faggrupper. Det er det gode tværfaglige samarbejde, der giver et højfagligt niveau og et godt arbejdsmiljø«.

Har hospitalsledelsen fortsat tillid til den nye afdelingsledelse?

»Ja, og jeg er overbevist om, at vi nok skal få det her på plads på en god måde. Det arbejder vi hårdt på hver eneste dag«.

Politisk bevågenhed

Formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen, siger, at politikerne i regionsrådet følger situationen på Regionshospitalet Viborg nøje, men at der fortsat er tillid til hospitalsledelsen for Hospitalsenheden Midt.

»Selvfølgelig tager vi det meget alvorligt, når ti læger skriver et brev til medlemmerne af regionsrådet, hvor de udtrykker bekymring for fremtiden på en ellers velfungerende børneafdeling«, siger udvalgsformanden.

»Jeg har spurgt ind til, hvor mange der er rejst, men jeg har også spurgt ind til, hvordan det så går med at rekruttere, og her er der i løbet af efteråret ansat fire nye afdelingslæger, og der er pr. 1. januar 2020 ansat en ny overlæge. Det er mit indtryk, at ledelsen gør, hvad den kan for at få styr på situationen og på at håndtere det, der er årsag til problemerne. Her har det været nødvendigt at få hjælp udefra, og det har man så sørget for. Det synes jeg kun er udmærket, selv om det naturligvis koster«, siger Henrik Gottlieb Hansen.