Skip to main content

Engelsk model i Danmark?

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

10. okt. 2008
4 min.

I Danmark er der fokus på lægevagten fra forskelligt hold - bl.a. det udvalg om almen praksis, som regeringen har nedsat. Og det står ingen steder mejslet i sten, at det partout skal være de praktiserende læger, der alene skal stå for lægevagtsdækningen fremover. En liberalt sindet regering kunne måske ligefrem få den tanke, at opgaven udmærket kunne varetages af nogle andre.

Den tankegang ligger måske ikke lige til PLO's højreben, men organisationen er på den anden side heller ikke totalt afvisende.

»Vi er altid villige til at se på det, hvis kvaliteten sikres, men vi ser fortsat vagtarbejde som en del af vores arbejdsområde«, siger Peter Magnussen, som er formand for PLO's akutudvalg.

I den engelske model er det ofte en grupper praktiserende læger i et område, der slår sig sammen og byder på lægevagtsordningerne. Det betyder bl.a., at praktiserende læger, der ikke ønsker at tage vagter, heller ikke kan tvinges.

Mangler der så læger, er det ikke ukendt, at der må »importeres« nogen allehånde andre steder fra, sommetider fra udlandet. Og det er måske det værste aspekt i den engelske model, set med danske øjne. For disse læger kender ikke patienterne.

»Vi passer jo patienterne døgnet rundt, året rundt. Det er bedre for patienterne og giver større kontinuitet«, siger Peter Magnussen om det nuværende danske system.

Ny Midt-aftale

Lægevagten interesserer også Danske Regioner, som har fremsat ønske om, at »almen praksis' rolle i det samlede akutte beredskab skal udvikles og tilpasses de regionale forhold«, som der står i Danske Regioners store rapport »Almen Praksis i Fremtidens Sundhedsvæsen«.

Rundt omkring er der allerede begyndt at blive eksperimenteret med forskellige modeller. Region Midtjylland har f.eks. netop lavet en ny lægevagtsaftale med PLO.

Den indebærer f.eks., at der indrettes en række akutklinikker bemandet med behandlersygeplejersker til at tage de mindre alvorlige ting. Lægevagten vil dog agere back-up for disse sygeplejersker.

Planen indebærer også, at det er lægen, som er på vagt, der tager opkaldene fra de syge borgere og beslutter, hvad der videre skal ske - visitation til lægevagtkonsultation, til skadestue eller til akutklinik.

Peter Magnussen lægger ikke skjul på, at den model er af en type, han gerne ser inspirere andre ordninger rundt omkring i landet.

»Jeg kan godt lide den aftale, fordi den lægger sig op ad PLO's akutpolitik - det vil sige med et enstrenget system bortset fra 112. Al visitation skal altså ske via en erfaren praktiserende læge. Det er sundhedspolitisk den bedste løsning«, siger han.

Han betegner det også som en »god aflastning« for de praktiserende læger, at regionen ansætter de føromtalte behandlersygeplejersker. Men samarbejdet med dem skal præciseres.

»Vi arbejder dagligt sammen med vores egne sygeplejersker, som vi kender ud og ind. Der er det meget let at udstikke retningslinjerne. Men den ansvarsmæssige fordeling er anderledes med sygeplejersker, man slet ikke kender. Ansvarsfordelingen skal beskrives så nøjagtigt, som det nu er muligt«, siger han.

Krav - men om hvad?

Anledningen til at promovere modellen fra Region Midt kan komme mod årets slutning, hvor PLO og Danske Regioner skal udveksle krav i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger.

For her vil det blive svært at komme uden om lægevagten. De praktiserende lægers indtægt fra lægevagten er dalet støt både i beløb og i pct. af indtjeningen gennem de senere år, og området kritiseres tit. Bl.a. synes mange læger, at det nærmest er ren tilsætning at tage på tidkrævende sygebesøg, og det er flere steder vanskeligt at rekruttere til lægevagten.

Ganske vist er det en kende tidligt at melde ud om den kommende kravudveksling, men ifølge Peter Magnussen vil det være temmelig venteligt, at PLO vil ønske at gøre kørevagterne mere attraktive. I stedet for, at lægen kommer til patienterne, skal patienterne komme til lægen.

»Vi vil gerne minimere besøgene - f.eks. gennem kørselsordninger for patienterne, så de kommer ind i konsultationen«, siger han.

Desuden kommer spørgsmålet om bemanding formentlig op.

»Bemandingen skal svare til belastningen. Ude i regionerne arbejder de allerede med at nedsætte antallet af læger på vagt«, siger han.

Og endelig vil PLO forsøge at afværge urealistiske servicemål.

»Det kan jo være, modparten vil stille krav om skærpede servicekrav - men de kan komme til at betyde flere læger på vagt, og det er ikke hensigtsmæssigt i en tid med lægemangel. Så realistiske servicekrav er et ønske fra vor side«, siger han.

Kravudvekslingen ventes at ske i december - altså efter at regeringens udvalg om almen praksis er kommet med sin rapport, som ventes i november.