Skip to main content

Enstrenget lægelig skadestuevisitation på vej i Region Midtjylland

Anne Steenberger, as@dadl.dk

4. nov. 2011
3 min.

Til december afgør det midtjyske regionsråd ,om den ellers meget omtalte sygeplejerskebemandede telefonsluse til flere østjyske skadestuer skal nedlægges og en ny akutordning etableres, hvor praktiserende læger er indgangen til akut behandling.

Sådan lyder de foreløbige planer, der medfører, at patienterne i den østlige del af Region Midtjylland skal ringe til deres egen læge eller til vagtlægen, hvis de er kommet til skade - og ikke har brug for ambulance. Lægen skal så afgøre, hvorvidt patienten skal på skadestuen eller komme til behandling i konsultationen, hvis det er en mindre skade.

Bliver planen politisk besluttet, er det en gammel diskussion mellem region og praktiserende læger, der så finder sin afslutning.

Bruno Melgaard Jensen, der er formand for PLO i Region Midtjylland siger:

"Vi - PLO og regionen - har diskuteret det her siden 2007, hvor Sundhedsstyrelsen udsendte sin Akutrapport, der anbefaler en enstrenget visitation til akutområdet. Med udgangspunkt i den har vi diskuteret samarbejdet på akutområdet. Det vil sige visitationen af akut sygdom, samarbejdet mellem lægevagt og akutklinikker/skadestuer/akutmodtagelser og også, hvor mindre skader skal behandles. Vores ønsker har været en enstrenget adgang ved akut sygdom gennem egen læge og vagtlæge, som samtidig vil behandle mindre skader".

Bruno Melgaard Jensen oplyser, at grunden til, at det først nu ser ud til at lykkes, er at man har afventet en ny overenskomst og en udmelding fra den tidligere regerings præhospitale akutudvalg.

Bliver planen vedtaget, er Region Midtjylland den første region i landet, der indfører enstrenget visitation via almen praksis på hele akutområdet.

Ensartet service

Regionsdirektør Anne Jastrup understreger, at man stadig er i en beslutningsproces om en ny ordning, og planen er ikke endeligt udformet endnu, men hun siger om baggrunden:

"Vi ønsker at give ensartet service over hele regionen, så patienter med et akut problem skal forholde sig ens uanset om de bor i øst eller vest. I dag skal patienterne i øst ringe til et nummer, hvis de er kommet til skade, hvor de får fat i telefonslusen, og til et andet hvis de er syge. Fremover vil de skulle ringe til det samme nummer uanset hvad. Sådan er det allerede i dag for patienter, der bor i den vestlige del af regionen".

Derfor er dette en forbedring for de østlige patienter som får samme vilkår: Man ringer til egen læge eller vagtlægen uanset om man er syg eller kommet til skade.

Anne Jastrup oplyser, at bliver det her til noget, vil regionen følge konsekvenserne nøje. Man er for eksempel spændt på, hvad det betyder for patientstrømmene - flytter de sig, sådan så der kommer flere patienter på skadestuen? Og hvor mange vil blive behandlet hos egen læge?

Sygeplejerskerne er imod

Sygeplejerskerne, der hidtil har siddet ved telefonen i slusen, der visiterer til flere skadestuer, blandt andet den meget store skadestue på Aarhus Universitetshospital er utilfredse med planerne:

"I telefonvisitationen er vi kun specialuddannede sygeplejersker, som har mange års erfaringer med skadestuepatienter, og nu vil man lægge det ud til vagtlæger og praktiserende læger, som ikke nødvendigvis har stor erfaring med netop den type patienter," siger sygeplejerske Lars Høst til netavisen Synergi.dk.

Bruno Melgaard Jensen siger:

"Det er vigtigt at huske, at den ordning der påtænkes indført, har fungeret til alles tilfredshed i den vestjyske del af regionen i mange år. Så derfor er det vel naturligt at forvente, at det også kan lade sig gøre i den østlige del af regionen. Vi varetager i dag- og vagttid i forvejen visitationen af en langt større patientgruppe - vi har alene 700.000 telefoniske henvendelser til lægevagten pr år - end der visiteres via den nuværende skadevisitation i Århus. Dermed er visitation af såvel akut som kronisk sygdom noget af det, der fylder mest i dagligdagen i almen praksis, så det har vi stor erfaring i".