Skip to main content

EPJ-bøvl forsinker det fælles medicinkort (FMK) med et år

Bente Bundgaard, bbu@dad.dk

2. mar. 2012
3 min.

Det fælles medicinkort (FMK) er et af de it-projekter inden for sundhedsområdet, som har potentiale til at gøre livet lettere for lægerne og mere sikkert for patienterne.

FMK gør det bl.a. muligt for f.eks. en praktiserende læge at se, hvis en sygehuslæge har ændret på en patients medicinering under indlæggelse. Det vil også kunne hjælpe med at forebygge medicineringsfejl og dermed også f.eks. genindlæggelser.

Efter planen skulle FMK have været implementeret på alle sygehuse i alle regioner med udgangen af sidste år, men p.t. er det kun Region Sjælland og Region Hovedstaden, der er med. Nu ventes kortet først at være fuldt indført i hele landet med udgangen af i år.

Ifølge den seneste status fra RSI - Regionernes Sundheds It - har to ud af fem sygehuse i Region Midtjylland implementeret, mens ikke et eneste er med i hverken Region Syddanmark eller Region Nordjylland.

Det skyldes bøvl med de elektroniske patientjournaler (EPJ), som skal indarbejde FMK.

"Region Syddanmark er ved at rulle deres samlede EPJ system ud på de enkelte hospitaler, og FMK følger det. I Region Midtjylland er det det samme. De er ved at rulle Midt-EPJ ud i hele regionen, og de er godt i gang. Her er FMK integreret", siger RSIs leder, Heidi Forberg.

Og Region Nordjylland er løbet ind i det problem, at EPJ-leverandøren er gået konkurs, så regionen har måttet gå på jagt efter en ny. Valget er faldet på den leverandør, der har leveret løsningen i Region Sjælland, og først når den nye EPJ er på plads, kan FMK komme det.

I alle tre regioner sker implementeringen fortløbende, og der er særlig fokus på de store steder, der huser de fleste patienter.

"De store sygehuse i de tre regioner, der ikke kom i mål ved årsskiftet, skulle være på plads allerede i andet kvartal", siger Heidi Forberg.

Almen praksis er bagud

Alt sammen har afsmittende virkning på de praktiserende læger, som først er forpligtede til at have FMK implementeret i deres it-systemer, når de lokale sygehuse og hospitaler har det. Fordi de fleste medicinordinationer sker i almen praksis, når FMK først sit fulde potentiale, når PLOerne er med.

Men ifølge statistikken hos MedCom - den organisation, der forestår projektet teknisk - halter almen praksis efter selv i de to regioner, hvis sygehuse har implementeret FMK.

Kun ca. 20 pct. af de praktiserende læger i Region Hovedstaden er med, og i Region Sjælland er det ca. 15 pct.

Formanden for PLOs IT-Forum, Flemming Skovsgaard, der selv er praktiserende læge i Region Hovedstaden, forklarer, at det kan have haft en betydning, at lægerne gerne ville være helt sikre på systemet, før de indkøbte det.

"Vi vil nok godt vente, til det har kørt hos tilstrækkeligt mange, til vi ved, at det er fejlfrit", siger han.

"Og i hvert tilfælde i to af de it-systemer, der anvendes i almen praksis, har FMK været under ændring helt til det sidste", siger han.

Ifølge MedCom er det problem nu løst.

"Alle leverandører tilbyder det nu", siger souschef i MedCom, Ib Johansen.

Han peger på, at implementeringsgraden nu er god. Der kommer nye til hver uge. Det gælder både i almen praksis og hos de privatpraktiserende speciallæger.

For deres vedkommende ligger implementeringsgraden på mellem ca. 15 pct. og ca. 28 pct.

"I alt 500 lægepraksis - både alment praktiserende og privatpraktiserende speciallæger - er med. Det er en sjettedel af alle. Vi forventer, at med den implementeringstakt, vi har nu, så er 80 pct. på inden udgangen af i år", siger han.