Skip to main content

Erfaringer fra Sønderjylland kan bruges over hele landet

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. maj 2006
2 min.

Overlæge Susanne Halken, der i dag er tilknyttet børneafdelingen på Odense Universitetshospital, var med til at sætte projektet i Sønderjylland i gang. Hun mener, at man bør bruge erfaringerne og udvide ordningen til at gælde hele landet, måske i andre modeller:

»Det er utilfredsstillende, at der, som tilfældet er i dag, er så stor forskel på indsatsen, alt efter hvor man bor. Indsatsen over for børn med astma har altid været meget meget varierende, og behovet varierer afhængig af sygdommens sværhedsgrad og familiens situation og ressourcer. Med projektet i Sønderjyllands Amt ville vi gerne sikre en bedre og mere ensartet indsats, og det er der også behov for andre steder i landet. Langt de fleste børn med astma kan behandles, så de kan leve et normalt liv med normale aktiviteter og en normal lungefunktion, men både børn og forældre vænner sig hurtigt til, at barnet ikke er interesseret i fysisk aktivitet og har ,lettere` symptomer. Det er derfor vigtigt, at børn med astma går til regelmæssig kontrol med måling af lungefunktionen, tjek af inhalationsteknikken og justering af behandlingen efter barnets behov, ligesom det er vigtigt at opnå en god compliance til behandling gennem en åben dialog. Dette er ressourcekrævende og kræver en god kommunikation med forældre og barn«.

Samme tilbud om kontrol

»Ordningen med allergisygeplejerske i almen praksis blev etableret for at sikre, at alle børn med astma i Sønderjyllands Amt fik mulighed for samme tilbud om kontrol, opfølgning og information/uddannelse, uanset om de blev fulgt hos egen læge eller i børneallergiambulatoriet. Der er ingen tvivl om, at denne ordning har fungeret efter hensigten og til alles tilfredshed og fordel«, siger Susanne Halken.

Hun understreger, at det er vigtigt, at allergisygeplejerskerne er tilknyttet en specialafdeling, hvor de til stadighed opdateres og sikrer udveksling af erfaring og viden mellem almen praksis og børneallergiambulatoriet.

Desuden kan samarbejde og uddannelse samt fælles vidensbaserede retningslinjer for almen praksis og børneallergiambulatorier bidrage til bedre behandling af børn med astma.

»Ordningen har resulteret i et bedre samarbejde mellem alment praktiserende læger og børneallergiambulatoriet og har medført, at mange astmabørn hurtigere har kunnet afsluttes til fortsat kontrol hos egen læge. På den måde kan praktiserende læger følge langt de fleste børn med ukompliceret astma, og børneallergiambulatoriet kan rådspørges ved behov, og, eventuelt i samarbejde med den praktiserende læge, koncentrere sig om de mere komplicerede patienter«, siger Susanne Halken.