Skip to main content

Et billede fra min hverdag

Stemmen er kroppens højttaler, og ikke mindst skuespillere og sangere er ilde stedt, når stemmelæberne svigter. Så er det godt, man har en teaterlæge som Lotte Rosenvinge, der her fortæller Bibliotek for Læger om sin hverdag.

Foto: Privat
Foto: Privat

Christian Graugaard, chefredaktør, Bibliotek for Læger

23. apr. 2018
3 min.

Som otorhinolaryngolog – eller som en ældre kollega kærligt kalder mig: »snotciseløren« – er det en broget hverdag, jeg har i min speciallægepraksis i hjertet af Odense. Her har jeg nu været i fem år på fuld tid og med et lille team af tre skønne kvinder. Titlen som »teaterlæge« stammer fra en avisartikel i Fyns Stiftstidende, og den er jeg stolt af. Det hele kommer sig af min interesse for professionelle stemmebrugere, og jeg har da også haft ansættelse, hvor hovedparten af kunderne havde den slags job. Lige fra X Factor-deltagere, revydronninger, kendte og mindre kendte skuespillere, komikere og operastjerner til præsteaspiranter og andre med et stemmekrævende arbejde. Og jeg har måttet aflyse min del af forestillinger og sende publikum skuffede hjem.

En oplevelse på en kongres i American Academy of Otolaryngology havde særlig betydning for min hverdag med denne type patienter. Kongressen var enorm og overvældende, aldrig har jeg set så mange deltagere. Men jeg gik målbevidst efter at se og høre de store foniatere dele ud af deres erfaringer, og der var mange med en passende fanskare. Lærerigt! Første note til mig selv: Fans må skaffes!

Sessionen, som vi alle havde ekstratilkøbt i den faste overbevisning, at guldkornene ville dale ned over os, startede med, at en fremtrædende amerikansk kollega steg ned fra podiet, stillede sig midt i foredragssalen og sang en arie med den skønneste baryton, hvorefter han bemærkede, at det er godt selv at udøve kunsten for at forstå sin patient. Da var det, jeg tænkte på øveaftenerne i kirkekoret i Dyrup. Anden note til mig selv: Det må række med Dyrup!

De næste 15 minutter brugte den amerikanske kollega på at vejlede os i god praksis i arbejdet med berømtheder. Det er af allerstørste betydning, at berømte mennesker føler sig trygge, understregede han. Derfor anbefalede han at indkøbe de rigtige operablade og lignende til at have liggende i sin klinik. Tredje note til mig selv: Her må Stiftstidende gøre fyldest!

Desforuden anbefaledes det at have et separat venteværelse for særligt kendte patienter, og det var at foretrække at have fotos af sig selv hængende på væggen trykkende berømtheder i hånden, helst signerede fotos naturligvis. Det skaber tryghed for patienten. Og selvfølgelig separat indgang med egen elevator, for diskretion er en æressag. Hjemme igen gik alvoren op for mig, da skuespillere blev genkendt i venteværelset, og klinikken tilbyder nu separat venteværelse, vores lille køkken, og der tilbydes separat indgang, bagtrappen. Tryghedsskabende fotos af undertegnede udleveres efter behov.

Nævnte jeg, at behandlingen af teatrets skuespillere sker efter bedste specialiststandard, også set fra det store udland?

Faktaboks

Fakta