Skip to main content

Et døgn med en 1813-læge

Speciallæge i endokrinologi, ph.d. Tina Z. Belsing arbejder for tiden i en 30-procentsstilling som overlæge hos 1813. Også denne onsdag før påske.

Tina Z. Belsing. Foto: Region Hovedstaden
Tina Z. Belsing. Foto: Region Hovedstaden

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

28. apr. 2014
3 min.

6.15 Hunden synes, jeg skal op. Så jeg spiser morgenmad, går i bad, og efter at have tjekket mails og nyheder tager jeg hende på en sekskilometertur gennem Kongens Have via Kastellet og Langelinie og tilbage gennem Nyhavn til Dr. Tværgade.

 

11.15 Hjemme. Slapper lidt af inden frokostsalaten. Efter en powernap får Molly en kort luftetur, inden jeg skal af sted til Ballerup. Jeg kører ad Ring 3 til Herlev-afkørslen for at undgå vejarbejdet i indre by. På vejen ringer vagtplanlægger – om jeg kan tage en ekstra vagt i påsken.

 

14.45 Jeg er ankommet og begynder med at hente headset, få anvist team og plads af vagtlederen og skrive mig på spisepauselisten. Så logger jeg ind på pc med oversigt over ventetid, FMK, journalsøgesystem og logger på telefonen med mit tjenestenummer. Jeg vælger selv at have Promedicin og Google åbent på en af de fire skærme. Efter et kvarter er jeg klar til seks timers vagt og de 50-60 kontakter, den som regel byder på.

 

15.50 I flowet af henvendelser taler jeg med patienter om øjenbetændelse, urinvejsinfektion, recepter og flere med diverse medicinske spørgsmål. En patient føler, at det ene øje er blevet større. Øjenomgivelserne er ømme og synet nedsat. Han har været i behandling for tyrotoksikose – forhøjet stofskifte – i halvandet år og er nu medicinfri. Symptomerne kan derfor have relation til exophthalmus, en komplikation til tyrotoksikose. Ham henviser jeg til akutmodtagelse med henblik på vurdering.

 

16.00 Sektionslederen for sygeplejerskerne kommer med et påskeæg »som tak for den store indsats«. Det er godt for personalet og arbejdsmiljøet med sådan en anerkendelse fra ledelsen.

 

17.30 Jeg har en af dagens tværfaglige diskussioner med en af teamets sygeplejersker. Denne handler om en patient, som har haft to mulige TCI-tilfælde i løbet af dagen. Det kan være apopleksi in progress eller minor stroke. Jeg foreslår derfor ambulance og kontakt til neurologisk afdeling til nærmere vurdering.

 

19.00 Der er travlt, men efter en række kontakter om øjenbetændelse, urinvejsinfektion, receptfornyelser, et par direkte opringninger fra apoteker og nogle stykker fra plejehjem, en daginstitution og hjemmepleje – er der tid til lidt aftensmad. Jeg har medbragt en sammenkogt ret med lidt kød og masser af rodfrugter, som jeg elsker. Efter 20 minutter er jeg på vej til mine patienter igen.

 

19.45 En ældre patient med rygsmerter, uden afføringsproblemer. Lyder svært smertepåvirket og fortæller da også, at der har været prostatacancer. Det kan altså dreje sig om metastaser og spontan fraktur, så jeg vælger at sende en ambulance, selv om patienten sagtens mener at kunne tage en taxa. Men jeg vil ikke tage chancen pga. smerterne og risiko for destabilisering.

 

20.30 En patient, som bor på plejehjem, er hjemme hos sin ægtefælle i påsken. Patienten er kendt med svær hjerteinsufficiens og lige nu bleg og dyspnøisk. Ægtefællen spørger, om vi ikke kan undgå indlæggelse, da vedkommende selv lige er udskrevet og gerne vil acceptere ansvaret. Det lytter jeg til og sender en kørende læge, som kan vurdere, om det kan klares uden indlæggelse.

 

21.00 Vagten er ved at være slut. Jeg har haft knap 60 kontakter, heraf ni børn. Logger af og kører hjem, hvor hunden giver mig en ellevild modtagelse. Efter en kort luftetur tjekker jeg mails og spiser lidt af påskeægget.

 

00.15 går jeg i seng.