Content area

|

ET DØGN MED - infektionsmedicineren: »Vagttelefonen løber tør for batteri«

En døgnvagt for overlæge Olav Ditlevsen Larsen på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) består af mange telefonsamtaler, hvor han rådgiver og vejleder kolleger. Samtidig skal der være tid til at tilse de indlagte patienter, den ugentlige konference og gennemgang af undersøgelser og prøver.
Olav Ditlevsen Larsen, infektionsmediciner. Foto: Heidi Lundsgaard.
Forfatter(e)
Kim Andreasen, kia@dadl.dk

05.15 Vækkeuret ringer hos mig på Willemoesgade på Østerbro i København. Jeg tager et hurtigt bad og en kop morgenkaffe.

05.40 Ud ad døren. Fanger bus 1A mod Københavns Hovedbanegård på Lille Triangel. Lidt over kl. 6 stiger jeg på IC3-toget med retning mod Jylland. Det er tid til kaffe og et rundstykke.

07.55 Jeg ankommer til Odense Banegård, hvor jeg hopper på toget mod Svendborg. Det bringer mig det sidste stykke til Odense Sygehus Station.

08.30 Efter at have været omkring depotet for at hente rent arbejdstøj ankommer jeg til Infektionsmedicinsk Afdeling. Når en gennemlæsning af journalnotater om patienter, som skal tilses i løbet af dagen, inden morgenkonference. Her gennemgår vi patienter, som er blevet indlagt det foregående døgn, patienter med alvorlige problemstillinger og listen over patienter, som er planlagt til at blive overflyttet fra andre afdelinger på OUH eller fra andre hospitaler i Region Syddanmark.

  • Patienten er bange for, at han smitter sin kone. Jeg siger, at han ikke behøver være bange. Latent tuberkulose smitter ikke.

09.15 Dagens første patient på vores semiintensive stue. Det er en ældre mand, som har en svær lungebetændelse og alvorlige vejrtrækningsproblemer. Jeg giver ham ekstra antibiotika og forsøger at lindre hans vejrtrækning.

10.15 Tilser en ældre kvinde, som døgnet forinden er blevet indlagt med svær urosepsis (urinvejsinfektion). Hun er dog i markant fremgang efter væsketerapi og antibiotisk behandling.

12.30 Der er middagskonference på afdelingen.

13.00 Overtager afdelingens vagttelefon. Den ringer med det samme. En praktiserende læge, har en patient med nydiagnosticeret latent tuberkulose. Patienten er bange for, at han smitter sin kone. Jeg siger, at han ikke behøver være bange. Latent tuberkulose smitter ikke. Den næste time ringer telefonen i alt ni gange med spørgsmål om bl.a. behandling af hjernebetændelse og koagulasenegative stafylokokker.

13:58 Jeg når at få en rugbrødsmad og et glas mælk, inden telefonen igen begynder at ringe.

14.30 Afdelingen holder sin ugentlige ambulatoriekonference. Vi drøfter udredning og behandling af komplicerede patienter. Bliver dog afbrudt af telefonen. En læge fra Sønderborg Sygehus har et spørgsmål om en patient.

15.00 En praktiserende læge ringer med et spørgsmål om behandling med antibiotika. Den næste halvanden time går med telefonsamtaler med kollegaer fra andre sygehuse eller praksis.

16.30 Når at hvile mig på lægegangens blå sofa. Får også en rugbrødsmad med ost og tomat.

17.40 Jeg gennemgår ikkesignerede svar på blodprøver og andre undersøgelser for patienter, der er indlagt på afdelingens sengeafsnit.

18.20 Fælles aftensmad med plejepersonalet på sengeafsnittet.

19.20 Vagttelefonen løber tør for batteri efter de mange samtaler. Jeg må have den til opladning.

19.40 Aftenstuegang på sengeafsnittet.

20.00 Jeg forbereder mig til næste dag, hvor jeg skal være i Infektionsmedicinsk Ambulatorium. Her har jeg opfølgning og kontrol med 18 patienter med hiv.

21.20 Telefonen ringer igen. Denne gang er det en læge fra Kolding Sygehus. En ansat har fået en stikskade. Lægen vil vide, om den ansattes vaccine, som blev givet i januar, fortsat virker. Blodprøven viser, at vedkommende er fuldt dækket.

21.30 Jeg går ned på vagtværelset. Efter at have set Deadline på DR2 lægger jeg mig til at sove.

23.50 Bliver vækket af telefonen. Den fælles forvagt for alle medicinske afdelinger på OUH – har brug for at drøfte behandlingen af en kritisk syg patient.

06.45 Vågner, da en sygeplejerske fra semiintensive stue ringer angående en kritisk syg patient. Står op og går ned på mit kontor. Får morgenkaffe.

08.10 Har vagtens sidste telefonsamtale. En sygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling har et spørgsmål om en patient med en iskæmisk hjertesygdom (problemer med ilttilførslen til hjertet).

08.15 Jeg forbereder morgenkonference. Herefter er min vagt slut. Men ikke min dag. Jeg fortsætter over i Infektionsmedicinsk Ambulatorium, hvor jeg har dagvagt.

Blad nummer: 

Right side

af Konrad Melonik | 15/08
3 kommentarer
af Sarah Wåhlin-Jacobsen | 12/08
2 kommentarer
af Sebastian von Huth | 09/08
2 kommentarer
af Philippe Adam Grandjean | 08/08
5 kommentarer
af Rune Jacobsen | 06/08
5 kommentarer
af Anna Sofie Bech | 02/08
4 kommentarer
af Lars Bønløkke | 01/08
13 kommentarer
af Henrik Ib Nielsen | 01/08
2 kommentarer
af Jamila Stephanie Hussein Eriksen | 01/08
2 kommentarer