Skip to main content

Et døgn med lægebilen på Sjælland

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

3. dec. 2010
3 min.

07.50 Møder på Præhospitalt Center (PHC) i Slagelse og får rapport om grejets tilstand. Finder lægeassistenten Ulrich og ambulancebehandler Henrik, der skal med som observatør som led i kurset til paramediciner. Årets første kraftige snefald. Hvor mange ulykker bliver der? Morgenkaffe med de to reddere. Taler om den akutte medicinske koordinationsfunktion og fremtiden for lægeambulancer i Region Sjælland. Går på kontoret med Henrik for at gennemgå uddannelsesbog.

09.37 Alarm: En 78-årig mand har fået hjertestop i Skælskør. Vi er fremme efter 12 minutter i glat føre. Ambulancen er ankommet. Det viser sig at være et af flere lipotymitilfælde. Manden har stetoskopisk lungestase. Normal neurologi. Ekg upåfaldende. Han indlægges pga. lipotymier.

10.27 Tilbage på PHC. Dagligt tjek af lægebilens udstyr. Fortsætter undervisningen af Henrik.

11.08 Alarm: En »dårlig«, halvt bevidstløs 48-årig kvinde i Skælskør. »Ryster i kramper«. Trods kraftig sne er vi der på 11 minutter. Patienten er tydeligt beruset, men svarer relevant. Kredsløbsmæssigt og neurologisk i orden. Normalt blodsukker. Intet akut. Veninden vil kontakte egen læge.

14.05 Efter frokost (et par håndmadder), alarm: En »ældre kvinde med vejrtrækningsbesvær«. Det viser sig at være en kvinde med metastaserende lungecancer. Alment svækket. Indlægges på Onkologisk Afdeling, Næstved.

15.15 Tilbage på kontoret. Når en kop kaffe, inden alarm fra Lægehuset i Høng. En 74-årig mand har haft brystsmerter med udstråling siden i morges. Forværrede smerter. Egen læge har givet magnyl. Jeg supplerer med clopidogrel. Han indlægges direkte på Kardiologisk Afdeling i Slagelse. Tilbage til PHC gennem myldretidstrafik.

17.28 Hjertestop i Ringsted. Vi aftaler rendezvous med ambulancen og møder den i Sorø efter otte minutters kørsel. En 64-årig mand har svær sinusbradykardi og ingen puls. Patienten intuberes. Redderen ventilerer, jeg masserer. Atropin og adrenalin virker kortvarigt, men rytmen går gradvist i asystoli. Mg-doser adrenalin nu uden effekt. Fremme i Slagelse viser videre behandling sig nyttesløs. Mistanke om stor lungeembolus.

18.40 Tilbage på PHC. Finder restmadder efter et ledermøde, ser tv-avis og får en kort lur.

20.43 Alarm: »Bevidstløs, kramper, 15-årig pige« på efterskole fundet af kammeraterne. Jeg finder pigen siddende op ad væggen. Asymmetrisk og varierende sitren i armene. Påfaldende »sløv« mimik. Svarer dog relevant, og kan smile. Stand og gang usikker på en atypisk måde. Rombergs prøve klares perfekt under afledning. Neurologisk i orden. Normalt blodsukker. Skolelederen bekræfter, at der er mange problemer og vil tage sig af den videre omsorg.

21.35 Tilbage på PHC og planter jeg mig foran tv, men kaldes til en yngre kvinde, som er faldet ned ad en trappe i Ringsted. Ambulancefolkene ser »noget hårdt stikkende ud af ryggen. Dog ikke åbent. Stærke smerter«. Hun har slået lænden mod trinnene og har et stort, forskydeligt hæmatom. Kan først palperes efter en stor dosis fentanyl. Let snurren i venstre ben. Bæres ned i sideleje på en vakuummadras, men må have mere fentanyl. Indlægges i Køge i for det tilfælde, at hun skal videre til rygkirurger.

23.00 Tre vejarbejdere er ramt af en flugtbilist på motorvejen ved Ringsted. En har få skrammer og køres til Køge. En har fraktur af et ben og et beskadiget øje. Han får drop, bedøves, fikseres på et spineboard og køres til Slagelse. Den sidste ligger under en kassevogn, vågen med hhv. amputeret og svært dislokeret crura. Bilen løftes, så jeg kan komme ind og give s-ketamin Han ligger i sne og begynder at fryse. Da bilen er sikret, trækkes han ud på et spineboard. Frakturen rettes ud og fikseres. Der lægges drop og suppleres med s-ketamin, fentanyl og stesolid. Patienten ledsages til Odense Universitetshospital og modtages af et traumeteam. På hjemvejen tiltagende sne. Broen er glat og med sidevind.

02.50 Tilbage på PHC. Dikterer journaler. Får lov at sove fra kl. 04.00 til kl. 06.30. Den »nye« lægeassistent møder kl. 7.00.

07.32 Når vagtens sidste alarm - et udkald til Høng og en indlæggelse, inden jeg afløses og går over til almindeligt dagarbejde kl. 08.18.