Skip to main content

ET DØGN MED lægen/radioværten: »... god stemning og fin fremdrift i programmet«

Maja Thiele er i hoveduddannelse som gastroenterolog på OUH og forskningslektor på Syddansk Universitet i Odense. Men hun er også vært på P1s nye radioprogram ”sygt nok”, der handler om sygdom og sundhed.
Læge Maja Thiele (th) i radiostudiet med de to gæster Stine Adrian (tv) og Anja Pinborg. Foto: DR
Læge Maja Thiele (th) i radiostudiet med de to gæster Stine Adrian (tv) og Anja Pinborg. Foto: DR

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

12. apr. 2019
3 min

5.24 Jeg vågner hjemme i Emdrup, seks minutter før vækkeuret ringer. Jeg laver kaffe og vasker mig og bruger en time på at forberede dagens optagelser til P1. Jeg har læst manus i går, men mangler at skrive min egen intro og læse op på emnet.


6.30 Mine to piger på fire og syv år skal op. Jeg laver morgenmad, pakker tasker og madpakker, får dem i tøjet osv. Kvart i otte kører vi i bil ind til min yngste datters børnehave ved det gamle Kommunehospital. Vi afleverer hende og stiller bilen for at skifte til cykel og fortsætter til min ældste datters skole.


8.15 Da jeg har afleveret hende, cykler jeg ned til Den Sorte Diamant, som er et fint sted at sidde og arbejde. Jeg arbejder et par timer med min SDU-forskning. Vi skal lave et nyt lodtrækningsforsøg, hvori der blandt andet indgår en transjugulær leverbiopsi. Der er en masse logistik involveret og præcisering af protokollen, som jeg er i kontakt med min ph.d.-studerende om.

Så retter jeg en præsentation, som en anden prægraduat studerende, jeg er vejleder for, skal give til den kommende europæiske leverkonference. Jeg er blevet indstillet til SDU’s formidlingspris, så jeg skal også skrive min egen indstilling. Endelig har vi et multieuropæisk studie, hvor vi har en diskussion om, hvad biobanken skal indeholde, og hvordan man skal analysere det. Det ser jeg også på.

Og så er der lige et lytterspørgsmål om kolesterolsænkende medicin til P1-programmet, som jeg når at svare på.


10.30 Det er tid til at cykle til DR-Byen, hvor jeg mødes med programmets producer, Chris Lehmann. Inden frokost bruger vi lidt tid på at planlægge de næste programmer inden påske. De skal handle om henholdsvis spiseforstyrrelser og hormonændringer.


12.30 Efter frokost i DR’s kantine går vi hen for at forberede dagens program. Den ene gæst er Anja Pinborg, videnskabelig redaktør på Ugeskriftet og lægelig chef for RH's fertilitetsafdeling. Det skal handle om surrogatmoderskab og fertilitet. Min anden gæst er Stine Adrian, som er tekno-antropolog.

Foto: DR
Foto: DR


14.30 De to gæster ankommer, og jeg tager imod og briefer dem, inden vi går i studiet for at optage programmet.


15.00 Vi optager. Gæsterne er virkelig gode, der er en god stemning og fin fremdrift i programmet. Jeg lærer en masse om moderne fertilitetsbehandling og de etiske dilemmaer der er ved surrogaci. Men min stejleste læringskurve er fortsat det journalistiske – at styre en times taleradio samtidig med, at jeg skal agere ekspert og lytternes advokat.


16.00 Vi er færdige. Jeg sætter mig i DR-cafeen med nogle flere OUH-forskningsopgaver. Jeg ringer bl.a. til min forskningsleder Aleksander Krag. Center for Leverforskning har mange kliniske studier i gang, så vi snakker løbende logistik, funding og strategi.


17.30 Jeg cykler ind til byen for at møde min kæreste. Vi spiser på pakistansk restaurant, og bagefter går vi på Glyptoteket til verdenspremieren på en film, der hedder Almost Human. Det er som led i CPH:DOX, og filmen er en kunstnerisk fortolkning af ti danske topforskeres arbejde. Filmen handler om krydsfeltet mellem forskning og kunst – to områder hvor man efter min mening møder de store, grundlæggende hv-spørgsmål. Den fortæller om menneskers ageren i den antropocæne tidsalder og er meget smuk og poetisk. Bagefter er der debat.


21.30 Børnene er hos deres far, så vi bliver en times tid på Glyptoteket, hvor CPH:DOX serverer fadøl i vinterhaven. Vi er meget optaget af filmen og diskuterer den, mens vi går rundt og nyder de smukke omgivelser. Min kæreste er arkitekt og laver lige nu en opgave for Carlsberg, så hun er helt opdateret i bryggeriets lange historie.


22.00 Vi cykler hjem til min lejlighed i Emdrup.