Skip to main content

Et godt match i almen praksis

Christina Svanholm og FYAM vil få flere praktiserende læger til »udkanten« med projektet Praksismatch. Men hendes mange idéer og tætpakkede kalender har haft en bagside.

Christina Svanholm, 34 år, har haft kalenderes fuld af faglige projekter. Men famielivet gik i stykker på den bekostning. Foto: Privat
Christina Svanholm, 34 år, har haft kalenderes fuld af faglige projekter. Men famielivet gik i stykker på den bekostning. Foto: Privat

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

5. sep. 2016
3 min.

Christina Svanholm har gennem årene brugt meget fritid på projekter som Praksismatch frem for at være sammen med sine børn. Karrieren blev prioriteret for at give familien den stabilitet, hun selv manglede som barn. Men nu ved hun, at hun tog fejl og har ryddet ud i kalenderen for at få familie og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed.

Fakta

Fakta

FYAMs projekt Praksismatch er en slags datingportal designet til at skabe det perfekte match mellem praksis og uddannelseslæge. Christina Svanholm, der er næstformand i FYAM, er, som mange andre, ked af den skæve søgning, hvor »vandkantsdanmark« vælges fra til fordel for storbyerne. »Vi har et imageproblem i almen praksis. Ved at få skabt et overblik over, hvad vi kan, har vi mulighed for at få en større selvforståelse og faglig stolthed tilbage i faget«, forklarer Christina Svanholm.

Praksismatch er et omfattende projekt, som blandt andre Christina Svanholm har brugt mange timer på at udvikle. En af de andre involverede er Anne Holm, som også er aktiv i FYAM, og hun har kun rosende ord tilovers for sin projektmakker. »Det er dejligt og inspirerende at se, at man både kan være mor til tre og jonglere en masse projekter. Men man bliver også helt forpustet på hendes vegne«, siger hun. Morten Lysdahl, der er læge i den praksis, hvor Christina Svanholm er under uddannelse, er enig. »Mit blodtryk ville i hvert fald ikke kunne holde til det«, siger han.

Christina Svanholm er naturligvis glad for roserne, men understreger også, at det har haft en bagside. »Jeg har ladet mig begejstre og har engageret mig i rigtig mange ting, men det har haft en pris. Jeg blev skilt for et år siden og bor nu kun sammen med mine yngste børn hver anden uge. Jeg prioriterede karrieren over familien, og det er nok den største fejl, man kan begå«, siger hun. Christina Svanholm er datter af en enlig mor, med få midler og lange arbejdsdage, så det blev vigtigt for hende at bevise sit værd. Siden skilsmissen har Christina Svanholm dog ændret sine prioriteter og holder nu konsekvent kalenderen tom for møder og andre projekter, uden for arbejdstid, i de uger, hvor hun har alle børnene. »Jeg prioriterede arbejdet for at skabe et godt liv for mig selv og mine børn. Den stabilitet manglede helt i min egen barndom. Men nu skal jeg finde balancen«, siger hun.

Selvom der er skruet ned for tempoet, har hun stadig mange ideer til projekter i fremtiden. Hun drømmer om at købe en ombygget autocamper og få en chauffør til at køre hende og en lille flok læger fra Sjælland til en klinik på Lolland eller Falster. På vejen skal de have telefontid og ordne e-mailkonsultationer. Drømmen var lige ved at blive til virkelighed for ca. to år siden, men så kom både skilsmisse og lysten til at forske i vejen. Nu søsættes idéen, når arbejde, forskning og familieliv igen hænger sammen.