Skip to main content

Et jubilæum og et storværk

Jens Winther Jensen

24. aug. 2007
3 min.

Lørdag den 1. september har Lægeforeningen eksisteret i 150 år. Det bliver behørigt fejret i Domus Medica, der i dagens anledning er omdannet til »Doctor's Universe«. Der vil blive talt, løbet og festet meget for at markere, at danske lægers organisation er kommet så godt igennem det første århundrede og et halvt og i 2007 fortsat er alle danske lægers forening.

Tidspunktet kunne næppe være mere spændende. Vi er selv ved at tilpasse organisationen til det nye regionaliserede Danmark, og sundhedspolitisk ruller nogle af de største forandringer i mands minde hen over os. Fra kvalitetsreform, akutreform og specialereform til milliarder til nye sygehuse, indsats mod kræft etc. Store dele er udtryk for, at vi nu er i gang med at rette op på fortidens synder. Vi er også midt i en hæsblæsende højkonjunktur. Men der blæser også nye og helt anderledes vinde omkring sundhedsområdet, der er blevet konsekvent opprioriteret de senere år.

Det er der en lang række forklaringer på. Mange af dem er historiske og ideologiske. Hvordan er vi kommet hertil og, hvor skal det føre os hen. Det er en længere historie. Lige præcis en historie på 532 sider. Lægeforeningen udgiver i forbindelse med jubilæet et storværk, der allerede er blevet kendt som lægestandens kollektive biografi: »Ve og velfærd, Læger, sundhed og samfund gennem 200 år«. Det er historien om lægerne, sundhedsvæsenet, den danske velfærdsstat og den lange udvikling, der har ført os frem til, hvor vi er i dag. Alene omfanget illustrerer, hvor vidtspændende og mangefacetteret denne fortælling er.

Der er i dette nummer af Ugeskrift for Læger en smagsprøve på Ve og velfærd i form af et uddrag fra bogen, der har en lidt mere kuriøs karakter, og der er et interview med de to forfattere. De er ikke læger, men professionelle historikere og storytellere, og de har ved gennempløjning af det enorme kildemateriale og samtaler med mange læger haft stort held til at formidle beretningen om danskerne og deres medicinske klasse.

De giver os også et godt billede af, hvorfor det meget lange forløb over to århundreder er endt med, at vi har indrettet det danske sundhedsvæsen, som vi har. Bogen går helt op til nutiden, hvor markedskræfterne er sluppet løs på sundhedsvæsenet. Derfor rejser den også spørgsmålet om, hvorvidt væsenet, som vi kender det i dag, kan overleve markedet og bevare det, som har været et af de fornemste resultater af samspillet mellem lægerne og det danske samfund: den fri og lige adgang til den bedste behandling for alle borgere.

Vi mener, det er lykkedes at få et bogværk til Lægeforeningens jubilæum, der vil gå over i eftertiden som et referenceværk og vil skabe interesse langt ud over lægekredse. Udgivelsen af bogen falder i to tempi. Den færdige bog vil blive præsenteret på jubilæumsdagen, hvor der vil være en seance med de to forfattere. Det første eksemplar vil blive overrakt til vores sundhedsminister, og bogen vil være til salg til vores medlemmer på dagen. Bogen rammer resten af samfundet to uger efter, hvor den vil være i boghandelen. Vi er spændt på reaktionen. Vi synes selv den er spændende. God læsning og god jubilæumsdag.