Et knap så ordinært PLO-møde
Ifølge vedtægterne er det et ”ordinært” repræsentantskabsmøde, de praktiserende lægers organisation holder på lørdag. Men kedeligt bliver det næppe.
Ifølge vedtægterne er det et ”ordinært” repræsentantskabsmøde, de praktiserende lægers organisation holder på lørdag. Men kedeligt bliver det næppe.
På lørdag mødes repræsentantskabet i PLO til sit årlige, ordinære møde. Et par af dagsordenens punkter tyder dog på, at mødet alligevel ikke bliver helt ordinært.
DAMD-sagen er en af to famøse sager, der har sat sit præg på dagsordenspunkterne. Nu skal PLO have en princip-politik for indsamling og håndtering af data.
DAMD-sagen gik i korthed ud på, at DAMD-systemet ude hos lægerne dagligt indhøstede titusinder af diagnosekoder, medicinoplysninger og laboratoriesvar om borgerne. Alle data blev videregivet til DAMD, og datatilsynet har slået fast, at denne brede videregivelse var ulovlig.
For at undgå lignende sager i fremtiden, nedsatte PLO i kølvandet på DAMD-sagen et dataudvalg, der sammen med bestyrelsen nu har fremlagt et udkast til datapolitiske principper. Bestyrelsen har godkendt dem, og nu skal repræsentantskabet høres.
Helt centralt i det papir, der skal diskuteres, er fortroligheden mellem læge og patient og den datafortrolighed, som er dens forudsætning.
De principper for dataindsamling og –håndtering, som dataudvalget vil præsentere på repræsentantskabsmødet, har på forhånd mødt kritik, dels fra Kræftens Bekæmpelse, dels fra professorerne Peter Vedsted og Mogens Vestergaard, begge ansat ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus.
Kritikerne frygter, at forslaget om informeret samtykke ved anvendelse af journaldata til forskningsformål ”reelt (vil) lukke muligheden for at benytte data fra almen praksis til registerforskning og den kliniknære observationelle forskning, hvor forskerne indsamler data om konkrete forløb”.
Christian Freitag er opmærksom på kritikken og fortæller, at der på repræsentantskabsmødet skal diskuteres en ”tillægsnote” til dataudvalgets udkast.
Mens lægerne i deres daglige arbejde næppe vil opleve begrænsninger, erkender PLO-formanden, at forskerne vil kunne mærke det, ”når vi skal leve op til lovgivningen”.
”Men vi lukker så meget op, som vi overhovedet kan, inden for lovgivningens rammer”, siger Christian Freitag.
For det andet er der 1813. Sagen, der ikke vil dø. I sin skriftlige beretning konstaterer PLO’s formand, Christian Freitag, at det ”har haft mange uheldige konsekvenser”, at Region Hovedstaden ensidigt opsagde lægevagtsaftalen og indførte den omstridte akuttelefonen 1813.
Efterfølgende har et antal PLO-medlemmer har ladet sig hyre af 1813, selv om PLO, så det ikke kan misforstås, opfordrer sine medlemmer til at lade være.
Selv om det ikke er ulovligt, er det en udbredt opfattelse blandt PLO’s medlemmer om, at det er usolidarisk. Især i Region Hovedstaden er harmen blandt lægerne stor. Men også i andre regioner har 1813-balladen i hovedstaden vakt debat – for måske kan fremgangsmåden danne skole andre steder?
Men selv om de færreste praktiserende læger bryder sig om 1813, er der stor uenighed om, hvordan man skal gribe sagen an over for de medlemmer, der har valgt at udfordre solidariteten.
Overvejelser om at ekskludere medlemmer, der arbejder for 1813, er foreløbig strandet på et responsum fra Lægeforeningens advokat, som siger, at beslutning om eksklusion af PLO-medlemmer – eller medlemmer af de to andre forhandlingsberettigede foreninger FAS og Yngre Læger - udelukkende kan ske i Lægeforeningens bestyrelse.
”Der er tale om en så indgribende foranstaltning, at eksklusion må besluttes af hovedforeningen på alle på alle forhandlingsberettigede foreningers vegne”, hed det i advokat Lars Svenning Andersens undersøgelse.
Nogle mener, at dét var så det, og nu må vi se at komme videre. Andre ser dog helt anderledes på den sag, og det kan ikke udelukkes, at punktet bliver genstand for en del debat.
Økonomirammen, Overenskomst ’17 og ”det nære sundhedsvæsen" er andre af mødets emner.
”Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen” har for tiden stor politisk bevågenhed – i Danske Regioner, på Christiansborg, men også i Kommunernes Landsforening, i takt med, at kommunerne får tildelt en større rolle på sundhedsområdet.
I den forbindelse skal man blandt andet diskutere, om de kommunale plejehjem skal have fast tilknyttede plejehjemslæger.
Repræsentantskabet skal der derfor diskutere et udkast til ”politik vedr. samarbejdet med kommunerne”, og på forhånd har PLO’s formand, Christian Freitag, gjort sig umage med at sende positive signaler i retning af Kommunernes Landsforening, KL.
I sidste måned udsendte KL et sundhedspolitisk udspil med 41 anbefalinger til et styrket og sammenhængende sundhedsvæsen. Blandt andet ønsker kommunerne fasttilknyttede læger på plejehjem og botilbud. Helst via samarbejde med almen praksis, men KL kan også forestille sig ”tilknytning af regionalt ansatte læger, mulighed for ansættelse af kommunale læger, eller samarbejde med private læger”.
Udkastet fra PLO stiller sig positivt til KL-udspillet – blandt andet også, fordi lægebesøg på plejehjemmene ”trækker mange lægeressourcer ud af vores klinikker”.
Fakta
Efter repræsentantskabsmødet vil der være tre nye ansigter i bestyrelsen. Det ene er allerede særdeles velkendt.
Efter seks år har Søren K. Jensen, Region Syddanmark, nået den såkaldte funktionstidsgrænse, som er på seks år. Han går af, og PLO-Syddanmark har i stedet udpeget Henrik Dibbern, tidligere formand for PLO, som hans afløser i bestyrelsen. På samme måde er PLO’s næstformand Niels Ulrich Holm blevet genvalgt som bestyrelsesmedlem for en ny toårig periode af PLO-Sjælland.
Derudover skal der vælges to bestyrelsesmedlemmer på selve mødet. Jakob Dahl, Region Hovedstaden, er allerede bestyrelsesmedlem og genopstiller.
Tue Flindt Müller, Region Sjælland, har siddet i bestyrelsen i seks år og kan derfor ikke genvælges. Gunver Lillevang, Region Sjælland, har meldt sig som kandidat til at afløse ham.
Tue Flindt Müller har i øvrigt siden foråret været medlem af Lægeforeningens bestyrelse og formand for attestudvalget.
Alle medlemmer af PLO kan blive valgt til bestyrelsen. Hvis man ikke er medlem af repræsentantskabet, skal man opstilles af et medlem af repræsentantskabet. Er man medlem af repræsentantskabet, kan man opstille sig selv.
På nuværende tidspunkt er der ikke andre opstillede til bestyrelsen, men helt frem til valget kan medlemmer af repræsentantskabet opstille kandidater.
Og så er formanden i øvrigt også på valg: Christian Freitag blev valgt for den resterende periode, da Bruno Melgaard Jensen fratrådte i april 2015. Nu er valgperioden forbi, og derfor skal der ske nyt formandsvalg.
Alle medlemmer af PLO – ikke bare repræsentantskabet – kan frem til den 28. november kl. 12.00 opstille kandidater til formandsposten, og alle ordinære medlemmer kan stille op.
Christian Freitag opstiller – foreløbig som eneste kandidat – til posten.
Uanset, hvem der ender på formandsposten, betragtes det som nyvalg og ikke som genvalg.