Skip to main content

Et kommunalt akuttilbud i Aalborg – nu med læger

Som en af meget få kommuner i landet har Aalborg Kommune indgået lokalaftale med PLO om akutfunktionen. Dermed kan man i den nordjyske by opleve det, der af mange ses som et vigtigt led i fremtidens sundhedsvæsen: Døgnpladser til pleje, observation og behandling i kommunalt regi, uden for sygehusets mure

Læge Thomas Olsen, Nr. Sundby er positiv: "Det kan blive godt". Foto: Baghuset / Lars Horn
Læge Thomas Olsen, Nr. Sundby er positiv: "Det kan blive godt". Foto: Baghuset / Lars Horn

Af Kurt Balle Jensen

12. feb. 2015
8 min.

Vestergården i Aalborg er et plejehjem som så mange andre med 75 boliger, omkranset af have med stier og hyggekroge. Stedet er imidlertid mere end et plejehjem, for her har Akuttilbud Aalborg hjemme med plads til borgere, der i en kortere eller længere periode har akut opstået behov for observation og pleje.

Kommunen og de praktiserende læger har indgået lokalaftale om akutfunktionen, og dermed adskiller Aalborg Kommune sig fra de fleste andre kommuner.

»Jeg synes, det er en fornuftig aftale. I modsætning til de konventionelle sygebesøg er tidsfaktoren med i denne aftale, og det gør den mere tidssvarende. Det er den vej, vi skal«, siger formand for PLO Nordjylland Annemette Alstrup.

Aftalen mellem Aalborg Kommune og PLO Nordjylland indeholder en grundtakst for de første 10 minutter af sygebesøg og derudover en takst pr. 10 minutter, der også gælder ved telefonisk kontakt med blandt andre akutfunktionens sygeplejersker.

De praktiserende læger skal besøge egne patienter, hvis akutpladsen er indenfor en afstand af 15 kilometer, og afregning for tidsforbruget omfatter også transporttiden. Aalborg Kommune vil ansætte en læge, der skal tilse patienter på akutpladserne længere væk fra egen læge. Man den enkelte læge kan dog godt vælge at byde ind på at besøge egne patienter, selv om afstanden er mere end de 15 kilometer.

Faktaboks

Fakta

10 akutpladser

Akuttilbud Aalborg hører under hjemmesygeplejen og har 10 akutpladser, som kun er åbne for borgere fra eget hjem.

»Det er et tilbud, man kan benytte sig af op til fem dage, hvis egen læge skønner, at det er nødvendigt. Derudover har vi 13 pladser til aflastning, hvor borgere, der har brug for ekstra hjælp, selv kan skrive sig ind. Endelig har vi udkørende sygeplejersker til akutbesøg efter anmodning fra praktiserende læger«, fortæller leder af Akuttilbud Aalborg Kathrine Lindegaard Gellert, der er sygeplejerske med specialuddannelse i intensiv sygepleje.

Når den praktiserende læge henviser en patient til en akutplads, aftales det nærmere, hvad der skal observeres. Lægen kan komme på besøg og tilse patienten, men oftest er det ikke nødvendigt. Tæt telefonisk kontakt mellem læge og akutsygeplejersker er som regel nok.

»På samme måde med den udkørende akutfunktion. Alle Aalborgs kommunalt ansatte sygeplejersker er akutuddannede, og det kan de praktiserende læger benytte sig af. Typisk er der om morgenen en patient, der har ringet til sin læge. Han eller hun kan måske først komme på sygebesøg senere og kan, for at være helt sikker, vælge at ringe til Sygeplejens Akuttelefon og bede om et akutbesøg af en sygeplejerske. Denne tilser så patienten indenfor en time og måler vitale værdier, vurderer patienten og melder tilbage til lægen. Så drøfter de situationen. Måske skal patienten indlægges, måske tager lægen på sygebesøg senere, eller måske skal patienten ind på én af akutpladserne. Hyppigere besøg i eget hjem kan også være løsningen«, siger Kathrine Lindegaard Gellert.

En lægefaglig udfordring

Hos Lægerne Brotorvet i Nr. Sundby er Thomas Olsen positiv over for Akuttilbud Aalborg. Han mener, at det kan blive godt nu, hvor der er indgået aftale mellem Aalborg Kommune og de praktiserende læger, selvom Region Nordjylland endnu ikke har indvilget i at hjælpe med den praktiske del omkring afregningen.

»Jeg havde et eksempel forleden, hvor jeg mødtes med en akutsygeplejerske hos en patient. Jeg havde overvejet at lade patienten komme ind på en akutplads men vurderede, at der var behov for indlæggelse. På den måde kan vi arbejde sammen, og principielt er det godt, at alle Aalborg Kommunes hjemmesygeplejersker er blevet opgraderet til akutsygeplejersker. Man skal blot huske at følge op på det relative korte kursusforløb, sygeplejersken har fået«, siger Thomas Olsen, der kalder akutpladserne for en lægefaglig udfordring:

»De ligger et sted mellem en aflastningsplads og indlæggelse. I sig selv er det jo godt at få flere strenge at spille på, og nogle patienter foretrækker nok en sådan akutplads frem for at komme ind på en travl sygehusafdeling«, mener Nr. Sundby-lægen, der dog også har visse betænkeligheder:

»Der ligger jo en fare i, at sygehusene kan begynde at bruge disse pladser til patienter, som sygehusafdelingerne ikke selv kan nå at behandle. Dermed kan akutpladserne hurtigt blive fyldt op med patienter, de ikke er beregnet til«.

Intensiveret plejeplads

Aalborg Kommune er ikke alene. Overalt oprettes der kommunale tilbud mellem praksis og sygehus med akutpladser og akutteams. Formand for PLO Nordjylland Annemette Alstrup forventer, at akutpladser på plejecentre mest vil komme til at fungere de større steder, mens man i landområder vil have udkørende akutteams med pleje og behandling i eget hjem.

»Og det samarbejde forventer jeg mig meget af. Når det gælder akutpladser på plejecentrene mener jeg, at vi skal overveje nøje, hvilke behandlinger, der kan foregå der. Vi skal ikke flytte sygehuset ind på plejehjemmet, og jeg mener, at for eksempel intravenøs antibiotikabehandling fortsat enten skal foregå på sygehuset eller varetages af udkørende hospitalslæger. Derfor synes jeg heller ikke om selve ordet akuttilbud, for det lyder som noget, der hører til på hospitalet. Jeg foretrækker betegnelsen intensiveret plejeplads«, siger den nordjyske PLO-formand.