Skip to main content

Etiske regler for sex mellem læge og patient efterlyses

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

4. nov. 2005
7 min.

En læge må ikke indlede et seksuelt forhold til sin patient.

Det fremgår af de etiske regler i både den norske og den svenske lægeforening. Andre lægeforeninger, f.eks. den amerikanske, har også nedfældet regler om emnet.

Men ikke den danske lægeforening.

Og det er et problem, mener flere læger, f.eks. alment praktiserende læge Kirsten Søndergaard.

Hun var igennem flere år i et etisk dilemma, for hun kunne forarget konstatere, at en mandlig, nu pensioneret, kollega, som hun beskriver som en karismatisk, sød og venlig mand, betragtede de kvindelige patienter som et erotisk tagselvbord.

»Jeg har været tilskuer til, at en kollega mange gange behandlede kvinder i krise hjemme i sengen, hvorefter de få måneder senere blev kasseret og grædende søgte støtte hos mig. Det har været ubehageligt at være vidne til, for jeg har følt mig handlingslammet. Har ikke vidst, hvad jeg skulle gøre. Han har overskredet en etisk grænse, respekten for patienten. Det, han har gjort, minder mig om overgreb på børn. Som patient skal man kunne komme til sin læge og tro på, at her er alt trygt og godt. Her bliver man hverken berøvet eller forført. Her forgriber man sig ikke på nogen, som er overladt i ens varetægt qua ens uddannelse og autorisation«, udtaler Kirsten Søndergaard, som har bedt Lægeforeningens etiske udvalg tage stilling til problemet.

Hun følte et psykisk dobbeltpres, klemt inde mellem sin forargelse over kollegaens handlinger og Lægeforeningens regler for interkollegial kritik.

Alligevel måtte hun give de kvinder, som betroede sig til hende, ret i, at kollegaen havde handlet forkert, og derved følte hun, at hun overskred en grænse ved at bryde det kollegiale kodex.

Hun mener, at Lægeforeningen bør have etiske retningslinjer for seksuel kontakt med patienterne.

Havde der været regler, havde hun handlet, siger hun.

»Jeg fortryder, at jeg ikke gjorde noget«, siger Kirsten Søndergaard, som dog én gang har henvendt sig til manden for at gøre ham opmærksom på problemet, men blev blankt afvist. Det skulle hun ikke blande sig i.

»Med regler ved vi præcis, hvornår vi skal sige fra. For det kan være svært at se, hvornår der er et overgreb. Der sker en lille smule her og der, og pludselig er hele hånden taget eller hvad det nu er, der er taget. Og er man så som medvidende kollega medskyldig eller hvad?«, nævner hun.

Det nævnte tilfælde er ikke det eneste hun kender til, men det alvorligste.

Som en voldtægt

Der eksisterer ingen undersøgelser om problemets omfang i Danmark, men der er udenlandske - om end få og lidt bedagede - som viser, at mellem 3 og 11 procent af alle læger har haft en seksuel forbindelse med en patient. Selv om der er en overrepræsentation blandt psykiatere, viser flere undersøgelser, at der inden for alle specialer opstår seksuelle forhold mellem læger og patienter.

I en fyldig rapport om emnet, »Sexual Misconduct in the Practice of Medicine« [1], fra American Medical Association, sammenlignes lægens seksuelle forhold til en patient med en voldtægt.

Falske forelskelser

Dansk Forening for Klinisk Sexologi har nedfældet etiske regler. De forbyder eksplicit en behandler at have seksuel kontakt med både nuværende og tidligere patienter. Sker det, bliver behandlerne, læger som ikkelæger, smidt ud af foreningen, nævner foreningens første lægelige formand, alment praktiserende læge Ole Risør.

Han mener, at etiske regler om seksuel afholdenhed over for patienterne måske er endnu mere vigtig for hele lægestanden end for gruppen af kliniske sexologer.

»Når først du har fået en autorisation som specialist i klinisk sexologi eller psykoterapi har du været igennem din egen terapi, og der vil du almindeligvis blive stoppet, hvis ikke du udviser en etisk adfærd. Jo mindre uddannet man er, des vigtigere er det, at man har nogle regler at arte sig efter. Lægeforeningen burde bestemt have etiske regler på området«, mener Ole Risør.

Han advarer mod falske forelskelser, og henviser til Freuds teorier om overføring og modoverføring.

»En overføring er nogle følelser klienten medbringer fra sin fortid, typisk fra barndommen i forhold til sin far og mor, og kan på et senere tidspunkt i livet møde et andet menneske, som minder om f.eks. faren, og overfører følelser på den person. Klienten ser sin far i terapeuten, lægen, men det er ikke en rigtig forelskelse, men en overføringsforelskelse. Hvis terapeuten ikke kan sin Freud, og kan se, at der er tale om en overføring, kan terapeuten med en modoverføring sige, jamen jeg elsker også dig. Så er vi ude i et falsk forelskelsesforhold«, siger han.

Uden love og regler

Kirsten Søndergaards seksuelt foretagsomme kollega er svær for ikke at sige umulig at parkere under nuværende regler og paragraffer.

Normalt er en læges seksuelle krænkelse af en patient en politisag. Sundhedsstyrelsen og embedslægerne, som af læger, pårørende eller af patienterne selv bliver gjort opmærksomme på et etisk problem, henviser nærmest per automatik til politiet i sager, hvor læger på den ene eller den anden måde krænker patienterne seksuelt.

Sundhedsstyrelsen har kun mulighed for at gribe ind, hvis lægen i sin sundhedsfaglige virksomhed er til fare for patienterne. Paragrafferne 5, 5a og 7 i centralstyrelsesloven giver Sundheds-styrelsen mulighed for at fratage en læge autorisationen midlertidigt, men paragrafferne har aldrig været brugt.

Sundhedsstyrelsen kan dog beslutte at indskrænke visse lægers virksomhed. For en homoseksuel mandlig læge, som f.eks. foretager meget grundige undersøgelser af mandlige genitalier, kan styrelsen f.eks. bestemme, at vedkommende ikke må undersøge og behandle mandlige patienter eller kun må gøre det med »anstandsdame«.

I Lægeforeningens etiske regler er det følgende to paragraffer, som kun tilnærmelsesvis omhandler problemet med læger, som går i seng med patienter:

I paragraf 2 står, at en læge »skal respektere sine patienters værdighed og personlige integritet«, og paragraf 12 nævner, at »nært personligt tilknytningsforhold til en patient vil kunne påvirke lægens dømmekraft og faglige autonomi«, hvorfor læger bør afstå fra at behandle nære pårørende.

I straffeloven er vi ovre i afsnittet om »forbrydelser mod kønssædeligheden«, men voldtægt eller anden seksuel krænkelse har der ikke været tale om i tilfældet med Kirsten Søndergaards dameglade kollega.

Hvor går grænsen?

Overlæge Ellids Kristensen, leder af Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, har haft læger i behandling henvist fra embedslægerne og Sundhedsstyrelsen, men aldrig en type som den omtalte mandlige læge, der tager patienter hjem og behandler dem i sengen.

Hun betegner det som et »kæmpeproblem« at en læge går i seng med sin patient, og at der ikke er etiske regler på omr ådet.

»En patient er i en sårbar situation i det øjeblik vedkommende søger hjælp hos en læge, og må have tiltro til lægen som autoritet. Patienterne vil typisk for sent opdage, at lægen er ude på at udnytte patienten seksuelt«, siger Ellids Kristensen.

Ingen Ugeskriftet har talt med vil have ubrydeligt rigoristiske regler. For hvor går grænsen? Hvornår er der sex på spil, og hvornår er det en ufarlig forbindelse? Samtidig er holdningen, at der bør være en åbning til den fine, uforfalskede forelskelse mellem to ligeværdige partnere - uanset om det er en læge og vedkommendes nuværende eller tidligere patient.

»Selv om vi har en regel om, at man ikke må indlede et seksuelt forhold til tidligere patienter, har det været et stærkt diskuteret emne. For man kan jo f.eks. møde hinanden ti år efter på en ferie og blive forelskede«, nævner Ole Risør.

Også Ellids Kristensen er varsom med at opstille for bastante regler for den seksuelle kontakt mellem læge og patient.

»Det er næsten for meget at sige, at man ikke må indlede et forhold til tidligere patienter, og mange læger har i tidens løb fundet deres partner og er blevet gift med deres patienter«, siger hun.

Hans Buhl, formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen, tager afstand fra seksuel kontakt mellem læge og patient, og han oplyser, at han og medlemmerne i Etisk Udvalg nu arbejder på et debatoplæg om problemet med henblik på en tilføjelse til Lægeforeningens etiske regler, som præciserer, at seksuelle forhold til patienter er uacceptabelt.

Oplægget skal efter planen fremlægges på det kommende lægemøde.

Fakta

»Läkaren får inte inleda ett sexuellt förhällande med en patient som står under läkarens vård« (§ 7 i de etiske regler for den svenske lægeforening)


Referencer

  1. Council on Ethical and Judicial Affairs, American Medical Association. Sexual Misconduct in the Practice of Medicine. JAMA 1991;266:2741-5.