Skip to main content

Eventyret om Den store Balthazar

Bogen adresserer vores tids allerstørste dilemmaer i eventyrets form: Hvordan håndterer et barn livet, når mor er psykisk syg? Bogen taler til både børn og voksne og gør op med tabu og stigmatisering af psykisk sygdom, skriver anmelder Nina Tejs Jørring.
Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Nina Tejs Jørring, overlæge i børne- og ungdomspsykiatri, specialist og supervisor i psykoterapi. Interessekonflikter: NTJ kender forfatteren som yngre kollega og har undervist ham på regionalt kursus i psykoterapi.

10. dec. 2021
3 min.

Et nyt eventyr er kommet til verden. Folkeeventyr som Grimms eventyr, H.C. Andersens eventyr og mange flere eventyr har alle til formål at hjælpe os med at forstå og håndtere det svære komplekse liv.

Eventyr har alle mindst et budskab, noget vi kan lære af, noget vi kan trøstes ved, og noget vi kan finde inspiration og styrke i.

Nikolaj Quaade har skrevet et sådant eventyr. Det er betagende læsning. Nikolaj adresserer vores tids allerstørste dilemmaer i eventyrets form: Hvordan håndterer et barn livet, når mor er psykisk syg? Det er blevet en »En-af-os«-bog, som bør blive det nye hit som dåbsgave.

Bogen er en højtlæsningsbog, skrevet i talesprog, til 5-10-årige børn. Sætningerne føles lette, som om de kan forandres og tilpasses den enkelte forældres eget sprog. Tegningerne er tilpas inspirerende og stiliserede til, at det enkelte barn og voksne kan lægge sin egen fantasi ind over.

Nikolaj bruger eventyret, så det bliver muligt at undervise både børn og voksne på en måde, hvor man kan tage imod de gode råd.

Bogen indledes på en meget atypisk måde for et eventyr, men indledningen taler lige ind i hjertet. Nikolaj træder selv frem som menneske og gemmer sig ikke bag en forfatterrolle. Han er »En-af-os« og giver tabu og stigmatisering af psykisk sygdom en på sinkadusen. Det er stærkt og rammer lige i hjertet. Så var jeg parat til at læse resten af bogen.

Da jeg var færdig, tænkte jeg: Når det efter COVID igen bliver muligt at have bøger i venteværelset, skal denne bog findes på hvert eneste psykiatriske hospital, både dem for voksne og dem for børn samt hos de praktiserende læger. Ingen tvivl om det. For så er der lagt op til samtale.

Men jeg tænkte også: Den er jo en oplagt barselsgave. For den handler jo ikke kun om svær psykisk sygdom. Denne bog har den kvalitet, de rigtigt gode eventyr har. Den handler om livets store spørgsmål og rammer lige der, hvor det både handler om liv eller død, og når det synes blot et lille problem. Den taler til os alle, for vi løber alle ind i psykiske problemer, der gør det svært at være en god forælder.

Som de bedste højtlæsningsbøger henvender den sig lige så meget til den voksne som til børnene. Den fortæller forældre, der måske fristes af stigmatisering og tabu til at prøve at skjule deres psykiske sygdom, hvorfor de skal bede om hjælp, for deres barns skyld.

Faktaboks

Fakta