Skip to main content

For få kitler i ny selvhenterordning

Journalist Sine Barrett-Madsen, sinemadsen@live.dk. Foto: Bigstock.com

17. jun. 2011
3 min.



Underskriftindsamlinger, klager og en hel del modstand. Det er den feedback, den nye selvhentermodel har modtaget fra utilfredse ansatte, siden hospitalsledelsen effektuerede, at alle ansatte selv skal hente deres uniformer i et depot i kælderen. Uniformsdepotet er et led i besparelser på Serviceafdelingen, der sidste år måtte vinke farvel til flere medarbejdere. Siden fik afdelingen svært ved at følge med tempoet, da man førhen delte uniformerne ud på hver enkelt afdeling.

Nu må alle ansatte på hospitalet selv hente deres uniformer uden for eller midt i arbejdstiden, og det er ikke populært. Især ikke hvis det betyder, at man skal forlade sin afdeling for at hente og skifte til en ren uniform. Det kan give problemer for personalet på fødegangen, fordi det tager for lang tid.

»En sådan ordning hører ikke hjemme på et hospital, hvor hygiejnen skal være patientsikkerhedsmæssigt forsvarlig«, lyder kritikken fra Sofie Hjortø, som er læge på Gynækologisk/obstetrisk Afdeling. Hun mener ikke, at tre uniformer til en vagt er tilstrækkeligt, når man arbejder på fødegangen. Her er det ikke usædvanligt at bruge tre eller fire sæt tøj i løbet af en aften- eller nattevagt, da arbejdet indebærer, at personalet ofte får blod og fostervand på tøjet.

»Jeg skifter gerne bukser tre eller fire gange på en vagt. Det er som regel fra knæet og nedefter, at man bliver pjasket til. Jeg har oplevet ved flere lejligheder, at jeg måtte stjæle fra operationsgangen, men det er ikke tilladt, så det er ikke en holdbar løsning«, siger Sofie Hjortø til Ugeskrift for Læger.

Farligt tøjskift

Det tager et kvarter at gå frem og tilbage fra fødegangen til udleveringsdepotet samt at skifte tøj. Sofie Hjortø mener heller ikke, at det er forsvarligt at forlade fødegangen i 15 minutter for at hente en uniform, for det akutte kan opstå når som helst.

»Det er et spørgsmål om tid, når en fødende kvinde skal på operationsbordet for et hyperakut sectio. Der skal barnet være ude inden for 15 minutter. En kvinde med post partum-blødning kan miste meget blod på 15 minutter. Fastsiddende skuldre kræver øjeblikkelig handling«, siger Sofie Hjortø.

På direktionsgangen kan man ikke se problemet. Vicedirektør Torben Mogensen slår fast, at de ansatte gerne må låne uniformer fra operationsgangen.

»Måske har vi ikke været gode nok til at kommunikere det ud. Nu vil vi tage kontakt til lægerne på fødegangen og høre, hvad vi kan hjælpe dem med. Vi har jo ikke noget formål med at genere folk. Vores medarbejderes tilfredsheds har stor betydning for os«, siger Torben Mogensen.

Men den information er helt ny for Sofie Hjortø: »Vi har fået af vide, at det må vi ikke. Det løser imidlertid ikke alle problemer, da der jo kun er grønt operationstøj på operationsgangen, og vi skal jo normalt gå i uniform med kittel og hvidt tøj«.

Sofie Hjortø vil holde øje med, hvornår direktionen henvender sig for at få uddybet kritikken. Hun mener selv, at det kunne være en løsning, at personalet på uniformsdepotet brugte arbejdstiden på at pakke en vogn med uniformer til hvert omklædningsrum, så tøjet er tilgængeligt der, hvor det skal bruges.

Hvidovre Hospital er ikke det eneste sted, hvor uniformsdebatten har raset. Herlev Hospital erstattede sidste år selvhenterordningen med en uniformsautomat, som i begyndelsen førte til store protester blandt de ansatte. Her lød krikken, at ordningen gav besværligheder ved tøjskift, når de beskidte uniformer skulle afleveres, og at maskinen udleverede forkerte størrelser.