73 kvinder og 45 mænd. Så mange i din population på 1.600 patienter har statistisk set været udsat for vold i deres nære relation. Så hvor mange af dem har du fået øje på? Og hvordan kan man i almen praksis opspore og hjælpe de patienter, der er berørt af volden.
På fredagens fælleskursus om »Vold i nære relationer« fik kursisterne et overblik over udbredelsen og karakteren af vold i parforhold og andre nære relationer.
Overblikket blev leveret af to repræsentanter for ngo’en Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner, chef for viden og formidling, og Gaia Rose Christoffersen, rådgiver og tilknyttet organisationens nationale hotline.
Ovenstående tal for antallet af patienter i den enkelte praksis, der har oplevet fysisk eller psykisk partnervold havde kursusleder Lene Agersnap regnet ud fra et gennemsnit af tallene i de seneste undersøgelser fra henholdsvis VIVE og Statens Institut for Folkesundhed.
Tallene viser, at kvinder er mest udsat for såvel psykisk som fysisk og seksualiseret partnervold. Forskellen mellem kønnene er størst i sidstnævnte kategori.
Spørger man de voldsramte, hvad der kunne have hjulpet dem tidligere, er der, fortalte Louise Glerup Aner, tre ting, der går igen:
- De ønsker, at nogen ville have haft modet til at spørge dem, hvordan det egentlig stod til.
- De vil gerne mødes med forståelse for deres situation som voldsudsat og for de barrierer, der holder dem tilbage fra at handle, for deres ambivalente følelser og for de sikkerhedsforhold, de er nødt til at tage højde for.
- De har brug for, at f.eks. den praktiserende læge overholder sin skærpede underretningspligt og reagerer i de situationer, hvor hun eller han er i tvivl.
Psykisk vold mest udbredt
Lev Uden Vold opererer med ni forskellige former for vold – se faktaboks – men tit er der overlap og flere ting i spil på en gang, og alle er de grundlæggende defineret ved, at volden handler om styre og kontrollere et andet menneske.
Psykisk vold er den hyppigst forekommende voldsform i nære relationer, men det er kun fem år siden, at den blev kriminaliseret, og den er derfor stadig i gang med at blive defineret – både forsknings-, behandlings- og lovmæssigt.
Og hvordan skal man definere grænsen for, hvad der psykisk vold, og hvad der ’bare’ er en psykisk usund relation? Der skal vel være en vis tyngde, ligesom når man definerer en personlighedsforstyrrelse, lød det fra en af kursister.
Et karakteristisk træk ved psykisk vold er gentagelse og systematik i udøvelsen, fremhævede Louise Glerup Aner og blev suppleret af Gaia Rose Christoffersen.
Hun sagde, at man i Lev Uden Vold også er i tvivl, men at det er okay, også på praktiserende læge, at italesætte sin tvivl, men kommunikere, at man godt kan høre, at patienten ikke har det godt i det forhold, det handler om.
Og de pegede begge på, at den psykiske vold kan udøves så subtilt, at den kan være meget svær at få øje på – for de sundhedsprofessionelle, men også for den ramte selv.
Faresignalerne i forhold til partnervold er flere, understregede underviserne. Tiden omkring et brudt parforhold er særligt sårbart, og forekommer tilfælde af kvælergreb skal der handles. Og det gælder i lige så høj grad i tilfælde, hvor voldsudøveren truer med at begå selvmord, hvis den voldsramte bryder ud af forholdet.
Og husk, lød det igen, underretning skal ske på basis af tvivl, ikke på eksakt viden. Og husk at orientere jer om, hvor man kan henvise patienten videre til.