Skip to main content

FAM-debat: Speciallægeformand afviser regionernes kritik

Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. feb. 2013
2 min.

Regionerne efterlyser mere opbakning og større lønmæssig fleksibilitet fra speciallægerne i forhold til de nye fælles akutmodtagelser, der har som mål at have speciallæger i front døgnet rundt.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi synes, at de nuværende overenskomster gør det meget dyrt at have speciallæger på arbejde i weekender og om aftenen. Vi vil meget gerne have, at vi får en ny aftale, der giver os mulighed for at have speciallæger i front," siger Ulla Astmann, der er formand for regionernes sundhedsudvalg til Ritzau.

Men den udtalelse tager formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, afstand fra:

"Ulla Astmans udtalelser går på en overenskomst, som Danske Regioner selv har skrevet under på. Den indeholder aftaler om lønforhold og arbejdstider, der gælder nu, og som i øvrigt på ingen måde forhindrer, at speciallægerne er i front døgnet rundt."

Hun fortsætter:

"Jeg forstår ikke helt Ulla Astmans timing, for vi er netop ved at forhandle en ny overenskomst. Og den skal understøtte den udvikling, der er i gang på sygehusene. Det vil formentlig også afspejle sig i overenskomstens lønaftale."

Ulla Astman efterlyser i en pressemeddelelse fra Danske Regioner, at lægerne bakker mere op om de nye fælles akutmodtagelser - gør speciallægerne ikke det?

"Der er meget ved FAMerne, der ikke er på plads endnu. Der er jeg enig med Ulla Astman. Men ikke al forandring er nødvendigvis godt, vores udfordring er at finde frem til at gøre FAM til en god forandring - en proces som bl.a. også overenskomsten skal understøtte," siger Anja Mitchell.

Men der er vel en vis skepsis at finde blandt speciallægerne over for FAM?

"Der er en del gamle vaner og tankebaner, der skal gøres op med og en vis kulturændring. Men jeg tror, de nye akutmodtagelser, med de fornødne forandringer til at optimere patientbehandlinger, kommer til at få den nødvendige opbakning fra alle sider. Og den kommende overenskomst skal blandt andet understøtte den gode udvikling på FAM."