Skip to main content

FAM er forsømt

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

15. feb. 2013
3 min.

»Vi spilder tiden på skadestuen« udtalte læger på forsiden af Fyens Stiftstidende for nylig. Det er desværre ikke den eneste artikel om problemer på de nye fælles akutmodtagelser (FAM). Der er andre alvorlige meldinger om, at FAM'erne har store problemer med organisering, og det efterlader undren over, at man i et land af Danmarks størrelse kan have akutmodtagelser, som er organiseret så forskelligt.

I dette nummer af Ugeskrift for Læger bringes f.eks. en undersøgelse, som viser, at kun 24 pct. af akutafdelingerne har en speciallæge til stede hele døgnet. Konklusionen i artiklen er, at kun få afdelinger i dag lever op til Sundhedsstyrelsens krav til FAM.

Desværre må man konstatere, at regionernes og sygehusenes ledelser har forsømt FAM'erne. Det er klart, at det ikke altid er nogen nem opgave at flytte resurser fra andre afdelinger til akutmodtagelsen. At det skaber gnidninger er forståeligt, men det er ledelsens ansvar at sikre en organisering, som fungerer, og at sørge for, at læger kan se sig selv skabe et attraktivt arbejdsliv på en akutafdeling. At det ikke er lykkedes, er der desværre mange tegn på. Tydeligst ved at det er så vanskeligt at rekruttere. Over halvdelen af de ledere, der medvirker i den nye undersøgelse, har svært ved at finde kvalificerede speciallæger til deres afdeling.

Den nuværende situation er helt uholdbar. FAM'erne er en hjørnesten i organiseringen af det moderne sundhedsvæsen. De er en forudsætning for specialeplanlægningen og for de nye sygehusbyggerier, som er baseret på, at en meget stor del af patienterne bliver færdigbehandlet i akutmodtagelserne, og at der derfor er behov for markant færre sengepladser i de kommende år.

Hvis ikke FAM'erne bringes til at fungere, vil skadevirkningerne brede sig som ringe i vandet til resten af sundhedsvæsenet. Det vil sande til i indlæggelser, som kunne være undgået, og som der ikke er plads til. Patienterne må finde sig i, at de ikke alle får den vurdering og behandling af deres sygdom, som rutinerede speciallæger kan give. Derfor har hele sundhedsvæsenet en interesse i velfungerende akutmodtagelser.

Hvis det skal det lykkes, er det en forudsætning, at FAM'erne har medarbejdernes opbakning. Sygehusledelserne skal lytte til lægerne, inddrage dem aktivt i processen og sikre, at de har arbejdsforhold, som betyder, at de kan holde til at arbejde i mange år under de særlige forhold, der karakteriserer en fælles akutmodtagelse. Det slider som bekendt at arbejde akut og om natten.

FAM skal også tænkes ind i videreuddannelsen. Alle læger bør have funktion i FAM i løbet af deres KBU-forløb, de fleste specialer bør i højere grad tænke det akutte ind, og som fagområde skal det styrkes. Spørgsmålet, som hænger i luften, er, om det er nok, eller om akutmedicin skal være et selvstændigt speciale. Man kan argumentere for og imod, og det er vigtigt, at vi får taget debatten om, hvorvidt Lægeforeningen skal skifte kurs. Derfor bliver FAM et særdeles hot emne på Lægemødet om knap to måneder.