Bliver der kamp om lægen eller robotten? Hvilke lægelige ressourcer har vi at tilbyde – og til hvad?
Hele verden er i øjeblikket vidne til en teknologisk revolution, der sammenlignes med industrialiseringen og opfindelsen af elektricitet. Det er den dramatiske udvikling inden for kunstig intelligens (AI) og chatrobotter som f.eks. ChatGPT, der får eksperter til enten at advare om katastrofale konsekvenser eller love uanede nye muligheder overalt i samfundet.
Sundhedsvæsenet og sygehusene har længe arbejdet med at udnytte potentialerne i AI, og teknologien er også i mindre skala blevet en del af hverdagen. Men den nuværende eksplosive udvikling rejser en lang række ubesvarede spørgsmål: Kan en chatrobot være en bedre læge end et menneske? Hvem skal stå til ansvar for behandlingen og eventuelle fejl, når AI tager over? Er sundhedsvæsenet overhovedet rustet til at udnytte de nye teknologier og til at håndtere de etiske dilemmaer, der opstår?
Alle de udfordringer ser FAS’ årsmøde nærmere på med hjælp fra bl.a. foredragsholderen og iværksætteren Thomas Terney under formiddagens program. Her vil der også være tid til diskussioner og gruppearbejder om bl.a. de etiske og juridiske dilemmaer, som de nye teknologier bringer med sig.
Om eftermiddagen vender årsmødet kikkerten mod de politiske og strukturelle udfordringer i sundhedsvæsenet lige nu.
Omdrejningspunktet i oplæg og debatterne bliver især det nære sundhedsvæsen, samarbejdet på tværs af sektorer mellem kommuner, almen praksis, praktiserende speciallæger og sygehuse. Her vil deltagerne bl.a. få lejlighed til at møde konsulent og debattør Sidsel Vinge, der er medlem af regeringens Sundhedsstrukturkommission, og som har arbejdet med ledelse og sundhedsvæsen bl.a. i VIVE.
Kommissionen skal bl.a. se på, om der er brug for regionerne fremover. Men en mindst lige så vigtig opgave for kommissionen er at undersøge, hvordan man får et bedre samarbejde mellem kommuner, almen praksis, praktiserende speciallæger og sygehusene. Sidsel Vinge vil på mødet ridse de udfordringer op, som skal løses, og deltagerne i mødet vil få mulighed for at komme med deres idéer og perspektiver til mulige løsninger, som kommissionen kunne se på.
Vel mødt på Munkebjerg.
Susanne Wammen, formand for Foreningen af Speciallæger
Medlemmer, der ønsker emner af almen interesse for FAS’ medlemmer sat på dagsordenen til debat på medlemsmødet, skal senest seks uger før mødet anmode om dette via brev eller mail til FAS (fas@dadl.dk).
Mødet er åbent for alle medlemmer af FAS, der kan tilmelde sig mødet ved at sende en mail til tp.fas@dadl.dk. Deltagelse i mødet er gratis, og der vil være åbent for tilmelding frem til fredag den 1. september 2023.
Ved evt. spørgsmål kan der rettes henvendelse til FAS’ sekretariat – Tina Pind på tlf. 35 44 84 20 eller mail tp.fas@dadl.dk.