Skip to main content

FAS forvandlet

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

26. sep. 2008
5 min.



Parallelt med Lægeforeningens arbejde med en ny struktur har Foreningen af Speciallæger (FAS) gennemgået en forvandlingsproces. Den nye struktur bliver fremlagt til godkendelse for repræsentantskabet i denne uge. Det sker i form af en række vedtægtsændringer, der blandt andet giver Overlægeforeningen mere stemmemagt, men også giver alle erhvervsforeninger adgang til bestyrelsesbordet.

Samtidig skrives den nuværende formand for FAS, Poul Jaszczak, væk fra formandsposten, der fremover ikke skal beklædes af en særlig FAS-figur, men af formanden for den største erhvervsforening under FAS-paraplyen. Det er i dag Overlægeforeningen, der tegner sig for cirka 70 procent af FAS' medlemmer. Erik Kristensen står med andre ord for at blive næste formand.

Poul Jaszczak forklarer, hvorfor han har sat sig i spidsen for sin egen afgang.

»Jeg går af, fordi jeg påtog mig en opgave, som jeg blev valgt til at påtage mig. Den opgave tog jeg på mig, jeg smed ikke stafetten og kan vel i virkeligheden trække mig tilbage med forventningen om, at konstruktionen kan bære videre. Så jeg har løst den opgave.«

Hvilken vision ligger bag ønsket om en ændring?

»At skabe en fælles forening. En forening af speciallæger, hvor den enkelte erhvervsforening tager en selvstændig og aktiv part i arbejdet, og hvor der ikke er nogen forskel på de enkelte erhvervsforeningers muligheder for at tage del i den overordnede politiske diskussion og de politiske beslutninger. Det faktum, at alle FAS' erhvervsforeninger, små og store, rykker ind til bestyrelsesbordet, er en meget vigtig nyskabelse.«

Hvorfor?

»Under forudsætning af at vedtægtsforslaget fra bestyrelsen bliver vedtaget af repræsentantskabet, kommer vi til at sidde ved samme bord og lægge en fælles politik.

Det er i virkeligheden samme proces som den, vi ser i Lægeforeningen. De tre store foreninger sidder nu ved samme bord og forpligter sig til at skabe politiske visioner og udvikle en strategi for, hvordan de skal implementeres.«

Hvorfor skal der ændres?

»Det knagede i fugerne, og der opstod diskussioner om, hvorvidt FAS var den rigtige konstruktion og om modellen for samspillet mellem de enkelte erhvervsforeninger var den rigtige. Men det, der nok konkret udløste, at vi satte et hovedeftersyn af foreningen i gang, var, at en dirigent ved et møde i Overlægeforeningen kom for skade at sige, at man sådan set kunne beslutte, hvad det skulle være i Overlægeforeningens repræsentantskab, for det var alligevel ikke der, den endelige beslutning blev taget. Så der sad FAS' største erhvervsforening og blev nærmest fysisk trådt over tæerne og fik at vide, at de hverken havde indflydelse eller ret til noget som helst.«

Så det var altså Overlægeforeningen, der havde et problem?

»Ja. Men det var også et eksistentielt problem for hele fællesskabet. Man fik sat fokus på, at der var en ubalance i forhold til antallet af medlemmer, der skyldtes, at man ikke havde defineret den enkelte erhvervsforenings råderum. Det var også en historisk betinget ubalance, fordi man før denne hændelse rent faktisk havde en situation, hvor FAS' bestyrelse og specielt formanden i bogstaveligste forstand sad oven på. Vi kunne i stigende grad konstatere, at tiden var løbet fra den model.«

Er de små erhvervsforeninger bange for at blive knust?

»Nej, det tror jeg egentlig ikke, at de er længere. Men det har ikke været nogen nem proces frem til nu. De øvrige erhvervsforeninger havde i begyndelsen ikke den store forståelse for, hvorfor der skulle laves om, og de syntes nok også, at den største forening havde tilstrækkeligt stort råderum.

Udfordringen for disse grupper var at se en fremtid i, at man bevarer et fællesskab på nye præmisser, og samtidig at få mulighed for et tættere samarbejde mellem de enkelte parter, der nu kan agere mere selvstændigt.«

Så de små får mere at skulle have sagt?

»Ja, det gør de alene, fordi de ikke længere skal have et talerør men sidder med i bestyrelsen. Så hvis man spørger, hvem der politisk vinder mest ved det her, er det ikke Overlægeforeningen, for den er stor og stærk og vil kunne klare sig selv. Men den vil sammen med de andre være med til at stå med en samlet speciallægegruppe, der er massivt repræsenteret både udadtil og indadtil.«

Har I fælles interesser?

»Ja, i hvert fald på et punkt, nemlig når det drejer sig om politisk indflydelse på det sundhedsvæsen, vi arbejder i.«

Så vi kommer til at se en stærkere sundhedspolitisk markering?

»Ja, ellers ryger en af mine visioner i hvert fald på gulvet.

Vi kan gøre det, der skal til for at gå ud med et samlet budskab: ikke finde den mindste fællesnævner men arbejde os hen mod en samlet fælles politik.«

Hvad skal den handle om?

»Vi har et sundhedsvæsen, der knager, blandt andet fordi man ikke tilfører ressourcer, der svarer til de politiske ambitioner. Der er politikere, der går efter kortsigtede sejre, og så må vi som samlet forening gøre opmærksom på konsekvenserne og eventuelt pege på andre måder at gøre det på. Så kan man selvfølgelig spørge, om man kan det, når man som fagforening også repræsenterer medlemsinteresser og løn- og ansættelsesvilkår. Det mener jeg godt, at man kan.«

Hvad skal du selv lave, når du ikke længere er formand?

»Det vil vise sig. Jeg synes stadig, fagforeningsarbejde er interessant.«

Så du vil komme igen?

»Det vil jeg ikke udelukke. Det afhænger af, om der kommer et tilbud. På den anden side er der også andre, der skal til.«

Medlemmer af FAS:

Overlægeforeningen:

5.414 medlemmer

Foreningen af Praktiserende Speciallæger: 1.281 medlemmer

Universitetsansatte Læger: 176 medlemmer

Organisationen af Læger i Erhvervslivet: 199 medlemmer

Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger: 121 medlemmer

Foreningen af Lægelige Chefer i Danmark: 70 medlemmer

Organisationen af Sygehuslæger: 74 medlemmer

Embedslægeforeningen: 51 medlemmer

Danske Militærlægers Organisation: 56 medlemmer

Foreningen af Overlæger ved Statens Serum Institut: 32 medlemmer

Foreningen af Sessionslæger: 7 medlemmer

I alt i FAS: 8.921 medlemmer

Det sker med FAS

  • Det nuværende repræsentantskab for FAS bliver nedlagt og erstattet med bestyrelsen, der bliver FAS' øverste myndighed.

  • Bestyrelsen består af formanden for de enkelte erhvervsforeninger (forhandlingsberettigede foreninger).

  • Bestyrelsesmedlemmerne har stemmevægte svarende til andelen af medlemmer.

  • Formanden for den største forhandlingsberettigede forening bliver automatisk også formand for FAS - det vil aktuelt sige formanden for Overlægeforeningen, der har cirka 70 procent af medlemmerne i FAS.

  • De forhandlingsberettigede foreninger forhandler selv, og resultaterne skal godkendes af den enkelte forenings repræsentantskab eller generalforsamling. De varetager også deres egne anliggender udadtil.

  • Repræ sentationen i Lægeforeningens bestyrelse bliver: Formanden samt to yderligere repræsentanter. De forhandlingsberettigede foreninger stiller forslag til kandidater. Bestyrelsen indstiller til Lægeforenings repræsentantskab, som vælger. I hvert fald en af de to repræsentanter skal repræsentere den næststørste forhandlingsberettigede forening (p.t. FAPS).

  • Medlemmer skal være medlem af både FAS og den forhandlingsberettigede forening.

  • Se alle ændringer: www.laeger.dk