Han påpeger, at de seneste mange årtiers vægtforskning har vist, at vægttab ved kostomlægning sjældent kan opretholdes. At det ikke fører til lavere forekomst af hjerte-kar-sygdom. At det er en udbredt misforståelse at sætte lighedstegn mellem slank og sund. At man godt være tyk og sund. Og at det at føle sig stigmatiseret på grund af vægt udgør en væsentlig risiko for social isolation, udvikling af angst og depression og kan føre til selvskade, selvmord og dårligt mentalt helbred. Det er et faktum, at vægtøgning for mange er umuligt at undgå i et moderne samfund.
»Det er rigtigt, at folk med et højt BMI har en højere risiko for hjerte-kar-sygdom. Men risikoen følger ikke med ned, hvis folk taber sig. Så at sætte lighedstegn mellem tynd og sund holder ikke. Også fordi tykke mennesker sagtens kan opnå sundhed ved at motionere og spise grøntsager, lige såvel som tynde kan«, lyder argumenterne fra Rasmus Køster-Rasmussen, som peger på, at der er god evidens for, at de positive sundhedseffekter af KRAM-faktorerne gælder for alle – tykke som tynde.
Alt i alt mener han, at Atlas ikke har gjort arbejdet godt nok.
»De puster problemet op. Tænketanken Atlas har ganske enkelt glemt at tænke sig om«, siger han.
Tykke er »normalvægtige«
Et eksempel på det, Rasmus Køster-Rasmussen kalder »oppustning«, er følgende: I rapporten nævnes det, at svær overvægt vil koste OECD-landene 8,4 procent af BNP over de næste 30 år. Men vægtforskeren påpeger, at de offentlige sundhedsudgifter i Danmark (2020) udgør 8,9 procent af BNP. Det svarer altså til, at vi skulle bruge stort set det hele på svær overvægt.
»Og det er noget vrøvl. Det må være 8,4 procent af de 8,9 procent, de mener. Men selv det betydeligt mindre tal kan man sætte spørgsmålstegn ved. Man får ikke en fornemmelse af, at Atlas har kigget kritisk på regnestykket. Om det er en slåfejl, ved jeg ikke, men det er et meget godt billede på, hvad der ofte sker i den her vægtsnak. At det bliver meget magtpåliggende, at det bliver anerkendt, hvor alvorlig og kompleks en sygdom svær overvægt er«, lyder kritikken fra vægtforskeren.
I rapporten konkluderer Atlas, at ved at erkende svær overvægt som en alvorlig og kompleks kronisk sygdom vil den internaliserede stigmatisering kunne stoppes. Denne påstand står helt ikkeunderbygget, mener Rasmus Køster-Rasmussen. Han mener faktisk, at man skal gribe det omvendt an. I stedet for at gøre BMI over 30 kg/m2 til en sygelig tilstand skal vi snarere udvide vores normalitetsbegreb. Over halvdelen af danskerne har et BMI på mere end de 25 kg/m2, som udgør den øvre grænse for såkaldt »normalvægt«. Det er således ikke længere normalt i Danmark at være »normalvægtig«.
»Hvilket udstiller absurditeten i de vægtkategorier, vi læger anvender, og som i dag anvendes af hele befolkningen«, siger Rasmus Køster-Rasmussen.
»Atlas skriver flere steder i deres rapport, at overvægt er en naturlig reaktion på det moderne samfund. Det er kroppens naturlige respons på at leve i et uhensigtsmæssigt miljø. Er det så en sygdom? Det er i mine øjne en kæmpe selvmodsigelse«, mener vægtforskeren.
I stedet for at give de overvægtige en følelse af at være forkertvægtige, skulle man hellere give dem en oplevelse af, at deres vægt er normal for den tid og det samfund, vi lever i. For det vil hjælpe dem mere, mener han.
Mangler de rigtige studier
Filip Krag Knop, som er medforfatter til tænketanken Atlas’ analyse om svær overvægt, anerkender argumenterne om, at vægttab sjældent holder i længden, og at stigmatisering er et stort problem.
»Det er super gode argumenter. Det, der skal til for at opnå et succesfuldt vægttab, er fundamentale livsstilsforandringer, som man skal holde resten af livet. Slankekure virker ikke. Man tager vægten på igen og måske endnu mere. Der er også lavet store undersøgelser af, om forskellige medikamenter hjælper, og det gør nogle af dem, men de er typisk dyre«, siger Filip Krag Knop.
Og hvad angår argumentet om, at vægttab hos svært overvægtige ikke fører til reduktion i risikoen for hjerte-kar-sygdom:
»Vi mangler gode studier, der dokumenterer det. Jeg savner store studier, der har fokus på det multifaktuelle og på, om tidlig behandling af svær overvægt kan oversættes til reduktion i fedmerelaterede sygdomme. De rigtige studier findes ikke endnu. Også fordi, det er svært at vise«, siger han.
Det sidste store argument, som kritikere ofte fører frem, er, at man godt kan være tyk og sund samtidig. Til det anfører professoren, at det kommer an på, hvad man måler på, og hvor meget man kradser i overfladen og ser ud i fremtiden.
»Der foreligger mange gode data på, at svært overvægtige udvikler alvorlige sygdomme, inklusive cancer. Det betyder ikke, at man ikke som voksen eller ungt menneske kan være svært overvægtig uden at have de sygdomme endnu. Men det er blot et spørgsmål om tid, inden man udvikler komplikationer af svær overvægt«, mener Filip Krag Knop.
Diskussionen om, hvorvidt vi som samfund skal behandle risikotilstande eller vente på regulær sygdom, bider ikke på professoren. Han vil gerne have, at vi sidestiller svær overvægt med forhøjet blodtryk eller kolesterolniveau, som er helt almindeligt accepterede risikotilstande, som vi behandler medicinsk, fordi man ved, at forhøjet kolesterolniveau kan give hjerte-kar-sygdom senere hen.
»Derfor behandler vi kolesterol ned. Det samme gør vi ikke med svær overvægt, selvom flere lande klassificerer svær overvægt som en sygdom. Det gør de jo, fordi det netop er et spørgsmål om tid, før svær overvægt giver komplikationer«, påpeger Filip Krag Knop med reference til blandt andet Portugal og Canada, hvor fedme er klassificeret som en kronisk sygdom.
Enighed om strukturelt fokus
På et punkt er Filip Krag Knop og Rasmus Køster-Rasmussen enige. Svær overvægt er ikke det enkelte menneskes skyld eller ansvar. Det er et samfundsskabt problem, som derfor også kun kan løses af samfundet. Væk med det individuelle fokus på slankekure og vægttabsindsatser. Filip Krag Knop og Atlas peger på, at den primære årsag til svær overvægt er basale fysiologiske mekanismer udviklet til overlevelse, som menneskets hjerne i en moderne verden med fri adgang til billige og velsmagende, men usunde kalorier har meget svært ved at modvirke. Og at det er lige præcis det, som gør opfattelsen af, at personer med overvægt bare skal tage sig sammen, fejlagtig. Problemet er ifølge professoren råd som: »Du skal lave din livsstil om. Du skal spise sundt. Du skal løbe lidt ekstra kilometer«.