Skip to main content

Fem skarpe til Uwe Jansen

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. feb. 2009
2 min.


Hvordan blev du interesseret i akkreditering?

»Jeg havde været i England og set det der. Det er noget, som skal tjene til sikkerhed over for patienterne. Det skal sikre forløbet, så de ikke falder igennem«.

Kan man så se, at patienterne får bedre behandling?

»Det var genialt, hvis man kunne det. Men jeg mener, at man kan se det, f.eks. når jeg laver audits på mine henvisninger eller patientjournaler. Oftest er der 5-8 spørgsmål, som skal være opfyldt. Og i forhold til kliniske vejledninger kan jeg se, om jeg når målet. Jeg er meget bevidst om at nå de mål, der er givet i de kliniske vejledninger«.

Synes du ikke, at man udstiller sine svagheder i sådan en proces?

»Akkreditering gør din praksis gennemskuelig. Når du går ind i processen, må du være villig til at gå i dialog med nogen, der ser på din praksis udefra. Det skal man ikke være bange for. Det er en mulighed for udvikling, læring og uddannelse. Det er ikke nødvendigt at have paraderne oppe«.

Du sidder i solopraksis - kun med en sekretær.

Er dette her ikke mere noget for større praksis?

»Jeg får styr på min organisation og overblik over min praksis. Jeg skal også lave f.eks. planer for efteruddannelse. Jeg skal følge den faglige udvikling. Jeg skal tilgodese procedurer for KOL-behandling osv. osv. Men jeg overvejer faktisk at udvide min praksis yderligere med en læge. Så får jeg nok også brug for mere personale. Og akkreditering kan i den grad bruges til organisatorisk udvikling. Vi skal se os meget mere som virksomhed. Du er ikke en læge, der driver en praksis. Det er en virksomhed, som driver noget - og lægen er en af dem, der er med til det«.

Tror du kvalitetsmåling er kommet for at blive i almen praksis?

»På et tidspunkt kommer det ind i overenskomsten. Kravet kommer ikke mindst fra politisk side. Vi må have et sted, hvor vi sætter et niveau, og så må ikke alt for mange ligge under stregen. Men jeg synes ikke, at det skal kobles til honorering ligesom i England«.

Fakta

De to praksiser i Sønderjylland blev oprindeligt akkrediteret som led i et kvalitetsprojekt i daværende Sønderjyllands Amt, der også omfattede sygehusene.

Reakkrediteringen sker nu i et andet regi. KEU, Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Syddanmark bidrager med frikøb af personale, mens det er IKAS, Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet, som betaler for selve akkrediteringen ved den britiske organisation CHKS, Caspe Healthcare Knowledge Systems.