Skip to main content

Fem spørgsmål til Torben Mogensen lægelig direktør for Hvidovre Hospital

Anne Steenberger, as@dadl.dk

7. jan. 2011
2 min.



To arbejdsgrupper nedsat af hhv. Sundhedsstyrelsen og regionerne arbejdede sidste år på retningslinjer for fedmeoperationer. På regeringens anmodning har regionernes arbejdsgruppe nu udmeldt de retningslinjer, der skal gælde. De vil betyde færre fedmeindgreb. Torben Mogensen var med i begge.

Er det korrekt, at de to grupper er uenige om retningslinjerne?

Ja.

Er der andre hensyn end de faglige, der ligger til grund for den smalle gruppes udmelding?

Ja. Der var en økonomisk begrundet bekymring over det stigende antal fedmeoperationer. Og det skulle den lille arbejdsgruppe se på. Den hørte under regionerne, ikke Sundhedsstyrelsen.

Så fagligheden i udmeldingen er underlagt de økonomiske hensyn?

Nej, men den økonomiske bekymring var rammerne for arbejdet. Der var også tiltagende faglig bekymring. Jeg ved fra fagfolk, at flere bliver indlagt med komplikationer efter fedmeoperationen. Derudover har flere patienter følgevirkninger, såsom problemer med at følge den livslange diæt, og flere har svært ved at styre deres blodsukker. Vi er gået fra at operere en lille gruppe til rigtig mange. Vi er i gang med noget, som vi ikke kender konsekvenserne af på sigt. Jeg står fagligt inde for udmeldingen.

Ser du denne udmelding som en model for Sundhedsstyrelsens fremtidige arbejde med kliniske retningslinjer?

Nej, for Sundhedsstyrelsen kan ikke levere retningslinjer med politiske prioriteringer. Det er derfor den lille arbejdsgruppe lå under regionerne. Men diskussionen om prioritering vil komme inden for flere behandlingsområder, blandt andet om kræftbehandlingen. For vi har ikke råd til det hele.

Fortryder du din medvirken i regionernes arbejdsgruppe?

Ikke et øjeblik. Hvis ikke læger deltager i prioriteringsdebatten, må vi andre tage den.