Skip to main content

Finansiering giver forskellige sygehuse

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

3. feb. 2012
2 min.

Måden økonomien styres på i regionerne, er den direkte årsag til, at vi har fem meget, meget forskelligartede regioner.

Tag Region Syddanmark.

Den har en mere end dobbelt så høj vækst i de ambulante behandlinger end gennemsnittet af alle regioner. Den har den laveste vækst i akutte indlæggelser. Og den har den højeste vækst i planlagte indlæggelser.

Hvorfor?

Fordi det er regionens ønske. Derfor bruger ledelsen i Region Syddanmark de økonomiske knapper til at nå det ønskede mål.

Det viser en rapport som KREVI har lavet i samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

»Meget tyder på, at regionernes forskelligartede styring har betydning for udviklingen i sygehusenes aktivitet. For eksempel er det formentlig ikke tilfældigt, at Region Syddanmark i så høj grad lykkes med at omlægge behandling fra indlæggelser til mere økonomisk effektive ambulante konsultationer. Regionen belønner nemlig omlægningen økonomisk«, siger KREVIs direktør, Torben Buse i en pressemeddelelse.

Rapporten er en systematisk kortlægning af regionernes takst- og økonomistyring på sygehusområdet og blotlægger disse store forskelle.

Region Sjælland og Region Hovedstaden har eksempelvis og helt i tråd med, hvad de forventer og ønsker, de højeste vækstrater for indlæggelser på regionens sygehuse, herunder akutte indlæggelser.

»På baggrund heraf konkluderer vi, at regionernes takststyringsmodeller præger udviklingen af aktiviteten. Denne udvikling er også bestemt af en række andre forhold, ledelsesmæssige og politiske ønsker og lægefaglige anbefalinger. Imidlertid har takststyrings-modellerne tilsyneladende en effekt. Måske ikke på den samlede efterspørgsel, men på hvordan efterspørgslen håndteres af sygehusene,« står der i rapporten.

Rapporten medgiver dog, at det ikke er takststyringsmodellerne, der i sig selv sikrer en omlægning af aktiviteten.

»Hertil kræves en række faglige valg og beslutninger om ændrede behandlingsprocedurer på sygehusafdelingerne og i samarbejdet med andre sektorer. Takststyringsmodellerne kan tilsyneladende give et bidrag ved at understøtte en ønsket udvikling. Udviklingen i aktiviteten eller fordelingen af aktiviteten er tilsyneladende ikke upåvirket af regionernes indsats,« hedder det.

Rapporten fastslår også, at det er gennemgående, at regionerne og hospitalerne har fået et større og større fokus på at overholde budgetterne:

»Budgetoverholdelse er blevet den grundlæggende styringsforudsætning. Det ses især på sygehusniveau, hvor der gennemføres mange initiativer, der skal gøre behandlingsforløbene på afdelingerne mere effektive«, oplyser Torben Buse.