Skip to main content

Fire afdelingslæger fyret på OUH

BESPARELSE - Fire ortopædkirurgiske afdelingslæger på OUH fik en fyreseddel lige efter nytår. Stillingerne er sparet væk, og det skaber en håbløs situation for specialet. Det er tegn på rigtig dårlig planlægning, mener lægeforeningens regionsformand.

Odense Universitetshospital. Foto: nytouh.dk
Odense Universitetshospital. Foto: nytouh.dk

Af Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

20. jan. 2016
2 min.

Lige efter nytår fik fire afdelingslæger på ortopædkirurgisk afsnit på OUH en fyreseddel. En af de afskedigede læger, som af karrieremæssige grunde ikke ønsker at stå frem med navn, fortæller, at der har været raslet med sparekniven hele 2015. Men de forskellige tiltag har åbenbart ikke været gode nok.

Før jul blev to yngre lægers vikariater ikke forlænget, én afdelingslæge sagde op, og hans stilling blev ikke genbesat. Og så blev det varslet, at yderligere fire mere fra den faste stab måtte afskediges. To overlægestillinger blev heller ikke genbesat, da én gik på orlov og en anden på barsel. Alligevel kom det som lidt af et chok, da de fire afdelingslæger blev fyret lige efter nytår.

”Det er ikke det, vi var blevet stillet i udsigt. Vi har ikke hørt om andet end lægemangel. Og nu kommer stillingerne til at mangle i den pulje, andre læger har at søge videre på i deres uddannelser. Det er en ret håbløs situation for specialet,” siger den afskedigede læge.”

"De taler om lægemangel ..."

”Det, der sker her, er simpelthen tegn på dårlig ledelse. For alle ved jo, at der altid er en vis omsætning blandt yngre læger. Så det havde bare været at vente et par måneder, så var der ret sikkert et par stykker mere, der havde sagt op, og der kunne laves en besparelse ad den vej,” siger Joachim Torp Hoffmann-Petersen, der er fællestillidsrepræsentant for de yngre læger på Odense Universitetshospital og formand for Lægeforeningen i Region Syddanmark.

”Typisk er det noget, der sker hen mod nytår, når man opdager, at budgettet ikke holder. Det er både tegn på dårlig økonomistyring og dårlig langtidsplanlægning. Og ud over at det er synd for dem, det går ud over, er det spild af skatteborgernes penge. Det her ligner en rigtig hovsaløsning,” mener han.

Når det er afdelingslægerne, der fyres, er det oftest fordi, de har en kortere opsigelsesfrist end overlægerne, nemlig et halvt år. Men de er også meget mere sårbare, idet en fyring er en yderst dårlig start på deres karriere, forklarer Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

”Det kan da godt være, vi er forkælede,” siger den afskedigede læge. ”Men indtil nu har vi altså kun hørt om lægemangel, og de lukker stadig flere og flere ind på lægestudiet af samme grund. Det hænger jo slet ikke sammen!”