Skip to main content

Fire læger skal erstatte Danmarks travleste praksislæge

Fire læger med forskellige nationaliteter er lige nu på intensivt danskkursus i Budapest. Til maj slår de sig ned i Øster Jølby på Mors, hvor de skal erstatte Jørgen Saaby, der er gået på pension og efterlader sig mere end 4.500 patienter. Et »kontroversielt eksperiment«, lyder det fra regional PLO-formand.

Landskaber som disse kan tilsyneladende ikke lokke praktiserende læger til Mors. Derfor overtager fire udenlandske læger Danmarks travleste praksislæge på Mors. Foto: Visitmors.dk
Landskaber som disse kan tilsyneladende ikke lokke praktiserende læger til Mors. Derfor overtager fire udenlandske læger Danmarks travleste praksislæge på Mors. Foto: Visitmors.dk

Dorte R.Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

23. mar. 2016
4 min.

Nykøbing Mors er et af landets mest lægefattige områder. Derfor blev det fatalt, da en af øens praktiserende læger, Jørgen Saaby, stoppede den 1. januar. Ikke mindst fordi den 63-årige praktiserende læge var øens – og landets – travleste med over 4.500 patienter tilknyttet sin solopraksis i Øster Jølby. Og fordi ingen stod parat til at overtage Jørgen Saabys praksis, der ligger i det moderne Morsø Behandlerhus, hvor også to andre læger holder til.

Region Nordjylland frister ellers med særlige økonomiske fordele til dem, der nedsætter sig i en ledig praksis på Mors. Herunder en bonus på en halv million i etableringsstøtte. Eller en generationsskifteaftale, hvor lægen modtager en million til bl.a. køb af personale til hjælp i opstarten.

Regionen har også slået på de blødere værdier – en enestående natur og en »lun lokalbefolkning«.

Men ingen vil være læge i Øster Jølby.

Derfor overtog regionen Jørgen Saabys praksis, der lige nu fungerer som regionsklinik.

Nødt til at være kreativ

»Vi forestillede os jo ikke, at det ville blive nemt. Og da slet ikke med udsigten til at skulle overtage så mange patienter. Vi kunne se, at økonomiske incitamenter ikke var tilstrækkelige, og derfor var vi nødt til at være kreative«, siger Henrik Sprøgel, souschef i Region Nordjyllands Afdeling for Patientforløb.

Regionen havde gode erfaringer med sidste år at rekruttere en reumatolog fra Grækenland til Aalborg. Så da rekrutteringsbureauet selv henvendte sig til en anden af øens læger med henblik på et generationsskifte, blev der i samarbejde med Jørgen Saaby etableret kontakt til fire læger fra Ungarn, Bulgarien, Italien og Litauen i alderen 33-50 år.

Når de ankommer til maj, vil de blive ansat i regionsklinikken, indtil de fra januar 2017 skal drive praksisen som »ydernummer på licens«. Det vil sige efter overenskomstens regler og honorering. Men det er regionen, der stiller lokaler, inventar og personale til rådighed, mens lægerne kun i begrænset omfang skal varetage administrative opgaver. Til gengæld betaler de et administrationsbidrag til regionen.

En »PLO-løsning«, som Henrik Sprøgel udtrykker det.

Jeg tror vi kommer til at se flere af den slags løsninger i Nordjylland de kommende år, hvor mange læger går på pension. Annemette Alstrup, formand for PLO Nordjylland.

PLO: kontroversielt eksperiment

Formand for PLO Nordjylland, Annemette Alstrup, er principielt enig i den udlægning:

»Dog betyder licensordningen i realiteten, at lægerne er ansatte på provisionsløn«.

Annemette Alstrup er bekymret for hele arrangementet og for patienterne.

»Det er et kontroversielt eksperiment, og der er meget på spil. Bl.a. i betragtning af det store antal patienter. Jeg betvivler ikke, at de udenlandske læger er motiverede – det må de være, når de forlader deres land for at slå sig ned i en anden kultur. Men der vil være en kæmpe sproglig og kulturel barriere. Dertil kommer, at patientpopulationen i den praksis, de skal overtage, overvejende består af ældre med mange sygdomme. Når Jørgen Saaby har kunnet håndtere så mange patienter alene, skyldes det, at han har opbygget et korps af behandlersygeplejersker. Hvis lægerne får mulighed for at gå i mesterlære hos sygeplejerskerne med samtidig lægelig supervision, vil det være godt«, siger Annemette Alstrup.

Hendes største bekymring går på, hvad der kommer til at ske, når lægerne til januar skal stå på egne ben – »hvor meget supervision vil de da få«?

At det ikke har været muligt at rekruttere danske læger til Mors er ifølge Annemette Alstrup »de absurde konsekvenser af en mangelfuld national rekrutteringspolitik«.

»Jeg tror, vi kommer til at se flere af den slags løsninger i Nordjylland i de kommende år, hvor mange læger går på pension. Det er jo ikke noget nyt, at yderområderne har svært ved at rekruttere læger. Sådan har det altid været. Og det burde man for længst have taget bedre hånd om«.

Et »quick fix«

Øster Jølby, der ligger ca. 20 km. syd for Thisted, har ca. 640 indbyggere. Byen har både egen folke- og friskole samt eget autoværksted, apotek, pizzeria og brødudsalg. Og en SuperBrugsen. De mere end 4.500 patienter kommer fra hele øen.

Ifølge Henrik Sprøgel ligger det regionen meget på sinde, at morsingboerne ikke får en sekundaløsning.

»Det er vigtigt for os, at borgerne på Mors ikke ser sig som nogen, for hvem der findes en særlig kreativ løsning. Lægetilbuddet til morsingboerne skal være i orden såvel lægefagligt som i forhold til danskkundskaber. Jeg ved ikke, om det her er en model, som det netop nedsatte lægedækningsudvalg skal se på – det er vel snarere et quick fix. Opgaven må være at finde ud af, hvordan vi fordeler lægerne bedst muligt og hvordan vi får læger fra de store byer ud til f.eks. Mors«.

Jørgen Saaby har tilbudt at fungere som tutorlæge for hans fire efterfølgere i den første tid, når de ankommer til maj.