Skip to main content

Fireårsreglen frustrerer stadig

Journalist Sanne-Maria Bjerno, smb@sannemaria.dk

14. jun. 2010
3 min.

En skov af hænder fløj i vejret, da debatten ved Yngre Læge-dagen i Region Sjælland blev sat i gang. Trods det rekordsmukke vejr lørdag den 5. juni var op mod 250 yngre læger mødt op til Yngre Læge-dag, og de havde ikke til sinds at spilde tiden.

»Hvordan skal vi i overgangsfasen konkurrere med de yngre læger, der ikke er underlagt fireårsreglen?« »Hvad sker der, hvis man får tilbudt en introstilling en måned efter, at de fire år er gået?« »Har regeringen tænkt over risikoen for, at de studerende bruger studietiden på at få praktiske erfaringer, så de bliver længere om at tage deres eksamen?«

Knapt to et halvt år er der gået, siden fireårsreglen trådte i kraft, og selvom de fleste tvivlsspørgsmål burde være afklaret, var frustrationerne stadig mærkbare, og mange af de yngre læger på karrieredagen var usikre på deres fremtid.

Evaluering af reglen på vej

Der var sat en time af til oplæg fra overlæge i Sundhedsstyrelsen Birte Obel og KBU-læge Jeppe Scholl og efterfølgende debat. Men hvis de kunne, var de yngre læger i salen nok fortsat et par timer.

Birte Obel svarede, så godt hun kunne, på lægernes spørgsmål, og hun understregede gang på gang, at Sundhedsstyrelsen er i gang med en større evaluering, der skal bringe klarhed over, hvilke problemer der er i forbindelse med fireårsreglen.

»Hvis det viser sig, at der er kæmpe strukturelle problemer, vil vi kigge på det«, lovede hun.

Den upopulære ordning var dog langtfra det eneste emne, deltagerne kunne blive klogere på ved Yngre Læge-dagen. Også baggrunden for sygehusplanen i Region Sjælland blev gennemgået og diskuteret, og her bad flere i salen om en beskrivelse af planen for psykiatrien, som de mener ofte bliver overset.

Skal føle sig bedre klædt på

Hele dagen var der stande rundt omkring på kongrescentrets område, og her kunne deltagerne prøve at lægge dræn, få mere at vide om anæstesiologi og se forskellen på en gammeldags og en moderne hofteprotese.

Liv Bjerre Juul Nielsen har været formand i Yngre Læger, Region Sjælland siden maj, og hun ønsker, at deltagerne skal have et større indblik i de muligheder, der ligger i deres fremtidige karriere.

»Det vigtigste formål med temadagen er, at de yngre læger føler sig bedre klædt på i forhold til deres videreuddannelse. At de får noget med hjem. Derudover vil vi gerne give dem en fornemmelse af sammenhold, her tænker jeg specielt på de helt nyuddannede. I forhold til spørgsmålet om fireårsreglen skal de opleve, at vi gør noget, og at vi ikke er ligeglade med deres frustrationer«, siger Liv Bjerre Juul Nielsen.

Yngre Læge-dagen i Region Sjælland blev i år afholdt for fjerde gang, og yngre læger fra hele landet var inviteret. Temadagen blev rundet af med middag og fest, hvor ca. 175 deltagere greb chancen for at møde gamle og nye kolleger under mindre formelle rammer.