Skip to main content

Flaskehalse i videreuddannelsen

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

1. nov. 2005
2 min.

Allerede om tre år vil der mangle 235 hoveduddannelsesforløb - medmindre man vil lade specialevalget bestemme af, hvor der er plads.

Der kommer til at mangle videreuddannelsesstillinger, hvis Sundhedsstyrelsen ikke allerede nu øger antallet.

Steen Olesen, der er formand for Yngre Lægers Forsknings- og Uddannelsesudvalg, advarer om, at der i 2008 vil mangle 235 hoveduddannelsesforløb.

Allerede i 2007 vil der mangle 135 forløb, for at alle yngre læger kan blive speciallæger, sagde Steen Olesen på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde.

»Paradokset består i, at der er speciallægemangel i Danmark, og at der samtidig er en meget stor risiko for, at der med den nuværende mangel på uddannelseskapacitet vil opstå et lægeligt proletariat, som kan vente i årevis på ansættelse i et hoveduddannelsesforløb«.

Ansvaret for underdimensioneringen hviler først og fremmest på Sundhedsstyrelsen, mener Steen Olesen. Styrelsen har »bevidst eller ubevidst« skabt flaskehalsene i håb om at motivere unge læger til at søge over i de specialer, der har de største rekrutteringsvanskeligheder.

Det er en undersøgelse, foretaget af Yngre Læger i foråret, der afslører den alvorlige underdimensionering: 1.585 af kandidaterne fra 1999-2003 - ca. to tredjedele - havde besvaret undersøgelsens spørgsmål om, hvilken speciallægeuddannelse de ønskede.

Undersøgelsen viser bl.a., at langt flere end forudset i dimensioneringsplanen ønsker at uddanne sig i et internmedicinsk speciale. Til gengæld er der mildest talt ikke kø til geriatri og psykiatri. Sundhedsstyrelsen har dog foreløbig valgt at fastholde sin prognose og afvist at oprette ekstra stillinger for at imødekomme lægernes specialeønsker. I stedet må lægerne søge de specialer, hvor der er ledige uddannelsesstillinger.

Men ifølge Steen Olesen er det en dødsdømt strategi: »De fleste yngre læger vælger ud fra interesse, ikke ud fra, hvor der er plads«, siger han.

»Ved speciallægereformen i 1986 var ønsket om at forkorte speciallægeuddannelsen et af hovedformålene. Det lykkedes ikke dengang. Nu prøver vi så igen, men risikoen for at begå samme fejl er åbenbart stor«, siger Steen Olesen.

»Man skaber et system, hvor uddannelseskapaciteten er for lille. Systemet sander til, og man uddanner ikke alle de speciallæger, man kan, og som der er mangel på«.

Fakta

Læs mere om undersøgelsen og dimensioneringsenqueten på www.fayl.dk under Videreuddannelse