Skip to main content

Flere bivirkninger ved HPV-vaccine

Sundhedsstyrelsen modtager et stigende antal indberetninger om bivirkninger ved HPV-vaccinen og har sat gang i nyt forskningsprojekt med tidligere klinikchef fra Rigshospitalet i spidsen. Alligevel opvejer fordelene ved vaccinen stadig ulemperne, understreger Sundhedsstyrelsen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. jun. 2015
4 min.

Langvarig hovedpine, svimmelhed, træthed og forskellige neurologiske symptomer er blandt de bivirkninger, som Sundhedsstyrelsen i stigende grad hører om i forbindelse HPV-vaccinen.

I årets første kvartal modtog Sundhedsstyrelsen 77 indberetninger om symptomer, som læger eller pårørende kæder sammen med vaccinen, og heraf blev 41 af indberetningerne kategoriseret som alvorlige, ifølge Nyt om Bivirkninger, som netop er offentliggjort.

Hele sidste år modtog styrelsen 224 indberetninger, hvoraf 91 var alvorlige, og sammenlignet med årene siden 2009 er antallet af indberetninger – og alvorlige tilfælde – i første kvartal 2015 højere.

Selv om Sundhedsstyrelsen skriver, at der ikke på nuværende tidspunkt findes videnskabelige studier, der kan slå fast, om der er sammenhæng mellem mange af de alvorlige indberetninger og vaccinen, giver styrelsen udtryk for stigende bekymring.

”Sundhedsstyrelsen tager det stigende antal indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen meget alvorligt og arbejder fortsat med at afklare problemstillingen,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Faktaboks

Fakta

Stadig en fordel

Men Henrik G. Jensen, der som enhedschef i Sundhedsstyrelsen leder overvågningen af bivirkningerne, slår klart fast:

”Hvis nogen skulle være i tvivl, så mener Sundhedsstyrelsen fortsat, at fordelene ved vaccinerne opvejer de mulige risici. Vi har at gøre med en sygdom, som hver eneste uge hele året tager livet af to kvinder, 6000 kvinder bliver hvert år opereret for forstadier, og 8000 kvinder lever med diagnosen. Omkring 370 får hvert år stillet diagnosen og ca. halvdelen af disse er under 45 år. Det er alvor, det her. Derfor skal vi naturligvis tage de indberettede formodede bivirkningerne fra pigerne alvorligt, men vi kender endnu meget lidt til sammenhængen mellem de indberettede symptomer og vaccinen. Og når resten af de europæiske lande, EMA og WHO fortsat bakker op om vaccinen, så gør vi det også. Vi ryster ikke på hånden, ” siger Henrik G. Jensen.

Når resten af de europæiske lande, EMA og WHO fortsat bakker op om vaccinen, så gør vi det også. Vi ryster ikke på hånden. Henrik G. Jensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi vurderer også fortsat, at HPV-vaccinen virker, og at der er langt flere fordele end ulemper ved vaccinen.

”DSOGs holdning til HPV-vaccinen er uændret, at vi anbefaler vaccination. De indrapporterede bivirkninger er meget få i forhold til, hvor mange der er vaccineret. HPV-vaccinen kan næsten udrydde livmoderhalskræft, når den kombineres med screening, og vaccinen nedsætter antallet af kræfttilfælde i endetarm og kønslæber betydeligt, ” skrev Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi for nylig i en pressemeddelelse.

Undersøgelse sat i gang

For at søge efter den mulige sammenhæng mellem de indberettede symptomer og vaccinen, har Sundhedsstyrelsen igangsat et projekt, hvor der foretages en fornyet gennemgang af de indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen, som er klassificeret som alvorlige.

Det er professor Freddy Karup Pedersen, tidligere klinikchef på Rigshospitalet, der skal undersøge, om det er muligt at identificere nye fællestræk i indberetningerne.

”Jeg skal undersøge, om der findes et bestemt sygdomsbillede blandt de indberettede bivirkninger med en vis hyppighed. Hvis det er tilfældet, bliver opgaven at finde ud af, om det har sammenhæng med vaccinen. Og det er ikke nødvendigvis sikkert,” siger Freddy Kraup Petersen og fortsætter:

”Hvis man kommer frem til, at der findes en sammenhæng, skal det stadig holdes op i mod fordelene ved vaccinen. Og jeg regner ikke med, at balancen mellem fordele og ulemper tipper. Derfor skal sammenhængen frem i lyset alligevel, så man som pige og forældre træffer valg eller fravalg af vaccinen på et endnu bedre oplyst grundlag,” siger han.

Resultatet skal indgå som bidrag til EU’s bivirkningskomité ved næste gennemgang af sikkerheden ved HPV-vaccinen i december 2015.

Læs også: Lad os få en diskussion om bivirkninger efter HPV-vaccine

Læs også: Stadig større fordele ved HPV-vaccinen

læs også: Læge rejser tvivl om HPV-vaccine