Skip to main content

Flere forskere laver mere forskning for flere penge

I Region Hovedstaden steg antallet af forskere, antallet af videnskabelige artikler og antallet af forskningskroner i 2012 i forhold til året inden. Det viser regionens seneste evaluering af forskningsindsatsen inden for sundhed.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. jan. 2014
2 min.

Der kommer hele tiden flere forskere til i Region Hovedstaden. De forsker også mere - målt på antallet af videnskabelige publikationer. Og de pengebeløb, der anvendes til forskning, stiger også.

Det fremgår af regionens seneste Forskningsevaluering 2013, som dækker sundhedsforskningen i 2012. Der er dog forskel på aktiviteten de forskellige steder.

Rigshospitalet er – ikke uventet - Region Hovedstadens flagskib Her lå halvdelen af afdelingerne med høj videnskabelig produktion i 2012.

Rigshospitalet er Region Hovedstadens forsknings-fyrtårn.

Videnskabsfolk fra det store københavnske hospital havde også medforfattere med på godt halvdelen af alle videnskabelige publikationer fra regionen det år.

Men de øvrige hospitaler er godt med. Det generelle billede har pil opad i forhold til 2011.

Det eneste sted, der er en nedgang, er på afdelinger med over 400 point på den skala, der indikerer niveauet for videnskabelig aktivitet. Jo flere point, jo større aktivitet, og 400 angiver et ”rigtigt højt niveau”. Her havde regionen i 2012 12 sådanne afdelinger, mens der året før var en mere.

De øvrige tal i opgørelsen viser stigende aktivitet i forhold til 2011:

Antallet af afdelinger med over 200 point steg fra 37 til 40

Antallet af forskere steg fra 3.318 til 3.671

Heraf var der 88 i 2011, som kom fra udlandet, mens der var 109 i 2012

Antallet af publicerede videnskabelige artikler steg fra ca. 3000 til omkring 3.400

Hvor der i 2011 blev brugt 1,73 mia. kr. på forskning, var tallet i 2012 på 1,83 mia. kr.

Kigger man på de enkelte hospitaler, tordner Rigshospitalet som nævnt i vejret, mens der målt på den samlede aktivitet på pointskalaen var nogenlunde ens løb mellem Bispebjerg/Frederiksberg Hospitaler og Herlev Hospital, som lå et mulehår foran Gentofte Hospital, Hvidovre Hospital og Glostrup Hospital.

For alle disse hospitaler er der fremgang stort set år for år, bortset fra Hvidovre Hospital, hvor niveauet er stabilt.

Ser man på fyrtårnet – Rigshospitalet – er det Finsencenteret, der ligger i top blandt centrene, skarpt forfulgt af Diagnostisk Center og Juliane Marie Centret.