Skip to main content

Flere medicinstuderende

Michael Dall

13. feb. 2009
3 min.

Videnskabsministeren har besluttet at hæve optaget af medicinstuderende med 200 fra den kommende sommer. Derved kommer optaget på studierne i Danmark op på 1.400 om året. Det er næsten tre gange så mange som ved lavpunktet i starten af halvfemserne. Lad os slå fast, at det er sket imod given rådgivning fra de faglige miljøer, der i blandt Lægeforeningen. Vi vil nødig opfattes som kontrære eller bagstræberiske. Men der mangler altså ikke lægestuderende eller yngre læger i Danmark. Der mangler speciallæger. Derfor må politikerne nu levere os en helhedsløsning, der holder på både kort og langt sigt.

Regionerne mener tilsyneladende, at de kan skaffe de ekstra klinikpladser, så der ikke opstår flaskehalse i den prægraduate lægeuddannelse. Men der mangler allerede i dag kapacitet til at videreuddanne de nye læger til speciallæger. Regionerne kan i øjeblikket ikke engang matche det antal videreuddannelsesstillinger, som Sundhedsstyrelsen har meldt ud for et år siden. Vi vil meget gerne holde politikerne fast på, at de skal skaffe os en øget kapacitet for, at vi kan få de nuværende nye kandidater igennem, og endnu flere, når man nu hæver produktionen til anslået 1.000 nyslåede kandidater om året. Det sker på et tidspunkt med støt stigende mangel på de speciallæger, der skal uddanne de nye, og på et tidspunkt, hvor det danske sygehusvæsen skal igennem en af de største strukturomlægninger i nyere tid.

Vi har peget på, at man i stedet for bevidstløst at tale om et øget optag af studerende skulle se på det frafald, der er på uddannelserne. Bevares, andre uddannelser, ikke mindst sygeplejerskerne, kan præstere højere frafaldsprocenter. Men det er stadig sådan, at knap 80 procent af de, der bliver optaget på medicin, rent faktisk bliver til arbejdende læger. Syddansk Universitet har forsøgt sig med at ændre optagelseskriterierne, så et større antal kommer ind på kvote 2, altså med supplerende erhvervs- eller anden livserfaring. Det har betydet, at flere gennemfører studiet. En øget gennemførelsesprocent, kombineret med den gennemførte ændring af konverteringen af svenskernes adgangsgivende eksaminer, kunne opfylde det mål, man søger at nå med et øget optag.

Til gengæld vil det være positivt, hvis fordelingen af de nye studiepladser er et signal om, at de fornyede bestræbelser på at få et medicinstudie til Aalborg ikke vil bære frugt. Halvdelen bliver placeret i Århus med henvisning til, at den største lægemangel findes i Vestdanmark. Nok er det ikke en naturlov, at nye læger bliver boende der, hvor de er uddannet, men det er altså i Århus uddannelsen vestpå finder sted. Optaget på Københavns Universitet og Syddansk Universitet hæves hvert sted med 50. Koncentrer så kræfterne disse tre steder, så flest muligt kommer igennem og kommer igennem på en god måde, og der sikres den nødvendige postgraduate uddannelseskapcitet, så disse læger også kan blive speciallæger.

Vi er helt enige i det grundlæggende synspunkt, at vi selv skal producere de læger, som vi har brug for i Danmark, og ikke lade fattigere lande løse den opgave. Men vi har brug for, at vores politikere nu leverer løsninger, der er troværdige og langsigtede.