Skip to main content

Flere nyrepatienter skal i hjemmedialyse

Journalist Joel Goodstein, joel@goodstein.dk

1. nov. 2005
5 min.

Er hjemmehæmodialyse en både billigere og bedre behandling end centerdialyse? Det er spørgsmålet, som rejser sig i forbindelse med, at flere nyrepatienter nu får tilbuddet om denne type behandling.

En nyrepatient i hjemmehæmodialyse koster årligt omkring det halve af en patient i centerdialyse, siger Stig Hedegaard Kristensen, formand for Nyreforeningen, som selv er i hjemmehæmodialyse. Prisen for behandlingen i hjemmet er omkring 160.000-200.000 kr. mod 350.000-400.000 kr. på et center.

»I alt 60 procent af udgifterne ved centerdialyse går til personale,« siger overlæge Stig Lykkegård, Storstrøm-mens Sygehus Nykøbing F.

Han er en af de læger med ansvar for behandling af nyrepatienter, som mener, at man i højere grad skal tilbyde »hele paletten«, når det gælder dialysebehandling, så hjemmehæmodialyse bliver en fast del af behandlingstilbuddet.

I Storstrøms Amt er målet, at 10-15 pct. af hæmodialysepatienterne skal i hjemmehæmodialyse. Hvis man overfører målsætningen til landsplan og får ti procent af de ca. 1.760 danske nyrepatienter i hæmodialyse i hjemmebehandling, vil det betyde, at de 170 patienter med en besparelse på 150.000 kr. årligt pr. patient vil give en samlet årlig besparelse på 25 mio. kr.

»Det er et realistisk tal«, siger Stig Lykkegård. Ved den seneste opgørelse [se fakta, red.] var der 33 nyrepatienter i hjemmehæmodialyse i Danmark, svarende til omkring to procent af det samlede antal patienter i hæmodialyse.

Formand for Dansk Nefrologisk Selskab, overlæge Hans Dieperink, Odense Universitetshospital, mener ikke, at hjemmehæmodialyse altid er væsentligt billigere end centerdialyse.

»Det kommer an på, hvordan man opstiller regnestykket, og om man f.eks. indregner skatteindtægter fra personalelønninger«, siger han og fortsætter:

»De fleste hjemmedialysepatienter dialyserer sig hyppigere end de tre gange om ugen, der er standard ved centerhæmodialyse, og så stiger udgifterne. Men hjemmedialyse er ikke dyrere end centerdialyse«.

Mere dialyse hjemme

I Australien, hvor der kan være store afstande til dialysecentrene, er op imod tyve procent af hæmodialysepatienterne i hjemmedialyse. Men ud over at spare transporttid giver hjemmehæmo-dialyse også mulighed for, at nyrepatienterne kan dialysere sig væsentligt mere, end det vil være muligt på et dialysecenter, og noget tyder på, at patienterne får det bedre med mere dialyse end de 12-15 ugentlige timer, de typisk får på et center.

Stig Hedegaard Kristensen er i hjemmedialyse omkring 20 timer om ugen:

»Med en mere intensiv dialyse kan man halvere niveauet af affaldsstoffer og få normalt stofskifte på en række områder. Der er ingen tvivl om, at det regime, man kører i centerdialysen, er for lidt - i hvert fald hvis man måler på mortalitet,« siger han. Ifølge Nyreforeningens formand er organiseringen af dialysecentrene en hindring for, at patienter kan få dialyse på et mere intensivt niveau.

Overlæge Stig Lykkegård er også en af dem, som mener, at dialysefrekvensen og dermed behandlingsintensiteten er afgørende for patienternes velbefindende:

»Hvis man skal nedbringe mortaliteten blandt dialysepatienterne, skal de dialyseres mere, og det er svært at opnå med den nuværende centerbehandling«, siger han.

Kun en nichebehandling?

Aalborg Sygehus er et af de dialysecentre, hvor man satser på at få flere patienter i hjemmehæmodialyse. Her siger overlæge Jakob Sølling, at man har gode erfaringer med en gruppe hjemmedialysepatienter, der ligger i natlig hæmodialyse - nogle af dem helt op til 35-40 timer om ugen:

»Patienterne får det langt bedre, de kan spise og drikke mere normalt. Og deres medicinforbrug falder,« siger han.

Jakob Sølling forventer, at man vil se et stigende antal patienter i hjemmehæmodialyse:

»Jeg mener, der foreligger litteratur, som påviser fordelene ved øget dialyse, men hjemmehæmodialyse bliver aldrig en mulighed for alle. Vi satser på at give tilbuddet til alle, der kan, men med en patientgruppe, der har en gennemsnitsalder på 70 år, vil der være mange, som ikke kan eller vil benytte sig af tilbuddet«.

Overlæge Hans Dieperink ser hjemmehæmodialyse som en nichebehandling, der kan bruges af måske op til ti procent af patientgruppen. I Fyns Amt er 11 patienter p.t. i hjemmehæmodialyse - ud af en samlet patientgruppe på 200, svarende til fem procent.

Hans Dieperink mener ikke, at det er dokumenteret, at mere dialyse giver raskere patienter:

»Der er en del patienter, som får mere dialyse og som siger, at de får det bedre, men den største undersøgelse, HEMO-studiet, viste ingen positiv effekt af intensiveret dialyse. Jeg og mange andre nefrologer tror sådan set, at mere dialyse er bedre, men vi kan ikke bevise det. Og før der foreligger dokumentation, vil det nok blive svært at skaffe ressourcer til at øge centerdialysen til de 5-7 ugentlige behandlinger, der er sædvanligt for en hjemmehæmodialysepatient«, siger han.

Der kommer flere patienter

Prognoserne peger på, at der vil komme et stigende antal nyrepatienter de kommende år. Både fordi man forventer flere diabetes II-patienter, og fordi flere patienter i det hele taget overlever alvorlige sygdomme. Hvis antallet af nyrepatienter overstiger dialysecentrenes kapacitet, skal man måske i højere grad til at overveje alternativer, heriblandt hjemmehæmodialyse.

»Det er mit indtryk, at der er interesse for mere hjemmehæmodialyse, og at den lige så stille bliver et tilbud rundt omkring på centrene,« siger overlæge Stig Lykkegård.

»Men hvis man skal have mange flere patienter i hjemmehæmodialyse, kræver det apparatur specielt udviklet til hjemmebrug«, slutter han.

For Nyreforeningens formand Stig Hedegaard Kristensen er realiteten også, at patienterne selv kan udgøre en hindring for en øget brug af hjemmehæmodialyse. De synes, at de bliver dialyseret rigeligt på centrene.

»Men hvis en nyrepatient med hjemmehæmodialyse kan bevare sin tilknytning til arbejdsmarkedet, er det økonomiske regnestykke da endnu mere fordelagtigt«, siger Stig Hedegaard Kristensen.



Fakta

Antal nyrepatienter

Der er omkring 4.000 nyrepatienter i Danmark. 2.430 er i dialyse, 1.560 er transplanterede. 666 patienter er i hjemmedialyse, langt de fleste i peritonealdialyse, mens kun 33 var i hjemmehæmodialyse ved den seneste opgørelse. Næsten alle de 1.763 patienter i centerbehandling er i hæmodialyse.

Kilde: Landsregister for patienter i aktiv behandling for kronisk nyre-svigt, Rapport for Danmark 2003, Dansk Nefrologisk Selskab www.nephrology.dk