Skip to main content

Flere uddannelsespladser i næsten alle specialer

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

15. jan. 2007
5 min.

Der bliver plads til flere læger i videreuddannelsen i de kommende år. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan, som efter lang tids forhandling mellem Sundhedsstyrelsen, specialeselskaberne og Amtsrådsforeningen/Danske Regioner blev offentliggjort netop, som juleferien startede.

Dimensioneringsplanen anbefaler - med enkelte undtagelser - udvidelser i alle specialer. Samlet øges antallet af hoveduddannelsesforløb fra 730,5 i 2006 til 855 i den kommende femårsperiode, hvilket svarer til en udvidelse på 17,3 pct.

Pas på introstillingerne

Lægeforeningen er godt tilfreds med den dimensioneringsplan, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde umiddelbart før juleferien. Nu håber man blot på, at noget lignende vil ske for antallet af introduktionsstillinger. Det siger formand for foreningens Forsknings- og Uddannelsesudvalg, Michael Dall.

I 2004 fastslog Yngre Læger efter en undersøgelse, at der fra 2008 ville være behov for 235 ekstra hoveduddannelsesforløb om året - et estimat, som ifølge Michael Dall var sundt nok dengang, »men da forudsætningerne siden har ændret sig, er den aktuelle øgning i antallet af pladser nu helt tilfredsstillende«.

»De 125 ekstra forløb har vi alle klappet i hænderne ad, fordi Sundhedsstyrelsen har fulgt de råd, vi og specialeselskaberne har givet. Specielt almen medicin har fået mange ekstra pladser - 40 stillinger i alt«.

-- Vil dimensioneringsplanen løse de flaskehalsproblemer, som findes?

»Det, som dimensioneringsplanen ikke løser, er spørgsmålet om, hvad der skal ske med introduktionsstillingerne. Det, vi er bange for, er, at man reducerer antallet af introduktionsstillinger, og dermed bare flytter flaskehalsen dertil fra hoveduddannelsesforløbene. Indtil videre har man valgt at sige, at man vil vente med at tage stilling til problematikken omkring introduktionsstillinger - og vi håber naturligvis, at man vil lytte til os på samme måde, som man har gjort i spørgsmålet om hoveduddannelserne«, siger Michael Dall.

Virkning først om fem år

Dimensioneringsplanen er udarbejdet på baggrund af lægeprognosen, som senest er revideret i september 2006. Den angiver Sundhedsstyrelsens mål for uddannelsen i de enkelte specialer, som søges opnået i femårsperioden 2008-2012. Selv om videreuddannelseskapaciteten øges, vil resultatet - i form af flere færdiguddannede speciallæger - dog først kunne mærkes efter 4-5 år, svarende til varigheden af den enkelte speciallægeuddannelse. Når der ikke er sket en udvidelse tidligere, skyldes det ifølge Sundhedsstyrelsen, at der ikke har været tilstrækkeligt med yngre læger.

Indtil videre omhandler planen specialerne på landsplan og er endnu ikke fordelt på de tre uddannelsesregioner. Sundhedsstyrelsen venter, at den nye regionsstruktur og ændringer i specialeplanlægningen vil øve en indflydelse på behovet for speciallæger i de kommende år.

Blandt de forhold, der er taget hensyn til under arbejdet med dimensioneringsplanen, er antallet af yngre læger, som efter turnus er klar til at begynde en speciallægeuddannelse. Der er desuden taget hensyn til særlige områder som kræft-, hjerte- og psykiatriområdet, hvor der er akut mangel på speciallæger og derfor behov for en særligt målrettet indsats.

Det har også været nødvendigt at tage hensyn til, at en række specialer, som lider under akut mangel på speciallæger, ikke for øjeblikket er i stand til at besætte de opslåede uddannelsesstillinger. Planen er derfor suppleret med en anbefaling af yderligere udvidelser i antallet af uddannelsesstillinger i takt med, at rekrutteringsgrundlaget forbedres.

Sundhedsstyrelsen gør desuden opmærksom på, at det kan forværre rekrutteringsproblemer i de mindre søgte specialer, når kapaciteten udvides i de mest populære.

Stor vækst i almen praksis

Michael Dall glæder sig over, at der nu er så mange stillinger, at de fleste vil kunne vælge det speciale, som interesserer dem, selv om han fortsat forventer en vis kødannelse foran de mest populære specialer.

-- Vil planen være med til at afkorte speciallægeuddannelsen?

»Der venter vi stadig på regeringens udspil i forhold til bl.a. længden af turnus og forkortelsen af tiden, man tilbringer i uklassificerede stillinger mellem introduktions- og hoveduddannelsesstillinger«.

»Det gode lige nu er, at vi har fået det antal hoveduddannelsesstillinger, vi skal have. Det er vi godt tilfredse med. Nu må vi så afvente, hvad der sker i forhold til introduktionsstillingerne«, siger Michael Dall. »Og det spørgsmål er lige så vigtigt - for hvis man ikke får det nødvendige antal, får man jo bare en prop et andet sted, selv om man skruer op for hoveduddannelsen«.

Formand for de praktiserende lægers organisation, PLO, Michael Dupont, er ikke mindre tilfreds. Almen praksis er det speciale, som i absolutte tal skal tilvejebringe langt det største antal hoveduddannelsesforløb - nemlig 40 - og det mener han godt, kan lade sig gøre:

»Vi vil gøre os umage for det«, siger han. »Vi mener godt, at vi kan klare de 240 stillinger. Vi ved, at det kan knibe nogle steder, men der er uudnyttede potentialer andre steder - og så gælder det om at få det til at hænge sammen«.

Michael Dupont håber endda, at antallet af hoveduddannelsesforløb i almen medicin kan øges til 260. Med alle de planer for, hvad vi skal i almen praksis - med akutte patienter, kronikere osv. - er det jo bydende nødvendigt, at vi bliver flere. Derfor ville jeg gerne have haft tallet endnu højere op. Men vi skal jo også være realistiske og se på, hvad vi kan magte«.

-- Og du mener, at I vil kunne magte 260?

»Ja, på sigt. Når først vi får vendt udviklingen og får nogle flere praktiserende læger, øger vi jo også antallet af tutorlæger. Vi skal have spiralen til at køre opad«.

-- Er der stor søgning til almen medicin?

»Der er faktisk god søgning. Der er enkelte ubesatte blokstillinger i yderområderne, men stillingerne omkring de større byer får rigtig mange ansøgere til, og mange må man sige nej til«.

Læs mere:

www.sst.dk/default.aspx?path={3789C111-0664-4083-A633-623A8938B5E5}&print=1

Høringssvar fra samtlige specialer: www.sst.dk/ Uddannelse/Laeger/Prognose/Dimensionering.aspx

Fakta

Planen har været til høring hos de videnskabelige selskaber og Danske Regioner, og der har været løbende drøftelser i Prognose- og Dimensioneringsudvalget under Det nationale Råd for Lægers Videreuddannelse, ligesom rådet har fået planen forelagt.

I pressemeddelelsen fra den 22. december om dimensioneringsplanen tager Sundhedsstyrelsen det forbehold for målenes opnåelse, at der skal være »tilstrækkelig uddannelseskapacitet, dvs. uddannelsesstillinger og uddannelsessteder, til stede, både i sygehussektoren og praksissektoren. Kun hvis der sker en mærkbar forbedring af rekrutteringen, således at alle uddannelsesforløb kan besættes, kan dimensioneringsplanen opfylde sit formål: at sikre et tilstrækkeligt antal speciallæger både geografisk og i de enkelte specialer«.

Sundhedsstyrelsen nedsætter meget snart en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til en »samfundsmæssigt optimal« fordeling af læger på speciale og geografi.