Hvad har fyldt mest de første tre år?
»Det er helt klart af komme af med produktivitetskravet og den ensidige fokus på aktivitet i måden at styre sundhedsvæsenet på. Derfor var det en kæmpesejr, da vi fik det suspenderet sidste år i samarbejde med andre faggrupper og Danske Regioner. Og det har nok været den største sejr i min tid som formand. Det er stadig et fuldstændigt afgørende tema, og nu afventer vi styringsgennemgangen fra Sundhedsministeriet. Derfor er den kamp ikke slut. Desuden har vi haft et intensivt fokus på Styrelsen for Patientsikkerhed og hele tilsynsopgaven. Svendborgsagen har fyldt kolossalt meget det seneste halve år«.
Hvad har Svendborgsagen lært dig som formand?
»Lægeforeningen advarede på et tidligt tidspunkt imod strammerpakken, som lå bag Styrelsen for Patientsikkerheds mere aggressive kurs. Vi er kommet med en række forslag f.eks. om ankeinstans, klarere regler for journalføring, klare regler for instrukser, større fokus på organisatoriske fejl frem for individuelle, og dem har sundhedsministeren taget alvorligt i et udspil fra januar. I den proces er det en enorm styrke, når fællesskabet viser sig, og det ikke blot er Lægeforeningen, der argumenterer med styrelsen og ministerium, men at de kan se, at vi er bakket op af tusindvis af læger. At have engagerede medlemmer, der råber op, er faktisk noget, vi har sukket efter i mange år i Lægeforeningen, og protesten fik sat skub i tingene, og det har været ualmindeligt godt for vores politiske arbejde«.
Har den sag så ændret din rolle som formand?
»Både ja og nej. Ingen havde oplevet noget lignende. Det var en massiv bevægelse, som opstod på baggrund af den sag, og protesten kom jo direkte fra deltagernes hjerter. Det var noget helt nyt, men bevægelsen har vist sig at være en styrke for mig som formand i bestræbelserne på at forbedre lægers retssikkerhed. Der er en styrke i at kombinere de forskellige måder at arbejde på. Det er ikke enten eller, men både og. Lægeforeningen er modsat en protestbevægelse en demokratisk forening med repræsentativt demokrati, og vi laver politik på anden måde. Omvendt har bevægelsen en direkte tilgang, som er engagerende. For vi er kommet styrket ud i forholdet til bl.a. politikerne, som kan se, hvilken bevægelse der ligger bag vores ord«.
Gør du ting anderledes som formand som følge af sagen?
»Jeg er blevet mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at inddrage medlemmerne og bruge de muligheder, der ligger i sociale medier. Konkret er jeg langt oftere på Facebook for at fortælle om Lægeforeningens mellemregninger, så medlemmerne kan se, hvad vi har gang i af politiske tiltag og komme med input og holdninger til arbejdet i deres egen forening«.
Hvad vil du arbejde på de kommende tre år?
»Højesterets frifindelse af lægen i Svendborgsagen var slutningen i de retslige instanser, men starten på en forandring af tilsynet. Og det er klart min vigtigste opgave i den kommende tid, hvis jeg bliver genvalgt. Der er behov for gennemgribende forandringer af tilsynet, og det vil jeg helt sikkert komme til at bruge meget tid på, for det kommer så tæt på hverdagen for alle læger. Sagen har skabt en usikkerhed og utryghed ved det at være læge, og det kommer til at tage tid at ændre det. Men også det psykiatriske område vil have mit fokus. Stigningen i efterspørgslen på behandling har langt oversteget de ekstra midler, der er sat af, så vi er på trods af en handlingsplan endt med at have færre penge pr. patient end tidligere. Det er en kæmpeudfordring, som jeg gerne vil kæmpe for at ændre.«