Skip to main content

Forebyggelse er offer for ventetidsgarantien

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. feb. 2008
2 min.

På Regionshospital Holstebro har overlæge Torben Bæk Hansen på Ortopædkirurgisk Afdeling allerede inkasseret det første offer for ventetidsgarantien på fire uger. Han har droppet et forskningsprojekt vedrørende langtidsforebyggelse.

»Det er synd, for der er et stort samfundsmæssigt perspektiv i forebyggelsen, men med ventetidsgarantien forsvandt gevinsten fra et sygehusperspektiv. På fire uger kan du rent praktisk ikke nå at intervenere ret mange steder«, siger han.

Og der er i realiteten ikke engang tale om fire uger.

»Vi har ikke fire hele uger. I praksis har vi nærmere to uger, for der skal også være tid til undersøgelser og til at diagnosticere. Og man kan ikke smide ti kilo på den korte ventetid«, siger han.

Torben Bæk Hansens afdeling har længe screenet hofte- og knæpatienterne for risikofaktorer. Kan de få et mere optimalt operationsforløb - f.eks. bedre heling af sårene - hvis de taber sig, holder op med at ryge eller foretager andre forebyggende ting, før de kommer under kniven og får ny hofte eller knæ? Er det tilfældet, får de et tilbud.

»De kan f.eks. komme til at tale med en ernæringskonsulent, komme på rygestopkursus eller få hjælp af en fysioterapeut«, siger Torben Bæk Hansen.

Forskningsprojektet gik ud på at følge, om patienter, der inden operationen foretog sig et eller andet forebyggende, fik færre komplikationer ved operationen og et bedre resultat - samt om de kunne holde fast i deres ændring af livsstil.

»Vi ville se, hvor mange patienter, der havde haft et bedre forløb f.eks. et år efter. Men så kom fire ugers ventetidsgarantien og hev bundproppen ud«, siger han.

Er I så holdt op med at forebygge?

»Nej, det er vi nu ikke. Det er svært at droppe noget, som vi tror meget på«, siger han.

Hvad skal der til for at forebygge ordentligt?

»Hvis du havde tre måneders ventetid, så kunne du lave det til optimeringstid. Men der ligger nok et balancepunkt omkring de seks uger, hvis du skal have folk i bedre form«, siger Torben Bæk Hansen.

I stedet for det kuldsejlede forskningsprojekt kan der muligvis blive tale om at gå sammen med kommunerne og sætte fokus på, hvad de kan gøre for patienterne efter operationen og udskrivelsen fra hospitalet for at få dem til at tabe sig, droppe cigaretterne, eller hvad det nu kan være, nu hvor hospitalerne har fået sværere ved det.