Skip to main content

Forebyggelse og skattepolitik

Jens Winther Jensen

15. aug. 2008
3 min.

En af de glade nyheder på sundhedsområdet i løbet af sommeren var udmeldingen fra Jacob Axel Nielsen, minister for forebyggelse og sundhed, om, at han er indstillet på, at skattepolitikken skal tages i anvendelse i forebyggelsen. Han sammenlignede direkte miljøområdet og de grønne afgifter med sundhedsområdet og giftskatter. Eller skal vi kalde det sundhedsafgifter og forebyggelse. Han tog derved et politisk skridt i en retning, som længe har anbefalet af de, der arbejder med forebyggelse. Vi håber ikke, at det blot har været en sommeragurk. Vi håber også, at han nu vil være i stand til at overtale de mere nølende regeringskolleger i Venstre.

Lægeforeningen og læger, der arbejder med forebyggelse, har længe advokeret for, at skatter og afgifter er adfærdsregulerende og derfor kan være med til at flytte vores forbrug i en sundere retning. Hvorvidt det er i form af afgifter eller en differentieret moms er i den sammenhæng ligegyldigt. Det afgørende er, at usunde ting som tobak, alkohol, sukker og fede sager bliver gjort relativt dyrere for at få forbruget til at falde. Det kan som bekendt opnås ved at gøre sunde ting billigere eller usunde dyrere eller begge dele. Det er glædeligt, at denne erkendelse nu er nået helt til tops i regeringen, og tidspunktet må være særligt velegnet nu, hvor højere inflation og økonomisk afmatning får forbrugerne til at reagere.

Det må også være tiden, hvor sundhedsaspektet bliver vejet tungere end grænsehandlen, der tilbagevendende er blevet brugt som argument for afgiftssænkninger. Der er efterhånden sket nogen udjævning mellem landene, og det må være regeringens opgave at få nabolande til at fjerne mærkelige særordninger, der fremmer en stor import af øl og søde drikke til lave priser og uden pant, til skade for sundheden og miljøet. Til gengæld er det glædeligt, at sundhed og miljø nu nævnes i samme sætning. Vi har haft det svært med at forstå, at der er så stor forskel på lovgivningen på disse områder. Det bør blive lige så selvfølgeligt, at der sker en sundhedsvurdering af ny lovgivning, som der sker en miljøvurdering. Det vil gavne folkesundheden.

Derfor opbakning til den nye linie i det arbejde, der nu skal foregå parallelt med en ny forebyggelsespolitik i forebyggelseskommissionen og en skattereform i skattekommissionen. Regeringens chef har i denne uge med udtalelser om forholdet mellem brændstofafgifter og vejafgifter signaleret, at han lægger op til, at der kan ske grundlæggende forandringer i forbindelse med en skattereform. Der skal virkelig tænkes nye tanker.

Det må glæde formanden for skattekommissionen, tidligere sundhedsminister Carsten Koch.

For en halv snes år siden var det umuligt for ham at komme igennem, da han advokerede for en stærkere forebyggelsesindsats og bl.a. foreslog et forbud mod rygning på offentlige steder. Nu har han alle muligheder at komme igen med et solidt fingeraftryk på forebyggelsespolitikken. Vi har i øvrigt også en idé, hvis det skulle knibe med finansieringen af nye initiativer på forebyggelsen: ophæv skattefradraget på private sundhedsforsikringer. Der ligger en lille milliard kroner.