Skip to main content

Forfattere: Ny teknologi kan redde både patienter og almen praksis fra kollaps

Bog tager fat på de udfordringer, der præger almen praksis, og giver et klart billede af, hvordan konkrete teknologiske landvindinger kan hjælpe med at løse nogle af de mest presserende udfordringer, vi står overfor i dag, skriver læge og anmelder Milan Mohammad.

Cover: Grønningen 1

Milan Mohammad, læge. Interessekonflikter: MM har tidligere skrevet debatindlæg med en af forfatterne (AP).

14. aug. 2024
3 min.

Fakta og vurdering

Doktor Hansens nye praksis

I en tid, hvor digital sundhed og kunstig intelligens er i hastig udvikling, er der efterhånden blevet skrevet spalte op og spalte ned om, hvordan disse teknologier kan transformere sundhedsvæsenet. Ofte fremhæves potentialet for at afhjælpe lægemangel, øge effektiviteten og forbedre diagnostik.

Dog kræver realiseringen af disse løfter, at vi ikke blot betragter teknologi som en fjern vision, men som en konkret og implementerbar løsning i vores daglige kliniske praksis.

»Doktor Hansens nye praksis« af Michael Hejmadi og Andreas Pihl er en højaktuel bog, der tager fat på de udfordringer, der præger almen praksis, og diskuterer, hvordan teknologiske innovationer kan være nøglen til at overvinde dem.

Bogen fungerer som en efterfølger til forfatternes »Doktor Hansen har set sin sidste patient« og fortsætter historien om den fiktive læge, nu Louise Hansen, der inviterer læseren med ind i konsultationsrummet. Her får man et indblik i, hvordan forældede it-systemer og rigide arbejdsgange fratager lægerne den tid, der kunne være brugt på patientbehandling.

»Samtidig minder den os om, at vi i jagten på effektivitet og innovation ikke må glemme den menneskelige dimension«Milan Mohammad, læge.

Gennem praksisnære cases belyser forfatterne, hvordan nuværende og fremtidige digitale teknologier kan reducere lægernes arbejdsbyrde og forbedre patientoplevelsen, men også hvilke udfordringer der kan opstå. Bogen spænder fra den sunde Jannik, der kræver alskens undersøgelser, til den ressourcesvage kroniker Karl, der ikke kommer til egen læge, og alt derimellem.

Sproget i bogen er letlæseligt og tilgængeligt, hvilket gør den velegnet for både sundhedsprofessionelle og interesserede lægfolk uden nogen forudgående viden. Et gennemgående tema i bogen er balancen mellem teknologi og menneskelighed i sundhedsvæsenet.

Bogen lykkes med at give en nuanceret kritik af det nuværende systems ineffektivitet og opfordrer til modige beslutninger og investeringer i nye teknologier. Hvor diskussionen om digital sundhed ofte kan blive abstrakt, formår denne bog at bringe konkrete løsninger til bordet. Man kunne endda ønske, at forfatterne i endnu højere grad berørte nogle af de processer, der står i vejen for implementering af alle deres gode idéer.

Samlet set er »Doktor Hansens nye praksis« er en vigtig og tankevækkende bog, der bør læses af alle, der interesserer sig for sundhedsvæsenets optimering og særligt i almen praksis. Den giver et klart billede af, hvordan konkrete teknologiske landvindinger kan hjælpe med at løse nogle af de mest presserende udfordringer, vi står overfor i dag.

Samtidig minder den os om, at vi i jagten på effektivitet og innovation ikke må glemme den menneskelige dimension.

Forfatterne har taget et vigtigt skridt, men der er behov for en fortsat diskussion og udvikling af konkrete handlingsplaner for, hvordan vi bringer disse teknologier fra idé til implementering i praksis.

Fakta