Skip to main content

»Forfriskende, at der er tænkt helt ud af boksen«

Ugeskrift for Læger har spurgt fire læger på tværs af specialer, erfaring og geografi, om deres umiddelbare reaktion på Sundhedsstrukturkommissionens rapport set fra deres kliniske hverdag.

Christine Ebbesen, uddannelsesansvarlig, ledende overlæge, Annemette Wildfang Lykkebo, cheflæge, Andreas Peter Høgfeldt Andersen, Hoveduddannelseslæge og Hanne Roed, privatpraktiserende øjenlæge (Foto af AWL: Palle Peter Skov. Øvrige foto: privat).

Af Charlotte Kiil Poulsen

21. jun. 2024
4 min.

Christine Ebbesen, 54 år, uddannelsesansvarlig, ledende overlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Psykiatrien i Region Midtjylland

»En større integration mellem somatik, psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri og en (ny) lægeuddannelse med mere helhedsorienterede læger vil helt klart være til gavn for patienterne. Tænk, hvis alle læger bliver bedre til at tage de svære samtaler med selvmordstruede patienter, eller hvis børn med udfordringer mødes med den rette pædagogik på tværs af somatik og psykiatri, f.eks. med kun én indgang til hospitalsverdenen.

Der er også et håb om, at psykiatriske lidelser på sigt kan afstigmatiseres og om mere sammenhængende behandlingsmuligheder på tværs af sektorer.

»Jeg ser en fare ved, at ændringen kommer på et tidspunkt, hvor vi allerede skal løfte mange andre forandringer fra psykiatriplanen, og for at fokus og økonomi forsvinder i det store hele«Christine Ebbesen, 54 år, uddannelsesansvarlig, ledende overlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Psykiatrien i Region Midtjylland

Jeg ser en fare ved, at ændringen kommer på et tidspunkt, hvor vi allerede skal løfte mange andre forandringer fra psykiatriplanen, og for at fokus og økonomi forsvinder i det store hele. Vi har i mange år allerede måttet »vælge klogt«, også i en grad, som truer rekrutteringen.

Det bekymrer mig også, om der reelt bliver et kædeansvar mellem primærsektor og sekundærsektor i vores speciale, hvor vi har en lidt anderledes primærsektor, der er underlagt andre lovgivninger og ministerier (PPR, skoler og socialforvaltninger). Det er en forudsætning for, at vi kommer styrket ud af denne proces«.

Annemette Wildfang Lykkebo, 55 år, cheflæge, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, OUH

»Jeg hæfter mig især ved de tværgående anbefalinger og finder det særdeles positivt, at den første anbefaling går på at styrke almen praksis, organiseringen og det tværsektorielle samarbejde. Vi bliver nødt til at gøre noget ved den ulige geografiske placering af sundhedstilbud – både i almen praksis og speciallægepraksis.

I forhold til indretning af fremtidens sundhedsvæsen synes jeg, at det er forfriskende, at der er tænkt helt ud af boksen.

»Jeg finder det særdeles positivt, at den første anbefaling går på at styrke almen praksis, organiseringen og det tværsektorielle samarbejde«Annemette Wildfang Lykkebo, 55 år, cheflæge, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, OUH

Hvis vi er klar til at tage den helt store tur, stemmer jeg for model 1, men det er virkelig en stor opgave med så radikal en ændring. Alternativet vil i min optik være en videreudvikling af model 3. (Red.: Se modellerne i faktaboks.)

Jeg håber på en reform, der nedbryder sektorovergange og dermed giver mulighed for et bedre samarbejde om det samlede patientforløb«.

Andreas Peter Høgfeldt Andersen, 37 år, HU, geriatri, Aabenraa-Odense

»Jeg tror, at vi kan få gjort noget ved uligheden i sundhedstilbuddene til borgerne ved at samle sundhed under én myndighed. I dag er der f.eks. vidt forskellige betingelser for at kunne få lov til at komme på en aflastningsplads, når skrøbelige ældre udskrives fra sygehuset. Det vil lette samarbejdet, hvis der ikke skal laves forskellige aftaler med hver kommune.

»Det vil være godt for patienterne, at geriaternes kompetencer også kommer ud til patienterne i det nære sundhedsvæsen, det er jeg spændt på, hvordan – og om – politikerne vil gøre«Andreas Peter Høgfeldt Andersen, 37 år, HU, Geriatri, Aabenraa-Odense

Der kommer flere ældre patienter i de kommende år, og her vil det være godt for patienterne, at geriaternes kompetencer også kommer ud til patienterne i det nære sundhedsvæsen, det er jeg spændt på, hvordan – og om – politikerne vil gøre.

Jeg så gerne, at man også havde kigget på muligheden for medarbejdere, der arbejder på tværs af sektorerne, og hvordan sygehusene mere konkret skal gå ind og hjælpe i det nære sundhedsvæsen, og så håber jeg virkelig, at reformen vil forbedre rekrutteringen til udkantsområdernes sygehuse.«

Hanne Roed, 56 år, privatpraktiserende øjenlæge, Holbæk

»Jeg hæfter mig ved, at der er så stor opmærksomhed på speciallægepraksis, og at der er så stor villighed til at bruge vores model som et borgernært tilbud for at løse udfordringen med den stigende mængede ældre patienter.

Jeg er glad for, at vi bliver tænkt ind i planlægningen også uden for de store byer, og jeg vil være rigtig tilfreds med, at antallet af praktiserende speciallæger stiger, så presset på den enkelte ikke er så stort.

Jeg bliver lidt ærgerlig over, at vi i rapporten bliver opfattet som fagligt isolerede. Jeg føler mig ikke på nogen måde fagligt isoleret, men har tværtimod et stort fagligt netværk, som jeg bruger flittigt.

Alt i alt er jeg meget tilfreds med resultatet af strukturreformen og ser det som en fin retning for sundhedsvæsenets udvikling«.

Fakta

Modeller og anbefalinger