En konsulentrapports forslag til en slankere ledelsesmodel for det nordjyske sygehusvæsen mødes af stor skepsis fra både yngre læger og overlæger. Som omtalt i Ugeskriftet i sidste uge lægger konsulentfirmaet Muusmann/4 Improve bl.a. op til, at de fire nuværende sygehusledelser i Aalborg, Hjørring, Himmerland og Thy-Mors reduceres til to: en for Aalborg Sygehus og en for resten af regionens sygehuse (Regionssygehus Nordjylland). Sygehusene skal organiseres i centre, og afdelingsledelserne foreslås erstattet af forløbsbaseret ledelse.
Men at udbrede dette princip til hele det nordjyske sundhedsvæsen er der ikke dokumentation for, mener blandt andre formand for Overlægerådet på Aalborg Sygehus, Poul Erik Jakobsen, der kalder rapporten for »noget makværk«.
»Til trods for, at rapporten lægger op til at tænke i og organisere sig efter forløb, er det netop patienterne, som vi - i en forløbsbaseret ledelsesmodel - er bekymrede for. De pakkeforløb, vi har erfaring med på f.eks. kræftområdet, har været gode - ja. Men her er der også fulgt penge med. Mange patientkategorier, ikke mindst de fleste medicinske patienter, vil ikke passe naturligt ind i et pakkeforløb og risikerer at falde mellem to stole«.
At nedlægge de nuværende specialerelaterede afdelinger og dermed afdelingsledelserne vil gøre det endnu sværere at rekruttere, uddanne og fastholde læger i regionen, mener overlægerådsformanden.
»Det, konsulenterne sådan set skriver, er, at vi skal holde os fra lederopgaven. Men den varetager vi lige så godt som djøf'erne«, fastslår Poul Erik Jakobsen.
Definere lægerollen
Konsulentfirmaet er af en anden opfattelse.
»I en tid med lægemangel, som formentlig også vil være gældende fremover, er det vigtigt at definere lægerollen skarpere i forhold til varetagelse af den faglige kerneopgave. Lægerne skal [...] i en centerstruktur, der er forløbsorienteret, hellige sig kerneopgaven - patientbehandlingen«, hedder det i rapporten.
Det Lægelige Forretningsudvalg på Aalborg Sygehus »finder det bekymrende, at man ikke anbefaler velafprøvede og dokumenterede ledelsesmodeller med de fornødne tilpasninger«, men i stedet anbefaler et helt nyt og uafprøvet ledelsesprincip.
Mange af rapportens konklusioner og anbefalinger fremstår ifølge udvalgets høringssvar som »stærkt subjektive og ligefrem tendentiøse«, og anbefalingen er, at første udgave af rapporten »forkastes og sendes tilbage til gennemgående revision«.
Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør i Region Nordjylland, understreger imidlertid, at der ikke er noget, der er besluttet på forhånd, og at det er op til de nordjyske regionspolitikere at tage stilling til rapportens anbefalinger.
»Konsulentfirmaet kridter banen op og blotlægger nogle udfordringer, og hvis man ikke er enig med konsulentfirmaet i deres svar på disse udfordringer, må man fremlægge sine egne løsninger«, siger Jens Winther Jensen.
Læs mere i Danmarks Læger, der udkommer den 13. september