Skip to main content

Formanden genvalgt: »Jeg skal ikke være direktør for Sundhedsstyrelsen«

Camilla Rathcke er genvalgt som formand for en toårig periode. I sin takketale betonede hun lægers og Lægeforeningens store indflydelse på sundhedsvæsenets udvikling – men med indflydelsen følger et stort ansvar. Og så var der ellers enstemmighed om resten af dagsordenen.

»Jeg har et projekt her i Lægeforeningen sammen med jer, og jeg synes, at vi er rigtig godt i gang«, sagde Camilla Rahtcke, da hun var blevet genvalgt. Foto: Palle Skov
»Jeg har et projekt her i Lægeforeningen sammen med jer, og jeg synes, at vi er rigtig godt i gang«, sagde Camilla Rahtcke, da hun var blevet genvalgt. Foto: Palle Skov

Af Jens Nielsen, jeni@dadl.dk og Bodil Jessen boj@dadl.dk

13. maj 2023
3 min.

»Tak – af hjertet tak«.

Camilla Rathcke modtog en stor buket blomster og langvarige stående klapsalver, da hun uden modkandidater blev genvalgt som formand for Lægeforeningen på Lægemødet lørdag formiddag.

I sin takketale fortalte hun, at hun for et par uger siden fik en mail fra et af Lægeforeningens medlemmer. I mailen fortalte han, hvor glad han var for at have hende som formand. Samtidig ville han godt lige sikre sig, at hun ikke »rendte af pladsen« i utide. For der er jo andre, der skal have direktører i denne verden, som mailskriveren bemærkede med slet skjult reference til den ledige direktørstilling i Sundhedsstyrelsen, når Søren Brostrøm stopper til oktober.

»Jeg render ikke af posten«, lovede Camilla Rathcke fra talerstolen. »Jeg skal ikke være direktør i Sundhedsstyrelsen. Så ville jeg ikke stille op for jer her i dag. Jeg har et projekt her i Lægeforeningen sammen med jer, og jeg synes, at vi er rigtig godt i gang«.

Hun lod tankerne gå tilbage til Lægemødet i Aarhus 19. juni 2020, da hun første gang blev valgt som formand for Lægeforeningen – dengang med fem modkandidater. Hun genkaldte sig, at hun på mødet i Aarhus fortalte repræsentanterne, at Lægeforeningen er en af de vigtigste og stærkeste aktører på sundhedsområdet.

»Læger, lægestand og lægefaglighed spiller en afsindig stor rolle. Vi har en rigtig stor indflydelse på, hvordan sundhedsvæsenet skal udvikle sig, og vi har også et rigtig stort ansvar«.

At samle flokken

Camilla Rathcke fortalte, at hun i formandstalen for tre år siden understregede, at formandsvalget handlede om den samlede forening – alle de medlemmer og foreninger, som Lægeforeningen favner. Som formand handler det ikke kun om at sætte sit præg på temaer som lægefaglighed og sundhedspolitik, men også om »at kunne samle flokken«, som hun udtrykte det.

Camilla Rathcke kaldte det »en kæmpe ære og en fornøjelse« at arbejde sammen med bestyrelsen, repræsentanterne og medlemmerne – »at snakke med jer alle vide vegne, løfte røret, modtage mails, ris og ros, stort og småt«.

»Jeg skal gøre mit allerbedste for at levere i min videre periode på de ting, jeg gerne vil levere på, og de ting, bestyrelsen og jeg finder ud af sammen - ud fra de input, I giver os. Det er det, vi skal. Og jeg er sikker på, at vi sammen nok skal nå i mål«.

Camilla Rathcke er valgt som formand for en toårig periode.

Lutter enstemmighed

Lægemødets anden dag bød vanen tro på en stribe afstemninger om økonomi og vedtægter og en række valg. Og ligesom der var genvalg uden modkandidat til formanden, var der lutter enstemmighed om de resterende punkter på dagsorden.

Det gjaldt både den foreslåede vedtægtsændring, regnskabet for 2022, budgettet for 2024 og rammerne for vederlag til formand og bestyrelse.

På samme måde blev alle foreslåede kandidater til lægelige revisorer og statsautoriseret revisor, og de opstillede kandidater til bestyrelsen, Voldgiftsretten og Lægeetisk Nævn valgt uden modkandidater og med applaus.

Næste års Lægemøde finder sted 24.-25. maj i København, mens det i 2025 bliver afholdt 23.-24. maj på et endnu ikke fastlagt sted.

Læs mere om de vedtagne forslag og se navne på de valgte her